Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anna_pe

wprowadzam kaszki bezmleczne - pomóżcie dziewczyny w wyborze

Polecane posty

Gość anna_pe

cześć dziewczyny, mam sześciomiesięcznego synka. Mały dostaje od ponad miesiąca wieczorem sinlac z deserkiem. Wprowadzamy teraz drugie śniadanie czyli kaszkę. Mały nie może jeść kaszek mlecznych. Jakie więc mam wybrać? Wczoraj i dziś probowałam podać nestle ryżową z jabłkiem , na wodzie. Niestety małemu cofa się... Słyszałam, że można podawać kleik ryżowy i do niego dodać słoiczek- deserek. Czy do kaszek też tak można zrobić? Jak tak to jakie kaszki powinnam kupić? Pomóżcie moje drogie doświdczone mamy :)

Gość anna_pe
up

Gość jest tu ktos
najlepsze wg mnieaszki to: 8zbóż i ze śłiwką obie bezmleczne firmy nestle owoce zagęszczaj błyskawiczną manną. tzn zawartość słoiczka do miseczki, w garnuszku gotujesz na małej ilości mannę a potem dodajesz ją do owoców i gotowe.

Gość anna_pe
nikt nie pomoze? :)

Gość jest tu ktos
A! i kaszki bezmleczne nie robi się na wodzie tylko na mleku ew. na preparacie mlekozastępczym

kaszki bezmleczne można robić na preparacie mlekozastepczym, np Bebilon pepti albo Nutramigen, ale można tez na wodzie. ja tak robiłam, bo karmiłam piersią i nie zawsze udawało mi się tyle mleka ściągnąć żeby wystarczyło dla glodomorka na kaszke. a poza tym kaszka na mleku kobiecym po paru minutach dosłownie wodnista się robiła i nie dało się jej łyżeczką podać. wiem ze taka kaszka jest mniej wartościowa ale synek bardziej się nią najadał niż samym mlekiem i ładniej spał. co do wyboru to musisz sama sprawdzić co dziecku najbardziej zasmakuje. wracaj po kilka razy do smaku ktory już próbowal i może za którymś razem posmakuje mu. możesz dokładać do niej owoce! możesz też podać kleik ryżowy albo kukurydziany z owocami.

Jak najbardziej można robić kaszki na wodzie! Moje córki mają skaze białkową i pediatra poleciła mi właśnie na wodzie. Dzieci które nie są na Nutramigenie od urodzenia nie chcą tego obrzydlistwa pić. Jak nie chce kaszki jabłkowej Nestle spróbuj innej, są różne smaki, jest też bezsmakowa, możesz dodać do niej owoce - ze słoiczka albo naturlane przetarte np banan :) moja uwielbia banana (teraz juz sama gryzie a wczesniej jej papke robiłam) Albo inna firma np Bobovita tez ma takie na wodzie. Ja kleiku kukurydzianego nie lubie bo sie okropnie klei ;) a córka tez nie abrdzo zasmakowała. Generalnie moja rano je na gęsto kaszke ryżową Nestle malinową lub owoce leśne, ok 10 je kanapke z wedliną, potem ok12-13 owoc i butelka mleka sojowego (ma ponad rok), potem obiad ok16 , deser ok 17 owoc jakiś, wafelki ryzowe i na kolacje ok19.30 Sinlac na gęsto i butelka mleka sojowego.

Gość anna_pe
bardzpo dziękuje! juz jestem trochę oświecona! nie moge robic kaszek na mleku bo mały ma wysypke. Podawałamu przez 3 dni kaszke mleczno ryżowe i efektem tego jest uczulenie- takie placki czerwone, chropowate, potem zrobily sie żółtawe. Pani dr powiedziała ze to od nabiału. Tak wiec musze wprowadzić kaszki bezmleczne i robione na wodzie. Nie wiedzialam własnie czy mozna do nich podawac słoiczki deserowe i nie wiedziałam, że sa kaszki bezsmakowe :) kleiki ryżowe widziałam. Ech dużo jeszcze przede mną... musze jutro wybrac sie do sklepu i spędzić poł dnia i czytac :) ale wiem juz czego szukac! ogromne dzięki!

