Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Asiczkazi

paszport dla dziecka urodzonego zagranicą....

Polecane posty

Gość Asiczkazi

Witam. Mam problem.Chodzi o to ,że kilka lat mieszkalam w Niemczech ,tam związałam sie z tzw polskim Niemcem ,ze związku mam synka,który urodził się w Niemczech i dostał obywatelstwo niemieckie.Co za tym idzie paszport niemiecki itp....Dwa lata temu rozstałam się z ojcem dziecka i wróciłam do Polski.Za jakiś czas planuję wyjazd z synkiem za granicę dlatego dziś udałam się do biura paszportowego celem uzyskania odpowiedzi,czy paszport dziecka wydany przez władze niemieckie z ważnością do 2015 roku jest nadal ważny,gdy dziecko mieszka w Polsce czy powinnam starać się o polski dokument.Jak na moj tok myślenia syn ma podwójne obywatelstwo gdyż ja jestem polką a ojciec niemcem i paszport niemiecki powinien być nadal ważny,jednak pani urzędniczka nie potrafiła mi udzielić na moje pytania odpowiedzi ....i poradziła złożenie wniosku na polski paszport.Znowu pani urzędniczka z Urzędu Stanu Cywilnego powiedziała ,że do czasu ukonczenia przez dziecko pełnoletnosci może ono posługiwac sie paszportem niemieckim gdyz nie wybral swojego kraju . Może ktoś z was mial taka sytuację???Co zrobić??Wyrobić paszport czy tez podróżować z dzieckiem z niemieckim paszportem...

oczywiscie ze paszport jest wazny. jesli jest na nim data 2015 to straci waznosc w 2015, nie wczesniej ani pozniej. do tego czasu dziecko moze spokojnie na nim podrozowac.

Gość Asiczkazi
No ja też tak myślę,ale ta urzędniczka namieszala mi w głowie.. Dziękuję za odpowiedz

Gość Asiczkazi
Może ktoś jeszcze się wypowie???Szukałam czegoś na ten temat w necie ale nic nie znalazłam...

Nie orientuje sie dokładnie w tych sprawach (Mieszkam w Niemczech, ale nie mamy obywatelstwa niestety) ale logicznie rzecz biorąc paszport jest ważny. Jeśli nurtuja cie jakies wątpliwości skontaktuj sę z konsulatem niemieckim tam ci wszytsko powiedzą.

naprawde nie masz sie czym martwic, celnikow nie interesuje w jakim kraju paszport zostal wydany, pod warunkiem ze jest wazny i oryginalny. nie ty jedna jestes w takiej sytuacji. a przeciez w paszporcie i tak nie ma miejsca zamieszkania wiec nikt sie nawet nie zapyta, czy dziecko przypadkiem nie mieszka juz w polsce. zreszta to nie ma nic do rzeczy, ojciec jest niemcem, paszport jest niemiecki, wazny jeszcze 5 lat - naprawde mozesz smialo podrozowac:)

Gość Asiczkazi
Dziękuję:) Też tak myślę i zaryzykuję,wezmę najwyżej ze sobą metrykę urodzenia dziecka, w razie wątpliwości celników powinno to pomóc. Swoją drogą irytuję mnie to ,że idąc do urzędów musimy rozmawiać z ludzmi tam pracującymi którzy są niedoinformowani ...

oczywiscie ze paszport jest wazny, niewazne gdzie dziecko mieszka, to nie ma znaczenia bo tak czy inaczej ma obywatelstwo niemieckie, tak ze nic sie nie martw; powiem ci ze ja od kilku lat mieszkam na stale we Francji a posluguje sie caly czas moim polskim paszportem bo nadal jestem obywatelka polska... tak ze na granicy wyciagam swoj polski paszport, dziecka francuski i nikt mnie nigdy nie pytal o nic...

Gość niewazne gdzie mieszka
wazne, jak wyglaa.Jesli jest podobny do siebie na zdjeciu to ok.