Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Fabella

Pragne wystapic z kosciola.

Polecane posty

Mam 16 lat, chce wystapic z Kosciola Katolickiego z nastepujacych powodów: 1. nie wierze w boga, 2. nie zostalam wychowana w duchu katolickim 3. ostatni raz bylam w kosciele podczas pierwszej komunii (nie jestem bierzmowana) 4. nie chce figurowac jako wierzaca w koscielnych statystykach. co zrobic by stac sie apostata? Mieszkam w UK, czy moge dokonac aktu apostazji tutaj czy musze pofatygowac sie do Polski?

Gość doradca terenowy
diabel cie opetal zegnaj ale jak bedziesz stara i bedziesz umierac i prosic o ksiedza przypomnij sobie ten wspis

Bo ja wiem? Zależy wg jakiego prawa, idziesz do proboszcza w swojej diecezji gdzie mieszkasz chyba Niektóre kraje każą być pełnoletnim inne nie Mi tam nie zależy na takich drobnostkach

Gość ...ehlakiela
żałosne, niewykształcone emigranckie prostactwo...

Gość niestety w Polsce nawet
jak uda ci sie dokonac aktu apostacji ...a to latwe na bank nie bedzie to i tak wciaz bedziesz figurowac a aktach Koscielnych ....

Mimo wszystko bardzo chce to zrobic. Nosze sie z tym zamiarem od czterech lat (odkad dowiedzialam sie o apostazji w wieku 12 lat). Moze nie znikne ze wszystkich archiwów jednakze wole zostac wolnym czlowiekiem.

Gość tylko we wlasnym sumieniu
...bo w dla ksciola bedziesz tak samo jakbys zwyczajnie do niego nie chodzila ;)

nawet nie jestes pelnoletnia.. myslisz ze jak pojdziesz do ksiedza i powiesz ze juz nie chcesz to potraktuje Cie powaznie?

Gość doradca terenowy
wystap wystap nie chce byc w jednym kosciele z chwastem

Dla mnie to niepotrzebne nerwy. Ja w sumieniu nie czuję się katoliczką i nie potrzebuję decyzji księdza czy kogokolwiek innego. No ale rozumiem że niektórzy chcą się całkowicie odciąć

Owszem, chce sie odciac. Sporo czytalam i zaglebialam sie w temat i wiem ze nie chce miec nic wspólnego z ta instytucja, a moze lepiej- Firma której roczne obroty siegaja niebotycznych sum. Skladajac aplikacje do nowej szkoly w polu 'religia' wpisalam ze jestem bezwyznaniowa. Teraz chce zeby stalo sie to prawda. Swoja droga, czy moge dostac papierek w wieku 16 lat?

Gość też chętnie wystąpiłabym z
kościoła. Jednak gdy usłyszałam ile przy tym zachodu... odechiało mi się...:O Do dzisiaj mam pretensje do rodziców, że ochrzcili mnie, kiedy byłam bezbronnym dzieckiem i nie mogłam sama za siebie decydować:P Ja swoim dzieciom takiej krzywdy nigdy nie wyrządzę, niech decydują same za siebie. :)

Zlotowlosa, mozesz mi objasnic co musialas zrobic, jakie papiery przedstawic, dac mi jakies wskazówki? Ja coprawda sily mam, checi i argumenty tez to nie dam ksiedzu w swoja kasze dmuchac... ale jak sie do tego wszystkiego przygotowac?

Gość odp zloto

Dokładnie nie pamiętam, wiem ze dzwoniłam tam gdzie miałam chrzest o akt chrztu, przysłali mi. Poszłam do mojej parafii i powiedziałam o chęci apostazji, proboszcza nie było, jak byłam za drugim razem to mało mnie stamtąd nie wynieśli, dopiero jak zaczęłam kląć żeby mi więcej wody z mózgu nie robił bo mi starczy przez 20lat to kazał przyjść z dwoma świadkami i podpisać papierek. Papierek poszedł do kurii a ja nadal czekam....

Szczerze mówiac nie zdziwilabym sie, im wiecej owieczek tym wiecej kasy od panstwa.

Tu nie da sie dać żadnej wskazówki,musisz być pewna siebie i mówić wprost co czujesz...ale nie rzeczy typu "nie wierze w boga" oni tego nie rozumieją.

bazienka jasne ze tak jest...sekta tak łatwo nie odpuszcza... żadna sekta...chrześcijaństwo niczym od sekty się nie różni...