Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stull

nazwa I rocznicy slubu

Polecane posty

Gość stull

są w necie 2 dwie wersje : bawełniana i papierowa - która jest pierwsza ?

Gość i ja mam 28 lat
Ta, którą sobie wybierzesz :) U nas pierwsza była bawełniana, a druga papierowa.

Gość stull
No nie wiem czy tak można sobie wybrać, dlatego pytam jak to jest zgodnie z "przepisami"

Gość i ja mam 28 lat
Weź mnie nie rozśmieszaj - jakimi przepisami? Głupie przesądy i tyle, co ci się stanie jak sobie sama wybierzesz? :D

Gość psiowa pani
zgodnie z przepisami nazywa się to "I rocznica śmierci"

Nazwy rocznic ślubu * Pierwsza - BAWEŁNIANA * Druga - PAPIEROWA * Trzecia - SKÓRZANA * Czwarta - KWIATOWA * Piąta - DREWNIANA * Szósta - CUKROWA * Siódma - MIEDZIANA * Ósma - SPIŻOWA * Dziewiąta - GENERALSKA * Dziesiąta - CYNOWA * Jedenasta - STALOWA * Dwunasta - JEDWABNA * Trzynasta - KORONKOWA * Czternasta - KOŚCI SŁONIOWEJ * Piętnasta - KRYSZTAŁOWA * Dwudziesta - PORCELANOWA * Dwudziesta piąta - SREBRNA * Trzydziesta - PERŁOWA * Trzydziesta piąta - KORALOWA * Czterdziesta - RUBINOWA * Czterdziesta piąta - SZAFIROWA * Pięćdziesiąta - ZŁOTA * Pięćdziesiąta piąta - BRYLANTOWA * Sześćdziesiąta - DIAMENTOWA * Sześćdziesiąta piąta - ŻELAZNA * Siedemdziesiąta - KAMIENNA * Siedemdziesiąta piąta - BRYLANTOWA

Gość stull
Czy to tak ciężko zrozumieć, że nie chcę popełnić gafy. Chcę zrobić prezent na I rocznicę i potrzebna mi nazwa do wygrawerowania na prezencie. Stąd moje pytanie.I to nie są rzadne zabobony. Przecież 50 gody - to złote wesele (a nie jak sobie wybierzesz - np.diamentowe czy brylantowe).

Gość stull
Pani wodnik - takie wykazy są w necie , ale wszystko sie wszędzie zgadza oprócz tej cholernej pierwszej rocznicy - raz jest bawełniana raz papierowa.

Gość chora jesteś??
Na pierwszą rocznicę grawerujesz napis? To co zrobisz na 10.? Te "poważne" rocznice mają swoje ustalone nazwy, bo obchodzi się je od dawna. Jakby nie patrzeć 30 czy 50 lat wspólnego życia jest osiągnięciem i dawno już ludzie to odkryli, więc nazwy się ustaliły i utrwaliły. Natomiast obchodzenie pierwszej czy drugiej rocznicy mogło się pojawić dopiero w czasach, gdy wziąć rozwód jest łatwiej niż dostać kredyt, a pewnie jedna trzecia małżeństw rozpada się w ciągu pierwszych kilku lat. Wiec myślę, że powinnaś wrzucić na luz i dać se siana z grawerami na pierwszą rocznicę, bo jest to po prostu żałosne. Pczekaj do 10 i wtedy graweruj i wręczaj puchary :o