Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lala w spodenkach

Czy mogę iść na usg ciąży

Polecane posty

Gość lala w spodenkach

bez konsultacji z lekarzem?Ot tak,bo chcę zobaczyć czy z dzieckiem wszystko w porządku?

Gość o maaaj gad:D:D:D:D
no a kto ci zabroni????????????????????

Gość wystarczy wpisac w google
Możesz, ale pewnie na prywatne no i trzeba się raczej wcześniej umówić bo czasem są terminy. Ja kilka razy byłam na takim USG dodatkowym, ale nie tak sobie tylko miałam ku temu powody bo chciałam coś skonsultować z innym lekarzem. Powiem Ci, ze za dużo USG nie jest za przyjemne dla dzidziusia.

Gość lala w spodenkach
Tak,chodzi mi o wizytę prywatną.Jestem w 20 tyg.to i tak prawidłowo powinnam miec niedługo usg.

Gość asdasdasdasdasd
a czemu nieprzyjemne dla dzidziusia (po raz pierwszy spotykam się z taką bzdurą), usg to fale radiowe... a nie promieniowanie jak np rentgen...

Jak na razie to jeszcze nie zbadano do końca czy szkodzi czy ie szkodzi więc przyjmuje się, ze nie szkodzi, ale zaleca się 3-4 razy w czasie całej ciąży, a skoro zaleca się ograniczenia to znaczy, ze jednak są jakieś możliwości, ze nie do końca jest to sprawdzone i nie musi być takie super. Ja bym nie przesadzała z USG. No i jeśli chodzi o początek ciąży i usg transwaginalne to czasem zdarza się, że może po nim wystąpić jakieś krwawienie, plamienie.

a jeśli chodzi o "nieprzyjemne" to spotkałam się z opinią, że podczas USG dziecko słyszy głośny szum. Tak jak przy ulicy gdzie jest duże natężenie ruchu, albo kiedy przejeżdża pociąg no i zdecydowanie jest to nieprzyjemne, ale oczywiście samo w sobie nie jest groźne.

Gość kopkoj
jak najbardziej mozesz ale czy to ma sens? sama bylam tylko 1 raz potwierdzic ciaze (usg dopochwowe) potem usg genetyczne i przerwa do usg polowkowego :)