Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dfhsdjfhdsjghd

głupie pytanie

Polecane posty

Gość dfhsdjfhdsjghd

czy kobieta tez powinna pocałowac obraczke pana młodego ? widziałąm ze pan młody całuje niestety nie widziałąm czy pm tez ?

Gość nie ja wiem hhmm
Ja o takim zwyczaju dowiedziałam się dopiero z neta. Nie widziałam, aby ktokolwiek w moich stronach tak robił. My z Moim przyszłym mężem nie będziemy całować obrączki? Czemu to niby służy? Myślę, że oboje będziemy i tak na tyle zestresowani, że będziemy mieć problem z utrzymaniem obrączki i jej założeniem.

Też, z tego co wiem to ten zwyczaj mówi, że oboje całują obrączkę ale po co to nie wiem. Jeśli u was się takiego zwyczaju nie praktykuje to nie ma go co na siłę przenosić, chyba, że się wam podoba i bardzo chcecie. :)

Gość tajasne
u nas sie praktykuje. pan młody całuje obrączkę po nałożeniu jej na palec wybranki (czyli tak jakby całuje ja w rękę ;) ), a panna młoda caluje obrączkę przed nałożeniem ją młodemu na palec. nie wiem do konca czemu to ma służyc, podobno to taki znak serdecznego szacunku.

Gość koroIowa
My z mężem słyszeliśmy o tym że się całuje obrączki i że jest taki zwyczaj, ale przed ślubem zupełnie wyleciało mi to z głowy. dopiero sobie przypomniałam jak mój pan młody zakładając mi obrączkę pocałował ją na moim ręku i wtedy zrobiłam to samo, znaczy się pocałowałam obrączkę przed nałożeniem jej na palec. Z moich znajomych to kilka par planowało całowac obrączki ale niektórzy w stresie pozapominali a u nas tak jakoś wyszło samo.

Gość też
Nam ksiądz to proponował (całowanie obrączek przed nałożeniem w wykonaniu obojga oraz całowanie ręki panny młodej przez pana młodego po nałożeniu jej obrączki). Zrezygnowaliśmy, u nas nie ma takiego zwyczaju.