Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość takajednamama....

czy jadłospis mojego 10miesięczniaka nie jest zbyt ubogi? nie mam pomysłów na...

Polecane posty

Gość takajednamama....

...tego niejadka. -nienawidzi mleka sztucznego i butelki, odkąd przestałam karmić piersią (po 8,5 miesiącach) zjada kaszki mleczno-ryżowe smakowe oczywiście tylko łyżeczką. rano i wieczorem po 150ml gęstą. -z obiadami i deserami jest ok, zjada obiad ok. 180-200gram (różne kombinacje: mięs+makaron/ziemniak/ryż+warzywa) i deser ok. 130-150gram (różne owoce+biszkopt) - najgorzej jest na drugie śniadanie. nie mam zupełnie pomysłów co już jej dawać. zawsze było tak, że 2-3razy w tyg robiłam jej jajecznicę i wkruszałam środek bułki, 2-3razy w tyg dostawała budyń na mleku z dodatkiem banana,moreli itp żeby to zjadła w ogóle, 2-3razyw tyg jogurt naturalny z bananem, bo sam za kwaśny dla niej. teraz nagle odwidziała jej się jajecznica, jadłaby na okrągło budyń lub jogurt. nie mam pojęcia co jej jeszcze mogę podawać, nic nie lubi. może macie jakieś dania, które można szybko i łatwo dziecku przygotować? myślałam też o kanapeczkach, ale nie wiem z czym. ma 8 ząbków (wszystkie jedynki i dwójki). pomożecie?:)

spokojnie możesz dać kanapkę z szynką jak ma 8 zębów. ja też mojemu synkowi podaję od ok 8-go miesiąca, też ma 8 zębów od tego czasu :)

czasami podaję parówkę cielęcą, ale rzadko (średnio 1 raz na tydzień)

jajecznica się jej odwidziała a może zje jajo na miękko albo na twardo? a kanapeczka może z serkiem śmietankowym np almette.

Gość takajednamama....
dzięki ambrama:)

Gość takajednamama....
aneczka, no może wypróbuję:) w ogóle dziś ma jakiś dzień niejedzenia (a upału nie ma), najpierw kaszka, potem tylko banan, teraz obiadu nie zjadła wcale i poszła spać. wstanie 16-17 i dostanie deser, potem kaszkę. mało...czasami tak ma.

Gość mama.......
Skoro je budyn mozesz tez z powodzeniem robic kisiel. Kanapeczki z wedlinka, serkiem topionym, serem zoltym - czym tam chcesz. Jak boisz sie, ze nie pogryzie to najpierw pokroj kanapke na male kwadraciki i dawaj kolejno jak polknie (np kawalek 1x1cm) albo mozesz odrazu sprobowac czy bedzie chciala gryzc kanapke, wtedy mozesz pokroic kanapke na 4czesci i juz.Mozesz tez kupic w sloiczku indyka i tym kanapke posmarowac. A moze zasmakuje jej kanapka z jajkiem, skoro jajecznice wcinala wczesniej. Raz na jakis czas mozesz sprobowac dac parowke (wiem, ze to g..... , ale moj maly lubi i je czasami :) ). A moze nie smakuje dziecku akurat to mleko, ktore kupilas? Probowalas rozne? Moze jakies smakowe mleko? Chyba humana ma bananowe? Ja czasami daje platki kukurydziane z mlekiem, serek homonegizowany itp.

Gość takajednamama....
dzięki mamo. kisielu nie chciała, bo za kwaśny, nie słodziłam dużo, bo w ogóle unikam cukru. ona właśnie lubi jak jej smaruję Ramą środek chlebka i daję takie kawałki, muszę dodać na chlebek to, o czym piszesz i jej dawać jako śniadanie, bo ten chlebek czy bułka to była zawsze przekąska. nie dawałam jej żadnych serków,jogurtów zwykłych (tylko naturalny plus owoc sama dodawałam), danonków i monte, bo wiem, że walą tam tyle cukru, że szok, ostrzegała mnie pediatra. parówek też się bałam dawać, bo wiem, że to g**no, masz rację:) no ale raz na jakiś czas spróbuję...dzięki

Gość takajednamama....
a z mlekiem próbowałam każdym: bebilon,bebiko,nan,hipp. nie chciała tknąć. jak jeszcze karmiłam odciągnęłam jej nawet swoje, też nie wypiła z butli, próbowałam podawać mleko z niekapka,łyżeczki i nic. po prostu nie lubi. wiem, że nan junior bodajże mają mleka smakowe, ale to dopiero od roku. moja ma 10m-cy jak pisałam wyżej. ps. budyń robię jej na krowim niestety, ale pediatra pozwoliła, to tylko 2 razy w tyg. z resztą jogurty,kefiry,sery itd też są na krowim:)

Gość mama.......
No ale kisiel mozesz jej robic sama a nie taki z torebki. Wybierz slodziutkie owoce to i kisiel bedzie slodki :) Gotujesz owocki (tak jak na kompot) pozniej w zimnej wodzie rozrabiasz troche maki ziemniaczanej, wlewasz do tych gotujacych sie owocow, mieszasz i juz :) Moj taki zjada :) Co do mlek smakowych to wiem, ze bebiko i nestle junior sa po roku. Dlatego pisalam o humanie Tutaj sobie popatrz :) P 6 i po 10mcu sa bananowe :) http://www.humana.pl/produkty/mleka_humana/mleka_nastepne_2 http://www.humana.pl/produkty/mleka_humana/mleka_nastepne_3 U nas normalnie w hipermarketach sa te mleka. A danonkow i monte to i ja nie daje :)