Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ale masz fajnie

czy sa jacys graficy na forum? mam pytanie

Polecane posty

Gość ale masz fajnie

Do tej pory pracowalam jako grafik dtp i przy przygotowaniu do druku, teraz jestem czyms w rodzaju grafika kreatywnego. Nie mam zadnego wyksztalcenia plastycznego ale umiem rysowac. To moja 2 praca Mam pytanie. 1. Macie do narysowania (w wektorach) jakas scenke ktora Wam nie lezy, w scence wystepuja 2 osoby. W firmie nie ma olowka, skanera, jest tylko Corel. Co robicie i ile Wam to zajmuje? Bo ja zerknelam do netu, popatrzylam na fotografie o podobnej tematyce i narysowalam to z glowy, tj. myszka na ekranie, zajelo mi to w sumie niecale 3 godziny (szukanie, 2 cale postacie, ubrane, realistyczne, pokolorowane, cieniowane, jakies tam tlo. Moj szef uwaza, ze kiepsko rysuje, bo wolno, na kazdy temat powinnam trzasnac ilustracje w godzine od reki 2. dostalam do zaprojektowania 3 rzeczy - logo agencji reklamowej, plakat i 8 stronnicowy folder. Na plakat i logo (z ksiega znaku) dostalam 1 dzien razem, przy czym nie wiem jaka to dokladnie agencja reklamowa, czym sie orozni od konkurencji, kladzie nacisk na strony www, eventy, grafike, druk czy co. Do plakatu potrzebne byly zdjecia, ktore musialam zaaranzowac i zrobic. Nie zdazylam w jedzen dzien tylko w 1,5 :( Tez uwazacie ze powinnam sama na wszystko wpasc i 8 godzin na koncepcje, zdjecia (3szt.), obrobke (przyznaje minimalna) i logo z ksiaga znaku to wystarczajaco duzo czasu? 3. A ten folder mnie dobil, bo wiem tyle, ze dotyczy jakichs dotacji. Nie mam tresci, zdjec, nic. Nie wiem czy tresc bedzie dluga, czy krotka ani za bardzo co w nim bedzie. A musialam go dzis w ciemno zaprojektowac. Jak powiedzialam ze potrzebuje tekst najpierw, zeby w ogole miec pomysl, to mnie wysmiali. i jutro po poludniu dostane ten tekst a w sobote rano chca drukowac :( :( Czy ja za wolno pracuje czy oni przesadzaja? Ile czasu macie zazwyczaj na takie projekty? Bo ja sie nie wyrabiam z rysowaniem i retuszem, nie wyrabiam :(

Gość ale masz fajnie
ni ma zadnego?

nie jestem grafikiem, ale pracuję w f-mie zajmującej się drukiem i muszę ci powiedzieć, że twój szef jest lekko szurnięty- u nas jest 3 grafików i 3 riperów, no i ich szef, który w razie potrzeby też się bierze do pracy ;) jeżeli podsyłam grafikom jakiś projekt do zrobienia, to: a). zawsze wiedzą na czym pracują (firma, branża etc.) b). zwykle kontaktuję ich z przedstawicielem zlecającego c). no i najważniejsze- mają np. dzień lub dwa na sam projekt wstępny, a później wedle potrzeby...

Gość hmmm pan mietek z kotłowni
ta twoja firma autorko ta jakiś amatorski kołchoz :o 1. jego zasranym obowiązkiem jest zapewnić ci tablet jak chce mieć coś szybko narysowane. 2.bez komentarza 3.projektować katalog bez tekstu :D dobre

Gość ale masz fajnie
:( tak tez mi sie wydawalo, ale juz sie zaczelam zastanawiac czy ja aby czasem nie jestem az taka kiepska :( nigdy nie robilam niektorych projektow, tj projektowalam katalog ale mialam tresc i zdjecia (!) wczesniej od klienta. Teraz zaprojektowalam pare stron tak, ze uzylam przykladowego tekstu na jakis temat z tej branzy, do tego wrzucilam pare nie obrobionych fotek z netu (bo przeciez i tak bede musiala wymienic) i bez sensu dla mnie ta robota... :( jak dostane tekst - od nowa :( a mam pytanie jeszcze do osob ktore same rysuja ilustracje do tego - ile Wam to zajmuje? Np pastelem albo piorkiem 2 biznesmenow lub ladna sekretarka - proste ale bez przesady :) i czy korzystacie ze zdjec czy wszystko z glowy

Gość anexxx
a ja jestem w szkole o profilu graficznym i mam do zrobienia ideogramy, i kompletnie nie mam pojecia jak sie do tego zabrać . ideogram to jest jeden znak, który oznacza całe słowo. musze zrobić 3 . Tematyka: miłość, przyjaźń i dialog. Jest ktos w stanie mi poomoc?

Gość popielniczkakal
anexxx jaka to szkoła? Autorko - nie, to nie jest normalne. Jak w firmie może nie być ołówka czy skanera? Pomijając taką rzecz jak tablet dla grafika. Przecież to podstawy. Rysować myszką, no ludzie... Mogę spytać ile zarabiasz za tak absurdalną robotę?

Gość anexxx
popielniczkakal technik cyfrowych procesów graficznych