Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gilberrta

jesteście za likwidacją KRUS-U?

Polecane posty

Gość gilberrta

o co tyle zamieszania z tym Krusem? jesteście za likwidacją?

Gość cvffa
jestem za likwidacją semu i prezydenta. i tyle.

Gość gilberrta
mila a możesz podać argumenty? bo ja już sama nie wiem o co z tym Krusem chodzi:o ps. nic nie zrobią z krusempóki PO ma koalicję z PSL:P

Gość sgsgsgsgsggs
Oczywsicie ,ze krus powinien byc zlikwidowany, a rolnicy powinni placic tyle co inni pracujacy za swoje ubezpieczenie i leczenie. Wnerwia mnie kiedy jade na wies do rodziny, a oni ciagle placza ze tak duzo musza placic . Strasznie duzo raz na 3 miesiace 300 zlotyc, normalnie smiech na sali. Jakby musieli wybulic tyle co ludzie na etatach to dopiero zaczalby sie placz.

Gość zielonkawaaaaa
Myslicie ze uczciwie i ciezko pracujący rolnicy( zaznaczam ze nie mowie o nierobach siedzących na zasiłkach i płaczący nad swoim cięzkim losem) nie woleli by płacic ZUS-u i otrzymywac na starość emeryture umozliwiającą przezycie? Płacą smieszne pieniądze ale takie same otrzymują pozniej wiec nie wiem skąd u was to oburzenie. Jak im tak zazdroscicie to sprobujcie przezyc miesiąc za 600zl

I nie chodzi już o to, że państwo dopłaca do krus ogromną kwotę pieniędzy. Ludzie kupili działki rolnicze powyżej jednego hektara, siedzą w miastach, nic na nich nie robią, a krus płacą. Emerytura zagwarantowana i to wcale nie taka malutka. Rozumiem, że Polak potrafi i nie dziwię się, że wykorzystują to, bo mogą. Znajomi na wsi mają emerytury rolnicze, a nawet nigdy niczego nie sprzedali. Całe życie coś tam hodowali tylko dla siebie.I zawsze wypominali rodzicom : a co wy tam w mieście wiecie o pracy :) a jakie było ich zdziwienie, gdy syn poszedł do pracy i dostał z pierwszą wypłata pasek, na którym widniała kwota potrąceń: Patrz, zabrali mu prawie 50%. Oczywiście rzucił pracę, bo za taka kasę mu się nie opłaca, woli opłacać krus. To w takim razie w mieście emerytury powinny należeć się kobietkom, które zajmują się domem. Owszem, są rolnicy, którzy naprawdę maja duże gospodarstwa i ciężko na nich pracują, ale pewnie i emerytury chcieliby większe. Szkoda, że się nic nie zmieni.

Gość gilberrta
PSL na to nie pozwoli...

Gość senna***
KRUSU i ZUSu :classic_cool:🖐️

Gość wymarzona
to jest niesprawiedliwe,moja ciotka cale zycie nic nie robila,babcia przepisala jej pole ktore nota bene gospodaruje ciotki corka,a teraz jak ciotka osiagnela wiek 50 lat dostala rente strukturalna w wysokosci 1060zl,i to jest nie do pomyslenia,jeden za nic dostaje pieniadze a druga ciotka z wujkiem zapietdalali na 11hektarowym polu i w tej chwili maja oboje 1600zl emerytury,to az sie noz w kieszeni otwiera co oni wyprawiaja,a w miescie po przepracowaniu 36 lat (moja tesciowa) dostala 800zl emeryrury,i gdzie ta sprawiedliwosc?

Gość issssssssabel
Jak każą rolnikom płacić wyższe stawki, to rzuca w cholere ziemię i pójdą do pracy ;-)... i będzie jeszcze ciężej o pracę, niż teraz. Pochodzę ze wsi, i w tej miejscowości w której się wychowałam, na 40 gospodarstw, może 4 żyją tylko z ziemi..(zagłębie sadownicze, 50km od pałacuKultury). Tak to wszyscy pracują.. a do ziemi tylko dokładają, a co mądrzejsi mają ją w dupieee.. A tych wyższych stawek nie będzie komu płacic..bo niby z czego.. Tez znam cwaniaczków, którzy mieli 1 ha, i teraz na dwoje eweryturkę 1200 zł, no aleeee.. ciężko mieli w życiu.. kombinowali na wszelkie sposoby.. niech im tam będzie dobrze , nie jestem zazdrosna, bo nie mam czego zazdrościć.. kobiecina mało co nie zatyrała się w tej szklarni! Rynki zalewają Chiny... mało który rolnik ma teraz dobrze... W mieście jest o niebo lepiej, i łatwiej.. wiem o czym mówię... !!!!!! Tez pracuje od rana do nocy... ale nie zamieniłabym tego na prace na roli;/... to loteria... można się narobić i nic z tego nie mieć... Krusu nie zlikwidują.. nie da rady...

Gość Należy zlikwidować KRUS!!!
I wprowadzić cła zaporowe na produkty rolnicze z Chin!

Gość kaskaczek
Wiecie co jeszcze normalni rolnicy, z niewielkim polem i niewielkimi uprawami, niech mają ten KRUS. Ale przedsiębiorstwa rolnicze które mają setki hektarów - dlaczego mają nie płacić normalnie? W większości przypadków zarabiają więcej niż zwykli przedsiębiorcy! Do tego - niech KRUS mogą płacić tylko rolnicy, a nie że taksówkarz przykładowo kupi sobie kawałeczek pola i hoduje robaki, i płaci za to KRUS.

Gość gdbhmjk
gilberrta PSL na to nie pozwoli...] o nie wiedzialam, ze premier Tusk jest w PSL, a kiedy zmienil partie?

Gość issssssssabel
Jak ktoś jest taksówkarzem, i jest w ZUSie, to nic mu po tym polu..co innego gdy pracuje na czarno i opłaca krus! I cała czarna strefa... tylko, że ta czarna strefa leczy się za nasze pieniądze, a krusowcy też, jednak chociaż na emeryturę odłożą.. \dołożą... a jako bezrobotni zarejestrować sie nie moga bo mają ziemię! A ludzie bez ziemi chociaż to mogą.. i mieć darmowe leczenie... a krusowiec musi płacić, nawet jeśli nie ma dochodów... Jak się pracuje na czarno to kros super rozwiązanie... Jednak patrząc po osobach z moich rodzinnych okolic wolą pracowac legalnie i pracowac na normalną emeryture.. więc nie przesadzajmy ;-)

Gość za reformą
żeby mogli z tego korzystać tylko mali rolnicy co część sprzedają plonów żeby mieć na ubrania/książki/opłaty/itd. a resztę sami jedzą a nie tacy co robią przemysłowo

oczywiscie,ze powinien zostac KRUS! pomysleliscie o ludziach co maja male gospodarstwa z dziada pradziada? utrzymuja sie ze swoich plonow,maja jakies zwierzatka...nie pracuja bo u nich w okolicy nie ma pracy...co maja robic? dojezdzac? nie kazdy ma samochod,czy prawo jazdy... musza sie jakos zabezpieczac na przyszlosc! wole jak panstwo doklada duzo kasy do KRUSU,niz mieliby sobie ja dolozyc do swoich diet!!