Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zuzka23

Co robić????

Polecane posty

jestem w ciazy pierwsza wizyte u ginekologa mialam w 6 tyg. Teraz zbliża sie juz 3 miesiac i mialam miec kolejna wizyte na sobote. To juz taka konkretna wizyta z wynikami badan czy wszystko rozwinelo sie ok a tu pani doktor pojechala sobie na urlop i bedzie w polowie wrzesnia. I co mam robic isc gdzie indziej skoro ona mi prowadzi ta ciaze. tak sie cieszylam na ta wizyte ze juz zobacze lepiej dzidziusia i czy jest ok wszystko

generalnie powinno się chodzić raz w miesiącu. Najważniejsze, żeby nie przegapić usg genetycznego około 13tc. Jeśli masz jeszcze czas do 13tc poczekaj na lekarkę, ale zawsze możesz ją zmienić

Juz jestem w prawie 12 tyg a ona ma wrocic z urlopu na polowe wrzesnia. Tak sie cieszyłam na te badania ze juz dziecko zobacze czy wszystko dobrze sie rozwija badania porobilam wszystkie krwi moczu

to bardzo fajna pani doktor w sumie nie chce jej zmieniac ale czy ta jedna wizyte moze kto inny przeprowadzic a pozniej dalej ona??

w takim razie musisz iść do innego. Usg genetyczne wykonuje się konkretnie między 11 a 13 tc. Ważny jest pomiar przezierności karkowej i kości nosowej w celu wykluczenia zespołu Downa kolejne będzie między 18 a 22tc

Gość basia23
Idz na usg do innego platnie. ja usg sobie prywatnie robilam w luxmedzie zawsze i a na badania inne do lekarki...z kazdej sytuacji jest wyjscie.

tak, to Ty decydujesz do kogo chodzisz. Możesz na każdą wizytę iść do innego lekarza

Gość basia23
Dokladnie...wiec nie panikuj kobietko bo stres dobrze nie wplywa na ciaze... lepiej nie czekaj :)

Miałam podobną sytuację, tyle że skierowanie na badania dostałam 13. lipca. 2. sierpnia miałam usg- wtedy to był skończony 9 t.c., dopiero później się dowiedziałam że raczej w tym terminie jeszcze się nie robi. Ważne że zobaczyłam że dziecko rośnie, jest zdrowe, z łożyskiem, jajnikami i szyjką wszystko ok. Badanie genetyczne może pozwoliłoby wyraźniej zobaczyć dziecko, ale nie jest mi do niczego potrzebne- bo nie wiem czy potrzebuję wiedzieć o zespole Downa. Mam 23 lata i ryzyko też niewielkie, ale to nie ma nic do rzeczy. Następnego dnia robiłam badania krwi i moczu. Dzień później poszłam do którejś z pań ginekolog w ośrodku bo mój, jak się okazało, na urlopie do początku września. Ponad półtorej miesiąca byłabym bez opieki lekarza, a wiem że to niewskazane, pierwsza ciąża skończyła się porodem przedwczesnym i wiem że muszę być pod stałą opieką lekarza, wizyty przynajmniej co miesiąc, mogą być częściej. Pani doktor do której poszłam dosłownie wydarła się na mnie, leciały teksty typu: po co pani tu przyszła, po co pani ta wizyta, czemu pani w ogóle u mnie siedzi jak pani lekarzem jest X... baba chyba w poprzednim ustroju się zatrzymała. Zjechała mnie z nieuzupełnioną kartę (to ona nie potrafiła znaleźć czego trzeba, mój wpisywał przy mnie), o usg nic nie powiedziała, tyle że wczesna ciąża (tyle usłyszałam na usg i lekarz miał ponoć więcej powiedzieć), po badaniu palpacyjnym to samo- wczesna ciąża to co ja powiem... Wyniki badań złe- powtórzyć we wrześniu i iść z tym do mojego lekarza. Ani słowa co to i czym grozi. JEDYNĄ korzyścią z tej wizyty była wykonana cytologia, której wyniki też we wrześniu dostanę. Co Ci mogę doradzić? Idź na samo usg dla uspokojenia się albo znajdź naprawdę świetnego lekarza. Ja swojego znam, on zna mnie (publiczna przychodnia), wiem na co mogę liczyć i zapewniam że jakbym wiedziała jak będzie wizyta u tej pseudo- doktor wyglądała w życiu bym nie poszła, bo się do tej pory trzęsę z nerwów jak o tym mówię.

Historynka ale to jest USG genetyczne a nie inwazyjne badanie genetyczne zalecane po 35 roku zycia!!!! Raczej powinnas zrobic w 12/13tc zeby zobaczyc czy innych wad rozwojowych genetycznych niema, czy jest obecna kosc nosowa i jaka jest przeziornosc karkowa??? Przeciez to nie zawsze oznacza zespol downa, ale tez inne schorzenia ktore trzeba monitorowac jak najwczesniej!!!!!

Tym bardziej tez sie martwie bo przepisala mi Duphaston na podtrzymanie bo mialam jakiegos krwiaka z boku. No i przestalam brac teraz juz prawie 12 tydz a ja bez zadnej wiedzy jak sie dziecko rtozwija jak moje wyniki badan

tralalala Wiem przecież że chodzi o usg a nie badania genetyczne po 35 r.ż. ;) Podając swój wiek chciałam tylko podać dodatkowy argument za tym że nie przejmuję się za bardzo tym badaniem, bo w moim wieku jest niższe ryzyko wystąpienia takiej choroby. Badanie kości nosowej i przezierności karku pozwala ocenić trzy główne zespoły (choroby genetyczne: z. Downa, z. Turnera i z. Edwardsa. Czemu się nie przejmuję? Bo dzieci z pierwszymi dwoma chorobami urodziłabym i tak. Jeśli chodzi o zespół Edwardsa- niewiele można zrobić, dziecka i tak raczej bym nie urodziła. Owszem, są jeszcze inne choroby genetyczne o których może świadczyć wysoka przezierność karkowa. Nie zdecydowałabym się prawdopodobnie na badanie przez pobranie płynu owodniowego bo wtedy wzrasta ryzyko poronienia (z tego co wiem zwłaszcza w przypadku konfliktu serologicznego- to u mnie). Leczenie jest możliwe tylko w przypadku niektórych wad dziecka, jak np. rozwijający się guz, problemy z wydalaniem- wiem że z tym można coś robić jeszcze w łonie matki. Z chorobami genetycznymi- nie. W 12 t.c. lekarz nie powie mi nic na temat narządów wewn. dziecka, niewiele na temat budowy serca i mózgu (to przecież sam początek rozwoju). Od tego jest usg połówkowe.