Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vipka

CZY LIST MOTYWACYJNY WYSYŁANY E-MAILEM DAJE JAKO ZAŁĄCZNIK CZY TREŚĆ MAILA?

Polecane posty

Gość vipka
oki dzięki;) pytam bo w necie widzę na różnych stronach sprzeczne informacje, jedni piszą ze jako załącznik inni ze w treść maila a jeszcze inni ze i tak i tak... wiec mozna sie pogubic w necie Jeszcze jedno pytanko, skoro dam LM jako załącznik to treść e-maila moze być pusta tak??? pracodawca nie bedzie jakos krzywo patrzał na to ze jest pusto?

Gość nie pusta
W tresci napisz choc jedno zdanie, np w odpowiedzi na Panstwa ogloszenie itp

To napiszesz coś w stylu: Witam. W załączeniu przesyłam list motywacyjny na stanowisko... Z poważaniem XY

Gość vipka
gdzieś czytałam ze własnie list motywacyjny cały można skopiować i wkleic w treść maila tez, ale jak dla mnie to bzdura.. Napisze coś w stylu "Szanowni Państwo, W odpowiedzi na Państwa ogłoszenie, chcę zgłosić swoją kandydaturę na stanowisko ............. W załączeniu przesyłam CV oraz list motywacyjny. Z poważaniem, XYZ " może tak być?

Gość vipka
niewiem czy w treści maila też powinnam napisać w lewym górnym rogu moje dane a w prawym dane firmy tak jak to sie pisze w LM ???

Gość Zelek
Ważne, żebyś w temacie maila napisała stanowisko, na które aplikujesz, a w treści kilka słów (np. dlaczego akurat Ciebie mają wybrać, albo dlaczego zależy Ci na tej pracy -tylko nie odpowiadaj, że dlatego, że od dawna szukasz pracy :P) Rekrutuję od paru lat i zawsze zwracam uwagę na takie szczegóły. A, i ważne, żeby w miejscu, gdzie wyświetla się nazwa nadawcy było Twoje imię i nazwisko, a nie przykładowo afrodyta@buziaczek.pl :) Adres mailowy też powinien składać się z imienia i nazwiska (Jan.Kowalski@...)

Gość vipka
Zelek: ale te słowa dlaczego mają mnie wybrac i dlaczego mi zalezy itd. to wszystko mam juz w liście mot. umieszczone. To mam skopiować i wkleić w treść maila czy coś innego wymyśleć ? czy poprostu napisać tak jak wyżej napisałam dla przykładu? w sumie po co 2 razy pisać to samo. Rekrutorom czy Pracodawcom chce sie czytac i list motywacyjny i tresc maila gdzie jest to samo?- watpię

Gość ja zawsze daje w tresci maila

Gość Zelek
Vipka, rekruterzy bardzo rzadko czytają List motywacyjny (jednak mimo tego aplikujący zawsze powinni go wysyłać). Ja zawsze zwracam uwagę na treść maila. Te parę zdań decyduje o tym, czy w ogóle zajrzę do LM. I jeżeli już zajrzę, to dosłownie ZAJRZĘ.Bo po co mam czytać LM, skoro zdecydowana większość z nich jest gotowcem? Im więcej czasu poświęcisz na wysłanie aplikacji, tym większe masz szanse.

Gość vipka
Zelek dzięki w sumie to muszę się z Tobą zgodzić. W takim razie mogę skopiować z LM co nieco i wkleić w treść maila?? czy będzie to głupio wyglądało jak pracodawca zobaczy ze jest to samo 2 razy?...

Gość Zelek
Vipka, nie powinnaś pisać tego samego 2 razy. To to samo, jakbyś skopiowała LM do treści maila (a to też nie jest najlepsze rozwiązanie). Możesz napisać np. coś takiego: Witam Serdecznie W odpowiedzi na ogłoszenie w załączniku przesyłam CV wraz z referencjami i listem motywacyjnym. Jestem osobą komunikatywną, ambitną i szybko uczącą się. Posiadam prawo jazdy kat. B i własny samochód. Możliwość pracy w Państwa firmie będzie dla mnie miłym wyzwaniem. Z poważaniem:

Gość malkatka
Ja robie tak; jak prosza o cv i lm to wysylam oba jako zalaczniki. Jak tylko o CV to CV zalaczam, a w tresci maila pisze tak jakby skrocony LM, po prostu kilka zdan takich zachecajacych:) A w tresci pisze zawsze; W odpowiedzi na ogłoszenie dotyczace pracy na stanowisku xxx, zamieszczone xxx, przesyłam swoje dokumenty aplikacyjne. Mam nadzieje, iz moja kandydatura spotka sie z Państwa zainteresowaniem. Będę wówczas wdzieczna za umozliwienie mi pelnego zaprezentowania swojej osoby podczas rozmowy kwalifikacyjnej.

Gość vipka
a mozna na zachęte tez napisać np "posiadam 3-letnie doświadczenie w np. sprzedaży" ?

Gość i tak i tak
Ja wklejam tresc do maila i dodatkowo zalaczam. Pracodawcy nie zawsze chce sie otwierac zalaczniki (zwlaszcza jesli dostaje kilkadziesiat/kilkaset podan), wydrukowac maila jest latwiej. Jesli przeglada skrzynke pocztowa np. na ipodzie tez wygodniej jest kiedy tresc jest w mailu.

Gość vipka
no kurcze i niewiadomo co robić teraz ;/ kazdy inaczej robi ale ja raczej nie bede tego samego wklejała, coś tam sklece, najwyzej nie otworzą moich załączników i tyle :(

Gość Czy zawsze trzeba LM?
Czy zawsze trzeba wysyłać LM? Bo ja wysyłam tylko wtedy gdy jest to wyraźnie określone w treści ogłoszenia (czasem piszą że chcą tylko CV). Codziennie wysyłam po paręnaście maili w odpowiedzi na ogłoszenia i gdybym na każde stanowisko musiała napisać list i to porządny, to bym codziennie spędziła jakieś 10 h przed kompem. Co mi się nie uśmiecha, szczególnie gdy pracodawca nie raczy podać nazwy firmy ani czym się ona zajmuje, a ogłoszenie jest napisane niechlujnie (nie szanują potencjalnego respondenta a ja mam się wysilać z listem). Albo pisanie CV gdy wysyłam aplikacje na stanowisko sprzedawczyni....