Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hthjtyjdygjghjg

jak sie nazywaja te okragle krzaczki z westernow?

Polecane posty

Gość hthjtyjdygjghjg

jak w temacie - znamy te krzaczki z filmow, ale nikt nie potrafi mi powiedziec, jaka jest ich nazwa ;) ktos wie?

Gość alez dobre pytanie
to pewnie jakas pustynna perzyna ;)

Gość hthjtyjdygjghjg
bellabellabe - dzieki :D chociaz w google grafiki ta roza jakos inaczej wyglada XD

Ale to na pewno to :) Kiedyś mu mówiłam że u mnie wszystkie rośliny schną, nawet kaktus, a on mi wtedy o tej róży zaczął opowiadać - że to te co w filmach widać zawsze na pustyni ;)

Gość alez dobre pytanie
mnie sie wydawalo ze to co lata jest takie bardziej luzne, ale moze jak ta roza uschnie i ją wiatr przepędzi przez cala pustynie to tak wlasnie wygląda dobrze wiedziec! - dzieki bella ;)

Gość hthjtyjdygjghjg
no to zagadka rozwiazana! :D dzieki :D

Gość klekot
bellabelle ma rację ale nie do końca. Rośliny jakie widujemy w westernach są nazywane w Ameryce zbiorczo jako 'tumbleweed'. Róża jerychońska jest tylko jednym z gatunków jakie pod tę nazwę się podciąga. W filmach o dzikim zachodzie najczęściej możemy zobaczyć roślinę z gatunku Kali tragus. Tumbleweed gdy osiągną dojrzałość usychają, odrywając się od podłoża, nierzadko z korzeniami, i dryfując z wiatrem po pustyni. W ten sposób są w stanie rozsiać nasiona po ogromnych połaciach ziemi.

Gość gość
A mnie się to nie kojarzy z westernami, tylko z tzw. "filmami drogi". Jedzie facet tirem, w radio country, przez drogę przelatuje "to coś". Albo horrory - jak dłuższą chwilę nic się nie dzieje, tylko pokazują te latające "cosie" to znaczy, że zaraz coś wyskoczy przed kamerę :-D