Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Rotan

Spotkaliście się z tym ślimakiem?

Polecane posty

Gość Rotan

http://img217.imageshack.us/img217/4945/slimhm1.jpg Wiecie co u mnie na wsi chodziła taka plotka że te ślimaki mój ojciec przywiózł gdzieś z Polski bo jeździ Tirem a matka przywiozła wraz z krzakami które gdzieś tam kupuje, bo ma dużo drzewek wokół domu. Wzieło się to z tego że te ślimaki gdzieś się pojawiły koło nas i rozplęgły się dalej. Taka życzliwa babcia powiedziała mamie że tak ludzie na wsi mówią.

Gość o koorwa
a bo to mało ich w trawie chodzi? :o

Gość cisowianka19
Widziałam takiego wczoraj właśnie, był identyczny... Mieszkam w Krakowie, to jakieś polski gatunek ślimaka pewnie :P

U mnie w okolicy to istna plaga. Słyszałam różne wersje na temat ich pojawienia się w takich ilościach, ale każda była skrajnie różna od siebie.

Gość Rotan
To nie jest polski ślimak, jego naturalne środowisko to południowa francja i hiszpania. Podobno w Polsce ich nie było w ogóle dopóki ktoś z Łańcuta nie zaimportował ich do potrzebnych do czegoś tam chyba w sadownictwie i stracił nad nimi panowanie po czym rozplęgły się na pół Polski, a może już na całą, ale najwięcej to ich chyba jest w podkarpackim i lubelskim. Nie mają tu naturalnego wroga więc jest ich tak dużo.

Gość kicia101010
widziałam.. Dolny śl.

w wawie tez sie pojawily te skurwysyny, zwlaszcza w nocy wylazą , jak je zauwazylem to pierwszej nocy dwie lopaty ukatrupilem tych skurwysynow.Teraz co noc wychodze z latarka na polowanie na te skurwysyny, czasem kilka razy i te skurwysyny eksmituje z ogrodu.

Gość Slimak w Norwegii tez jest
To cos wygladajace jak kupa jesttez I u nas,to pasożyty zjadajace wszystko na swojej drodze.my używamy na nie środka w granulkach,one to zjadajace i umierają,ale radzę wam przygotować wiadro z woda z duża ilością soli i jak ktoś ma czas to łapać je i wrzucać tam bo zjadaj dosłownie wszystkie rośliny.i są obzydliwe

Gość Rotan
Chociaż w tym roku nie widziałem jeszcze żadnego, bo być może nie zwracałem uwagi ale rok, dwa, trzy lata temu to wokół domu była ich plaga, jak rozłożyłem namiot to zaraz był cały oblepiony tymi chamami

Bo te slimaki mają rozbudowany aparat migracyjny- co roku w inne miejsce pełzną. Po drodze oczywiście robią masę szkód.