Gość sa rozne kaszki
Jak dziecko ma uczulenie na mleko modyfikowane, to powinnaś podawać nutramigen lub bebilon pepti i na tym robić kaszki,albo na swoim mleku. Są różne kaszki np. bananowa ma łagodny smak.Jak dziecko nie chce raz, to podaj ją znów za kilka dni. Możesz ugotować zwykłą kaszkę manną (jak dziecko nie jest uczulone na gluten) na wodzie i dodać nutramigen lub bebilon pepti po ugotowaniu + owoce ze słoiczka (wtedy nie czuć smaku nutramigenu i dziecko chętnie zje). Wiem, bo moje dziecko ma uczulenie na mleko i robiłam rozne kombinacje żeby zjadło nutramigen, teraz nie ma roznicy i tak samo chętnie je nutramigen jak i mleko mod. (podaję male ilosci). Moim zdanie trzeba dziecko przyzwyczajać do rożnych smaków, bo wyrośnie ci niejadek.

a po sie upieracie przy tym nutramigenie? jesli kobieta karmi piersią to kaszki moga byc na wodzie:) dziewczyny dobrze radza..albo manna z owocami albo nestle 8 zbóż lub 5 zbóż z lipa czy inne bez mleczne sa, te wszystkie inne ryżowo coś tam sa strasznie słodkie i niezbyt dobre wiec małemu może sie cofac po nich..

Gość anna_pe
Hej, zakupiłam kleik, zrobiłam na wodzie, dodałam jabłko ze słoiczka i bleeee. mały nie chciał. Czy sinlac można podawać dwa razy dziennie? Moja pani dr wraca z urlopu za tydzień wiec musze sie do tej pory ratować sama :)

Gość anna_pe
apropo tej manny- pani dr stwierdziła, że nie podajemy jeszcze glutenu więc manna odpada. Ciekawie brzmią te zboża z Nestle. Wypróbuję!

Możesz zamiast kaszki dla niemowląt ugotować zwykłą kaszkę kukurydzianą, jest ona drobna jak manna. Moje nie miały problemu z jedzeniem jej. Do tego zmiksowane owoce, czy jakiś słoiczek.

Gość anna_pe
o dzięki za ta kukurydzianą- wszystko zapisuje sobie :) jak nie bedzie chciał tego to dostanie cos innego . Potem wrócimy do tego co nie chciał i może tak znajdziemy jakis złoty środek :)

Gość gość
kaszki manny nie można od razu podawać dziecku, trzeba przyzwyczaić brzuszek do glutenu. tak jak napisały dziewczyny wyżej, trzeba próbować różnych smaków i wracać do tego, który jadł najchętniej, pośród wybrzydzania:) Poza tym lepsze są kaszki Bobovita, bo Nestle mają bardzo dużo cukru w składzie (cukier, fruktoza, glukoza, maltodekstryna) Lepiej wybrać kaszkę bezsmakową i dodać deserek lub owoc. Podobnie jak kleiki. Ja kupuję kleik ryżowy tylko Bobovita, gdyż nie ma w składzie cukru. Kleiku kukurydzianego bez cukru niestety nie znalazłam. Kaszki polecam Hipp oraz Holle- nie mają cukru w składzie, dostępne są na allegro. Są mleczne i bezmleczne, z glutenem i bez. Córka ma 6 m-cy i właśnie wprowadzamy gluten po 1 łyżeczce na 100 ml dziennie przez 2 m-ce. Jak wprowadzać gluten dobrze jest napisane na stronie BoboVita

Gość gość
Dodam, że córka też ma podejrzenie uczulenia na laktozę i pije od drugiego m.ż. Nutramigen. Na początku niechętnie, ale po kilku dniach przyzwyczaiła się