Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iskierka_iza

Rytm dnia niemowląt

Polecane posty

Gość iskierka_iza

Jak to jest z tym rytmem dnia? Jak go najlepiej wprowadzić i kiedy? Moja cóeczka ma już 4miesiące i 1 tydzień. Staram się z nią wychodzić o określonych porach i też kąpać wieczorem o stałej porze. A co np. z wyjazdami? lub jak prrzychodzą znajomi, albo my idziemy do znajomych? A jak na dworze jest ulewa i nie można wyj ść z domu? Jak sobie radzicie w podobnych sytacjach?

Gość frfwf
Wywalone mam na rytm dnia. Dla mnie dziecko to wystarczający kłopot żebym nie chciała narzucać sobie jeszcze jakichś rygorów. Mam potem schizować bo chcę z dzieckiem wyjść wieczorem latem, czy właśnie wyjeżdżamy lub idziemy gdzieś w gościnę? W związku z tym moje dziecko po prostu ma taki rozkład dnia jak inni domownicy: wstaje rano, kładzie się spać wieczorem, w międzyczasie bawi się, je i ma drzemki i to się sprawdza od dziewięciu miesięcy jego życia.

mój synek ma 2,5 i nigdy nie bawiliśmy się w jakieś rytmy dnia dorze nam jak jest a nie karmienie co 4 h spać o 20 itd. się zmęczy to będzie spało.

Gość wkurzona położna
iskierko bardzo dobrze robisz! człowiek dorosły też czuje sie lepiej jak ma unormowany dzień,a nie wieczny chaos. To samo dziecko, które jeszcze wielu rzeczy nie rozumie i nie zna. Jest spokojniejsze jak ma rytm dnia ustalony. Oczywiście nie musi on być rygorystyczny, że 20:05 już musi spać:) Co do wyjazdów - staraj sie nie zmieniać bardzo rytmu, a jak przyjdą znajomi to nic sie nie stanie, jak raz dziecko wykąpiesz wcześniej a potem na kilka minut ich przeprosisz i położysz malca spać o jego porze! Na pewno ci się przyda dobrze wypracowany rytm za 4-5 miesięcy, gdy malec będzie zwinniejszy i będzie sam chodził. Czym wcześniej wprowadzi sie plan dnia tym łatwiej i szybciej akceptuje go dziecko. A rodzice są szczęśliwsi wiedząc, że np od 20 mają czas dla siebie. I nie popełniaj tego błędu, by cały czas być na oczach dziecka1 jak tylko masz taką możliwość zostawiaj go na leżaczku, kocyku, w łóżeczku samego aby sie nauczyło samo organizować sobie czas i sie bawić, np leżącymi czy wiszącymi oboc zabawkami:))