Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ktosia z ktośkiem

jak się liczy tygodnie ciąży?

Polecane posty

Gość ktosia z ktośkiem

Czy jak mam 6 tyg i 1 dzień to jestem w 6 czy w 7 tygodniu?

Gość ktosia z ktośkiem

w 7. Ja byłam wczoraj u lekarza - 27 tygodni i 2 dni, czyli 28 tydzień powiedziała pani doktór. To tak jak mówisz, że dziecko ma rok i 2 miesiące.:) Czyli rok już skończyło i lecą miesiące kolejnego roku.

Gość ja ci powiem
podaje się zawsze skończone tygodnie czyli jesteś w 6 tygodniu

No właśnie, podaje się skończone, 6 już skończyła, leci 7.

Kurczę, wczoraj z lekarzem rozmawiałam o tym!!! Zresztą, to jest nielogiczne : sześć tygodni i dwa dni...to te "i dwa dni" są od czego?? Trzeba by było powiedzieć " drugi dzień szóstego tygodnia", żeby było tak jak mówicie.

Gość ktosia z ktośkiem
No i dalej nie wiem.

Gość ja ci powiem
no tak ale lekarz nie mówi skończony 6 leci 7 . tylko ewentulanie wpisuje 6 tydzień i np 1 dzień. Ja zawsze jak ktoś pyta to mówię skończone tygodnie a nie te w trakcie

leci 7 ale ciąża ma 6 tygodni. ja trafiłam do szpitala w 38 tyg i 5 dniu. na karcie miałam napisane 38 tydzień. urodziłam w 40 tyg i 5 dniu, na karcie napisane "poród w 40 tyg"

liczą się skończone tygodnie czyli jesteś w 6 tyg :) U mnie leci już 21tc, ale u każdego lekarza jest to 20tc i 3dzień np. 6t2d- szósty tydzień pełny i dwa dni( ale nie z 6tyg, a z siódmego). Dopiero jak zaliczysz ten siódmy, to będzie można mówić o skończonym tyg. nienia to moja druga ciąża i zaliczyłam chyba 6 lekarzy. Każdy mówił tak samo

No właśnie leci jej 7. Czyli jest w 7 tygodniu, dokładnie w drugim jego dniu. Ma sześć skończonych i leci 7. Jest w 7. Dla mnie tylko takie rozumowanie jest logiczne. Jak dziecko ma rok i 5 miesięcy to nie mówimy, że ma roczek.

Gość ja ci powiem
jejku a jak dziecko ma 5 miesięcy i 2 dni to jak mówisz , że ma skończone 5 miesięcy czyż nie tak? Czy mówisz , że ma 6 miesięcy? Logiczne to jest jak mówimy skończone tygodnie, czyli on jest w 6 tygodniu!

Gość ja ci powiem
sorrka " ona"

Gość ja ci powiem
a jak dziecko ma 1 rok i 5 miesięcy to mówimy półtora roku

Gość po pierwsze
Moim zdaniem jesteś w 7 tc. Ja i mój lekarz też tak liczymy. Jesli skończyłaś 6 tc i rozpoczęłaś już 7 tc to logiczne, że jesteś w 7. Ja jestem w 23 tc. Dokładnie mam skończone 22 tc i dziś jest 5 dzień 23 tc. Czyli jestem w 23 tc.

Gość tajasne
o matko skonczone tygodnie ciązy podaje sie w dokumentacji medycznej. jak bedziesz rozmawiac z lekarzem to mow że masz skonczone 6 tygodni. jak z ciocią, babcią, koleżanką - to mow że leci Ci siódmy tydzien.

Gość ja ci powiem
no ale mówiąc skończyłam 6 tydzień to jest oczywiste , że jest w trakcie 7 tygodnia

Gość mamalyga27
o jejku, ale pytanie brzmi W KTORYM jest tygodniu a nie ile skonczyla. Skonczyla 6, jest w 7 koniec.

No i wracamy do punktu wyjścia - odpowiedź na pytanie autorki brzmi: Jesteś w 7 tygodniu. Dziękuję:)

Gość ja ci powiem
a mówicie sobie jak chcecie ja zawsze podaje skończone tygodnie i wiele osób też tak robi

Gość jestem w 12 t i 4 d
prawidlowo jest uzywac tygodnia i dnia. a jesli mowimy o tygodniach to ja jestem w 12 mimo, ze jakby w trakcie 13.:)

Gość jestem w 12 t i 4 d
Dla mnie tylko takie rozumowanie jest logiczne. Jak dziecko ma rok i 5 miesięcy to nie mówimy, że ma roczek. nie porownywalabym tygodni ciazy do wieku dziecka...bez sensu takie porownania

do jestem w 12 t i 4 d - a dla mnie to jest właśnie nielogiczne. Bo jakby tak było, to musiałby być tydzień zerowy. A mówi sie, że pierwszy tydzień to pierwsze 7 dni. Oczywiste, że podaje się skończone tygodnie, ale dla mnie jak jest 12 i 4 dni, to jest sie własnie w trakcie 13-go tygodnia. Jak mi lekarka kazała pójść na USG w 11 tygodniu, to podała mi konkretną datę - niech pani pójdzie w 11 tygodniu najlepiej 05.07.2010. A to był dokładni 10 tydzień i 6 dni.