Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

iwona

Problem z rodzina meza-pomocy!

Polecane posty

Jestesmy z mezem 10 lat po slubie. Nie mieszkam w Polsce i moi tesciowie nie sa Polakami. Moj maz wychowal sie w nadzwyczaj problematycznej rodzinie. Ojciec egoista,myslacy o swoich przyjemnosciach,ozenil sie z tesciowa,aby zalozyc rodzine,a kochanki miec na boku. Przez wiele lat regularnie tesciowa bil.A ona nic z tym nie robila i rodzila kolejne dzieci.W sumie czworo. W domu byla bieda i wieczne awantury. Gdy rodzenstwo mojego meza wkroczylo w wiek,ze chcialo isc na studia,moj tesc zamknal swoj sklep i od tamtej pory nie pracuje. Dodam,ze tesciowa nigdy nie pracowala,wiec koniec koncow moj maz utrzymywal brata i siostre przez caly okres studiow(wtedy nie bylismy malzenstwem). Pozniej sie usamodzielnili i kazdy poszedl w swoja strone. Z wielkiego zalu do ojca nie chcieli miec z nim kontaktow. We wszystkie swieta wpraszali sie do mnie,to u mnie spali,jak przyjezdzali do swojego rodzinnego miasta. Tesciowa sie wyprowadzila,znalazla prace. I juz sie wydawalo,ze wszystko jakos sie uklada i naraz... Tesciowa wrocila do meza,klotnie sa na nowo ,tylko ze i rodzenstwo juz zapomnialo o przeszlosci i i podczas kazdych ich odwiedzin w miescie sa wojny w domu. Wymagaja ode mnie i mojego meza,abysmy stawiali sie na obiadach domowych.Gdy stanowczo odmawiamy,najpierw tesciowa wrzeszczy na meza,ze przez nas cala rodzina cierpi,ze nie chcemy sie z nimi widywac,a na koniec wszystko to moja wina. Dla wlasnego spokoju probuje sie od nich odseparowac,oczywiscie na ile sie da. Rozumiem,ze to rodzina meza,ze on ich kocha i nie chce stac pomiedzy nimi. Ciagle slyszymy(ja i maz),ze przez nas szwagierka jest zmartwiona,a to zle sie odezwalismy,to znow nie powinnismy w ogole zabierac glosu. Jestem strasznie tym zmeczona. Dodam ,ze wlasnie szwagieka jest w naszym miescie i znow to samo...

Gość Kółkluum
A nie możecie sie gdzies przeprowadzić, albo zamieszkać w Polsce?

Odseparuj sie od nich bo tego typu ludzie tylko wysysaja z czlowieka energie. To sa tzw wampiry energetyczne. A oni jak sie chca klocic to nie sie kloca i nie ch sobie nawet glowy pourywaja. Na Twoim miejsu bym miala ich w dupie.

Pewnie,ze najprosciej byloby zerwac kontakty i juz. Problem w tym,ze moj maz,choc widzi co sie dzieje i zawsze jest po mojej stronie,to kocha te swoja poypana rodzinke. On chce sie z nimi spotykac a ja czuje,ze moja psychika juz dluzej nie wytrzyma. Przeprowadzka do Polski w ogole nie wchodzi w gre.Maz nie zna polskiego i ma taki zawod,ktory ciezko zmienic. A tutaj bylo przez jakis czas spokojnie.Do momentu,az tesciowa zdecydowala sie wrocic do tescia:(

Myslalam nad tym,zeby ich wszystkich zebrac do kupy. Powiedziec wprost,ze poniewaz sie staram,zeby bylo dobrze,a wiecznie na mnie narzekaja,ze przysparzam im zmartwien. Ze z kolei ja przeplakalam przez nich wszystkie swieta i inne uroczystosci,wiec moze czas,zeby spotykali sie ze swoim synem i wnuczka na neutralnym gruncie?Gdzies w parku?Beze mnie oczywiscie. Co Wy na to?

Iwona mam teścia super,za to teściowa to diabeł wcielony.Nie twierdzę że jestem ideałem czy aniołem.... Jednak moja teściowa ingerowała we wszystko! I co z tego że mieszkamy od samego początku na swoim,jak zawsze czułam jej oddech na plecach.Zawsze ingerowała mi w to jakie meble mam mieć,jaki kolor,nawet co i jak powinnam gotować,nie wspominając jak powinnam wychowywać i karmić dziecka ....BA! nawet potrafiła mi mówić jak powinnam się ubrać :o Oczywiście zawsze glośno i wyraźnie mówiłam swoje zdanie tak by jej nie urazić.To samo robił mąż.Tłumaczenie,rozmowy i proszenie nie pomagały,za to wściekałam się na męża - a to kiepskie rozwiązanie :) Nigdy nie broniłam kontaktów męza z jego rodziną.,Niech idzie,ale ja nie muszę skoro nie chcę ;) Tak wiec ja moje kontakty u teściów ograniczyłam na Wielkanocy,Bożego Narodzenia ,imienni teściów. Moje dziecko jest pierwszym i póki co jedynym wnukiem.Moja teściowa ma gdzieś kontakty -owszem na początku chciała ingerować jak mam wychowywać dziecko to i przychodziła codziennie.,Jednak nie była to pomoc lecz po prostu zła wola - krytykowała co mam na obiad,patrzyła czy mam czysto.A w czasie wizyty to o dziecko się nawet nie spytała :o Później olała sobie kompletnie wnuka,więc stwierdziłam że nie będę się napraszać.Dodam że byliśmy u niej 2 razy w tygodni.Sama do nas przychodzi tylko na urodziny moje,wnukai swoje syna.A moje dziecko max w mieisącu u niej jest 2 razy. Nie rozpaczam i mi akurat wyszło to na zdrowie ;)