Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość guma_poziomkowa

ile czasu od zareczyn do zarezerwowania terminu?

Polecane posty

Gość guma_poziomkowa

Ile czasu uplynelo u was od zareczyn do ustalenia i zarezerwowania terminu? Ile wam to zabralo myslenie, decydowanie sie itd.

Gość nam to zajęło 4 lata
ale generalnie wszyscy robia to szybciej:-)

Gość a.a.a.
Nam zajęło to ok. 3 miesiące- Czerwiec był pewny - a rok wybraliśmy po wizycie u Księdza i zarezerwowaniu godziny :) tak więc od zarącznyn do ślubu upłynie 2 lata i miesiąc

2 lata od zareczyn... ale my mieszkaliśmy ciagle razem i wiecznie gdzieś nas gnało, coś było ważniejsze..

Gość filippa_eilhardt
zaręczyny w styczniu, ustalenie terminu w kwietniu, ślub za 20 dni :)

zareczyny w Boże Narodzenie, rezerwacja sali w styczniu, a ślub w maju przyszlego roku :)

Gość guma_poziomkowa
czyli widze ze rozne przedzialy czasowe...:)

Gość też
zaręczyny - w listopadzie, ustalenie terminu w kościele - w grudniu, ślub - w lipcu :)

rom po zaręczynach wzięliśmy ślub.ale ludzie biorą czasem szybciej(jak się uda) czasem w stanie narzeczeństwa żyją po kilka lat.

Jesli masz konkretna date kiedy chcesz wziac slub, to trzeba ok 2 lata wczesniej rezerowac sale, dobrego fotografai kamerzyste. Jesli natomiast data nie jest az takbardzo istotna to spokojnie do roku;)

Gość guma_poziomkowa
wiecie dziewcyzny tak pytam, bo narzeczony ze mna zerwal bo przez pol roku nie ustalilam terminu, nie wybralam miejsca stwierdzil ze to oznacza ze nie chce slubu wiec go nie kocham i zwial

Gość saaaaaaaaaaaaaaaaaaseta_87_28/
u nas zareczyny 7dmego stycznia 2009, data ustalona i zarezerwowana została 25stycznia 2009:) więc sybko:)

jezeli tak zrobil to o nim tylko swiadczy ... jak mu tak zalezalo na tym slubie to czemu sam nie wykazal inicjatywy i nie zaproponowal tego zebyscie razem jechali zarezerwowac?? to ma byc wspolna decyzja jezeli chodzi o date...

Gość tajasne
zaręczyliśmy się w święta Bożego Narodzenia, przed Sylwestrem już mieliśmy termin wyznaczony :) jak sie chce to na co czekać?...

Gość guma_poziomkowa
na rozne rzeczy, na to zeby miec potem gdzie mieszkac, na to zeby prace znalezc itd.

Gość tajasne
ale to nie przeszkadza w ustaleniu wstępnym terminu. przecież nikt nie mowi że umawiasz sie na "za dwa miesiace, 18 sierpnia, i już". rownie dobrze mozesz wyznaczyc termin na "za dwa lata, a konkretniej to zobaczymy poźniej jak ksiądz bedzie mial terminy wolne".

Gość guma_poziomkowa
moj narzeczony uwazal ze musimy ustalic termin w ciagu pol roku a slub mial byc w wakacje...nie stalo sie tak wiec powiedzial mi "do widzenia'. bardzo mnie kochal:| jak widac.

Gość tajasne
no widac. to i nie ma czego żałowac.

zaręczyny 15 maja ustalenie daty 15 maja ślub 9 października p.s.poznaliśmy się 25 kwietnia ,a oświadczył mi się 1 maja:-) p.s. wszystkie daty dotyczą roku 2010 :D

Gość taka jedna lady
Steelrose a jaka jest różnica między oświadczynami a zaręczynami, bo widzę, że masz w tym miejscu dwie różne daty, chyba czegoś nie rozumiem ....

