Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

urzekajacakafeterianka

Badania prenatalne, kiedy, gdzie i za ile??

Polecane posty

witajcie, mam pytanie odnośnie badan prenatalnych. Jestem w 15 tyg ciązy, póki co nie miałam zadnych problemów i dziecko rozwija się prawidłowo. Z tego co wiem są 3 etapy tych badan, ale w których momentach ciązy się je wykonuje i ktore co wykrywaja??? Jesli w mojej rodzinie nie wystepowały zadne groźne choroby genetyczne to warto je robic?? Jesli ich nie wykonam czy moj lekarz po jakims czasie pozna płec na badaniu w 2d??

Gość elwira7373
z moich spostrzeżeń wynika, że najlepszym specjalistą jest dr Piasecki. zależy też z jakiego regionu pochodzisz...

Gość aurelia 1526
myślę, że powinnaś zjeść pierogi...

badania są 3 w 11-14 tygodniu ciąży pozwala wykryć min zespół downa, na podstawie długości kości nosowej i przezierności karkowej. kolejne w 20 tyg ciąży, tzw badanie połówkowe - pozwala wykluczyć wady serduszka i innych organów dobrze widocznych na tym etapie ciaży i kolejne w 30 tyg ciąży - pozwala na dokładne obejrzenie tych organów których na wcześniejszym usg. myślę że warto je zrobić. dziecko może mieć wady np serduszka, czy nerek które wykryte w czasie ciaży mogą być leczone zaraz po narodzinach. często o życiu decydują tu pierwsze minuty życia maluszka i lepiej wiedzieć czy wszystko jest ok. co do płci to jeśli tylko maluszek odpowiednio się ułoży to lekarz na pewno rozpozna płeć :)

ja miałam badanie przezierności karkowej w 12tc i test podwójny wykrywający zespól Downa i inne wady genetyczne w 20tc

Gość minidecorr
badania prenatalne pierwsze wykonuje sie miedzy 11 a 14 tyg. bo pootem ciezko jest zmierzyc kosc nosowa, takze troszke za poozno sie za to wzielas????/ a gin nie robil Ci u siebie na wizycie??????

badanie połówkowe nie jest badaniem prenatalnym tylko zwykłym usg podczas którego lekarz robi pomiary. to badanie ci nie powie czy dziecko ma zespół downa, rozszczepienie kręgosłupa czy inne wady genetyczne! ok wykaże wady serca

Gość minidecorr
no to ja nie wiem a kiedy by;las na ost usg???? chodzisz prywatnie czy na nfz?????

powinien zmierzyć długość kości nosowej i zmierzyć przezierność karkową. robi to podczas usg między 11-14tc, zazwyczaj w 12tc

Gość wsoool
jak ktoś szuka w Warszawie, to muszę polecić dr Annę Kucińską Chacwan z lecznicy demeter, która pracowała w szpitalu na Czerniakowskiej. Doktor teraz niełatwo dorwać, bo ma certyfikat uprawniający do pracy w UE, ale wiem, że przyjmuje prywatnie w demeter..

Gość hbv
wsool to jest temat sprzed 2 lat ...