Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

taki jeden z pomorza

co na obiad

Polecane posty

Gość pomorzankaaa
a ja dorszyka w cieście z suróweczką

Gość a ja dzisiaj jestem tworcza
jak cholera :) jajko sadzone z ziemniakami :D

Ja właśnie wszamałam 2 gołąbki, takie z mięsem i ryżem, żeby nie było, że latające ;)

Gość a ja kanapke z ogórkiem
😭

Gość pomorzankaaa
bardzo prosto. Takie jak na naleśniki tylko bardziej gęste. A jak się komu nie chce bawic, to równie pyszne jest namoczenie fileta w roztrzepanym jajku i potem zwyczajnie obtoczyć w mące, na gąrący głęboki tłuszcz i zaraz podawać, bardzo chrupiace. Mozna nadmiar tłuszczu odsączyc na serwetce

Gość pomorzankaaa
na 2 duże filety z dorsza. Posolic, mozna doprawić pieprzem ziołowym jak ktoś lubi. 1 jajko roztrzepać widelcem, na drugim talerzu nasypac mąkę i wsio. Ciasto : w małą miseczkę nasypać mąki, wbić jajko i wszystko wymieszać MLEKIEM (rzadko robię to z wodą). Dbać o konsystencję ciasta, to juz robisz na wyczucie. Musi być dość gęste. Wcześniej doprawic fileta j.w.

ej noo :D głodny się robię :) ja wczoraj zrobiłem sobie schaboszczaki z ziemniakami i mizerią. A jednak dzisiaj mam chęć na zapiekankę, tą z "Pomysł na". Chyba tak zrobię ;)

Gość pomorzankaaa
warunek: wkładasz tak przygotowanego fileta na wrzący tłuszcz, potem trochę przykręcasz gaz, bo dorsz musi sie dobrze przepiec

Gość dhvckfhsv
a co mozna zrobic z jajek? nie mam ziemniakow, bo zrobilabym jajkasadzone :o chciaialm zrobic kotlety jajeczne ale mam za malo bulki tartej :o

Gość zrób se
z jajek omleta szwedzkiego z krewetkami - pychota

Gość CHLEBOJAJE z piwem

Gość pomorzankaaa
Szczególnie my ludzie z pomorza powinnismy jeść ryby. Nigdy o nich jeszcze nie miałam żadnych sesacji żołądkowych i jem ich dość dużo. Nawet śledzie na słodko-kwaśno w majonezowo-śmietanowym sosie, spróbujcie. Albo z jabłkiem tartym, cebulą i jogurtem, mogą być jako obiadowe do ziemniaków

Gość kafeciara-1
już było, nie pamiętam w jakim wątku wyczytałam "mój" przepis na danie z grzybów suszonych. To bardzo proste danie i tak samo pyszne. A na Wigilię jak znalazł. Sporą garść grzybów suszonych moczę chwilę, zagotowuję by zmiękły. Odcedzam, ostudzone grzybki drobno kroję, robię ciasto jak na naleśniki, wsypuje grzybki i doprawiam rozrobiona kostka bulionu grzybowego albo samym ostudzonym barszczem grzybowym, solę. Musi jednak zostać troche barszczu w czystej postaci do popicia. Z ciasta grzybowego na gorący tłuszcz wrzucam małe porcje i pieke placuszki. Takie placuszki z grzybowym barszczykiem - niebo w gębie!