Gość tajasne
oswiadczyny to pytanie ogólne "moze weźmiemy ślub, co Ty na to?", a zaręczyny to już oficjalnie, z pierścionkiem itd.

oświadczyny rozumiem jako moment, w którym mężczyzna mojego zycia oświadczył mi,że będę jego żoną a zaręczyny-kiedy poparł to brylantowym załącznikiem:D nakładając go na moj paluszek (u nas to rozciągnelo sie w czasie przez poszukiwanie idealnego załącznika) http://www.porady-wesele.pl/slub/jak-sie-oswiadczyc-%E2%80%93-tradycyjne-oraz-wspolczesne-metody/

Gość taka sobie jedna dziewucha
oświadczyny rozumiem jako moment, w którym mężczyzna mojego zycia oświadczył mi,że będę jego żoną hehe fajnie bedziesz moja zona i juz a ty nie masz nic do gadania jak bede mial czas kupie ci pierscionek dziwaczne pierscionek 2 tyg po oswiadczynach przeciez z pierscionkiem nalezy sie oswiadczyc

taka sobie jedna dziewucho-najwidoczniej nie czytasz ze zrozumieniem,rozróżniaj oświadczyny od zaręczyn,bo to są dwie oddzielne imprezki i owszem,oświadczył,że zostanę jego żoną, bo miał tą pewność i charakter na tyle silny,że tej pewności nie musiał potwierdzić prośbą a dwa tygodnie to niby dużo na zorganizowanie pięknego pierścionka?nie sądzę poza tym dopiero po 2 tygodniach odbyła się impreza sportowa, podczas której zdarzyła się dogodna okazja do wręczenia mi go

jak dla mnie dziwaczne gdyby facet byl az tak pewny to ja z gory powiedzialabym nie i zeby ten " Twoj silny charakter" kiedys sie nie przeliczyl w jakiejs sytuacji bo kutlura wymaga zapytania i sama instytucja oswiadczyn tego wymaga ale skoro on byl taki pewny to nie wiem po co ten pierscionek i oswiadczyny mogl przeciez juz slub zorganizowac i ciebie dowiezc na miejsce zawarcia malzenstwa zbeys tylko podpisala stosowne papiery bo on taki pewny pozatym moja droga oswiadczyny sa tylko miedzy mlodymi z pytaniem i pierscionkiem a zareczyny sa w obecnosci rodzicow i z pytaniem rodzicow o reke takze prosze nie myl tego na swoj uzytek

próbujesz doszukać się negatywnych aspektów tam,gdzie ich nie ma i w swoim mniemaniu słusznie pouczasz o pewnych konwenansach-w naszym przypadku wszystko jest niestandardowe,więc nie skorzystam z tych sugestii niech każdy wybiera sposób/kontekst wedle własnych wyobrażeń nie widzę niczego zdrożnego w dwutygodniowej przerwie między oświadczynami,a zaręczynami a męską pewność siebie niezwykle cenię p.s.rodziców trzydziestoletniej kobiety prosi się o rękę?lol

Steelrose ale robcie sobie jak chcecie tylko nie wprowadzaj ludzi w blad bo nie umiesz rozroznic oswiadczyn od zareczyn tak jak pisalam oswiadczyny we dowje z pierscionkiem zareczyny z rodzicami a to co wy mieliscie to oswiadczyny a potem po 2 tyg bardziej oficjalna czesc oswiadczyn a nie zareczyny troche wstyd zeby 30 letnia kobieta nie wiedziala czym sie roznia zareczyny od oswiadczyn i zle sie poslugiwala terminami

już ci to ktoś wcześniej próbował wyjaśniać-oświadczyny nie muszą być poparte pierścionkiem,zaręczyny,owszem to rozróżnienie jest całkiem proste i logiczne a ty się uparłaś na tych rodziców,klękanie i błogosławienie pewnie,sio