Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rafikkk

pomozcie zinterpretowac wyniki TSH, FT3, ft4

Polecane posty

Gość rafikkk

witam. prosze pomozcie mi zinterpretowac wyniki tych badan. do lekarza ide dopiero w srode a juz wczesniej wolalbym cos wiedziec. oto wyniki: TSH 3 gen. 2,62 [0.27-4.2] FT4 1,33 [0.93-1.7] ft3 4,94 [2-4.4] jak widac ft3 jest podwyzszone. czy to oznacza ze mam nadczynnosc tarczycy?

Gość rafikkk
nikt nie umie zinterpretowac?

Czy badania były robione z jednej próbki krwi? Jakie masz problemy ze zdrowiem, samopoczuciem? Czy w rodzinie miałeś przypadki chorób tarczycy? Czy jesteś otyły? Ile masz lat?

Gość pampelunna
kurna, wpisz w googlach "interpretacja wyników tsh" i po problemie, a nie ludziom makitre zawracasz :/

Gość rafikkk
t=mam 20 lat. badania byly robione z jedenj probki. mam podwyzszone cisnienie, czeste bole glowy, ostatnio szybko sie mecze, bola mnie nogi, czuje sie ogolnie jakis oslabiony,

Trudno powiedzieć, czasami diagnozowanie choroby tarczycy to nie taka prosta sprawa. Ja choruję od lat i jedno co mogę poradzić, to poszukać dobrego endokrynologa. Takiego, który nie olewa pacjenta, robi porządny wywiad, bada, kieruje na dodatkowe badania. TSH też nie jest najlepsze, bo już powyżej 2,5 u osoby w młodym wieku można podejrzewać problemy z tarczycą. A podwyższone ft3 może być objawem rozwijającej się choroby, ale nie musi. Bywa na przykład podwyższone u osób otyłych. Wszystko zależy od tego, jak bardzo zależy Ci na szybkiej diagnozie, bo dla pewności, czy z tarczycą wszystko dobrze, przydałoby się zrobić jeszcze badanie przeciwciał tarczycowych (badanie krwi) i USG tarczycy. Jeżeli jest to rozwijające się zapalenie tarczycy, albo guzek zaburzający jej funkcjonowanie, to te badania, które zrobiłeś go nie wykryją.

Gość rafikkk
nie jestem otyly, wiec ft3 z tego powodu nie jest podwyzszone. Lekarz jak narzie kazal mi zrobic tylko te badania

Tragedii tarczycowej w tych wynikach nie widać :-). Dziwne, że lekarz nie zlecił przy okazji podstawowych badań, jak morfologia. Jesteś młody byk i tak powinieneś się czuć.

Gość fatum jakieś czy coś Qrde
A Czy Tsh które na przestrzeni 5 miesiecy urosło z 2,10 do 3,99 ( norma 5,00) jest powodem do niepokoju? bo dla lekarza to norma a ja się czuje okropnie.