Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tak się zastanawiam....

Pytanie o nazwisko

Polecane posty

Załóżmy, że kobieta po rozwodzie chce ponownie wstąpić w związek małżeński czy jest taka możliwość, żeby zmienić nazwisko dziecku na takie samo jak ona będzie miała??

Dziecko ma nazwisko ojca czy można je zmienić na takie jak matka będzie miała po obecnym mężu?

Gość tajasne
jesłi dziecko nosi nazwisko ojca to na pewno ojciec musi wyrazić na jakiekolwiek zmiany zgode. a tak to nei wiem, ale wydaje mi się że nie.

Bo słyszałam, że musiałabym zrezygnować z alimentów ale czy to prawda to nie wiem, dlaczego piszę tu może ktoś orietuje się w tym temacie.

moja kumpela miala ojczyma...jesli mialaby miec jedno nazwisko,to on musialby ja adoptowac i stracilaby alimenty..dlatego tego nie zrobili :P

Gość antonina 18
najpierw twój pierwszy mąż musi się zrzec praw do dziecka(sąsownie) później bierzesz ślub i twój 2 mąż musi zaadoptować dzieciaka, (też sądownie) no i oczywiście nnie będziesz miałą alimentów, ale weź pomyśl nie chcesz żeby dziecko miało coś z ojcem wspólnego a po alimenty to idziesz idiotak jesteś

Dziecko może mieć nazwisko ojca lub matki, jeśli matka dziecka zmienia nazwisko to dziecko też może na takie samo. Oboje rodzice muszą wyrazić na to zgodę. Dziecko może też mieć nazwisko ojczyma nawet jeśli matka ma inne, jeśli ojciec biologiczny zrzeknie się albo zostanie pozbawiony praw rodzicielskich a ojczym je adoptuje.

Gość Tak się zastanawiam....Dzi
dzięki za odpowiedz :) Tak niechce, żeby moje dziecko miało coś wspólnego ze swoim biologicznym ojcem... a dlaczego ma alimentów nei płacić? Bo co? Spłodził syna to też musi ponosić jakąś odpowiedzialność za to! Nie chciał być z Nami, wolał picie i kolegów - jego wybór ale niech chociaż płaci na syna