Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość smuutna mama

Czy moje dziecko może mieć autyzm?

Polecane posty

Gość smuutna mama

Jestem przed badaniem eeg, po konsultacji z neurologiem, który nie chce nic mówić przed eeg... Mały ma 3 lata poszłam z nim do logopedy z racji problemów z mową (zna kilkanaście słów, mówił jedno zdanie "mama chce jeść" ale zaprzestał) i tak się zaczęło... Najbardziej niepokoją mnie jego dziwne ruchy rękami jakby nad nimi czasem nie panował, kręci nimi, jakby coś pisał w powietrzu najczęściej towarzyszy temu zamyślenie. Nie ubiera się sam, czasem mam wrażenie że nie słyszy, coś się do niego mói a on nic. Robi postępy mikrusie ale robi, bardzo lubi towarzystwo dzieci, lubi się przytulać i w ogólnie reszta jest ok.

Gość a słuch mu sprawdzałaś?

Gość smuutna mama
Też jeszcze nie, ale potrafi bardzo dokładnie odśpiewać (po swojemu) swoje ulubione piosenki, więc myślę że jest ok. Ale też mamy robić... Najbardziej martwią mnie te ruchy rękoma

z twojego opisu mysle,ze moze to byc autyzm.Mam synka autystycznego i podobnie to wyglada jak u Was. Szkoda,ze coraz wiecej dzieci to dotyka::( trzymam za Was kciuki bo nie jet latwo ale mysle,ze niektorzy maja duzo gorzej:(

Gość bede Was podczytywac
a wkrotce napisze co u mojego chrzesniaka bo maja robic badania(we wrzesniu) tam jest dodatkowy problem z jedzeniem

Gość a kiedyy
wystapily te objawy?? moze byl szczepiony na mmr one czesto wywoluja autyzm zreszta w niektorych szczepionkach jest rtec ktora powoduje autyzm

Gość beznadziejny i zniechecajacy
jak wyglada leczenie autyzmu? bo z tego co czytam to trudna sprawa

moje j kuzynki kuzyn nie mowi chodzi w pieluchach nie rozumie polecen pije kaszkie i je serki (tylko) robi okreslone czynnosci w tych samych miejscach-np papa przed kolorowymi bramkami reaguje na swoje imie ale nie patrzy sie na mame

chlopczyk ma 3 lata login nie jest do tematu-pisalam gdzie indziej -zeby nie bylo

tez ma "cofki" rozwojowe-czegos sie nauczy a potem tego nie ma trudny jest w komunikowaniu sie stad nie ma mowy o odpieluchowaniu

Gość zajrzyj tu:
www.dzieci.org.pl

Gość smuutna mama
a czy to moze być nerwica? W sumie to bardziej by pasowalo

Gość autorko powiem ci
nie martw sie na zapas. dzieci z autyzmem zazwyczaj zamykaja sie w sobie i nie lubia kontaktu z innymi, a juz tym bardziej przytulania. do autyzmu pasuja cechy wymienione przez beznadziejny i zniechecajacy dotyczce kuzyna jej kuzynki. takie sa wlasnie autystyczne dzieci. jedza tylko okreslone rzeczy (np. tylko zielone).nie nawiazuja kontaktu wzrokowego. twoj synek moze miec nerwice. ja majac nerwice i bedac dzieckiem tez czesto "pisalam w powietrzu" i tez moi bliscy sie temu dziwili, az przywykli;)

Gość autorko powiem ci
moze miec slaby sluch jesli czasem nie slyszy polecen. moze wolniej sie rozwijac (moje dziecko w wieku 3 lat baaardzo slabiutko mowilo, a teraz w wieku 4 lat mowi juz bardzo duzo, nie idealnie, ale jednak. moze nie mial zbyt wielu okazji aby uczyc sie samodzielnego ubierania. to wszystko niekoniecznie musi byc autyzm!

mam brata 20 letniego ma autyzm miał identyczne objawy jak twój synek radziłabym ci po badaniu neurologicznym( które pewnie nie wykarze nieprawidłowości poza "skłonnością do napadowości" udać się do poradni psychologiczno pedagogicznej w celu diagnostyki na pierwszy rzut badanie inteligencji w skali bezsłownej Wechslera to nakreśli kierunek działań nie daj sobie wmówić padaczki dziecka i innych zaburzeń bo często są one sprzężone z autyzmem to mit że dzieci autystyczne nie lubią się przytulać obraz kliniczny choroby jest różnorodny w zależności od poziomu inteligencji takiego dziecka rózny jest stopień jego integracji ze środowiskiem widzę że twój synek jest na dobrej drodze trzeba tylko odpowiednio pokierować jego leczeniem i terapią psychologiczną nie trać czasu !!!przy autyzmie czas ma kluczowe znaczenie im wcześniejsze rozpoznanie ym skuteczniejsze są metody leczenia twój synek ma szanse aby całkowicie z tego wyjść życzę powodzenia jakbyś miała pytania to chętnie odpowiem zapisałam sobie twój temat w " ulubionych"

Gość smuutna mama
acha jeszcze jak coś ma zamiar zbroić to robi palcami jakby grał na pianinie (ręce wzdłóż ciała) i to już chyba jest świadome

Gość poczytaj też o
diecie przy autyzmie. większosć dzieci autystycznych ma grzybice, robaczyce co powoduje ze chore jelita przepuszczają toksyny i zatruwają organizm. odpowiednia dieta większości pomaga

Gość smuutna mama
Mamy iść jeszcze do psychologa i na badanie słuchu.Na szczęście mam koleżankę która jest psychologiem bardzo dobrym o wielu specjalizacjach między innymi i logopedyczną.Wcześniej nie chciałam jej zawracać gitary, ale jak to taki problem to się do niej przejedziemy, będzie mogła dłużej się mu przyjrzeć. kitana 2000 Jak zachowuje się Twój brat (zachowywał, bo teraz pewnie jest inaczej) co robił dziwnego? jakie zachowania niepokoiły rodziców?

Gość zoacz tooooo
/zmyslowyautyzm.prv.pl

Gość zoacz tooooo
i dlaczego tak pozno 3 lata??

mój brat kręcił kółkami samochodzików zamiast nimi jeździć w wieku 2 lat mówił podstawowe słowa mama,tata, am, daj nagle przestał mówić cokolwiek kręcił się w jednym miejscu machał rękami,pisanie w powietrzu psychologowie neurolodzy orzekli uposledzenie umysłowe później okazało się że to autyzm ( w wieku 8 lat) inteligencje zmierzono mu w 6 roku życia ( wynik 102 w skali bezsłownej- inteligencja przeciętna) do następnych objawów dołączyło się to że zaczoł reagować histerią na nowe sytuacje np zawsze trzeba było iść tą samą drogą nieznaczny krok w bok np na krawężnik powodował pisk,agresje sprawiał wrażenie głuchego gdy kierowało się do niego jakieś słowa mialo się wrażenie że mówi się do ściany jednak gdy mama np wracała z zakupów wołała od progu dzieci mam coś słodkiego !!!to zawsze brat był pierwszy:)

Gość kijevna
a kiedyy - ostatnio zdementowano powiązanie szczepionki MMR z autyzmem, a doktor, który to rozpropagował ma teraz kłopoty, więc...

co do zaburzonych zachowań społecznch większość autystyków wzbrania się przed kontaktem dotykowym, przed kontaktem z innymi jednak nie zawsze tak jest ... mój brat dał się przytulić... nawet to lubił

Gość poczytaj też o
"jednak gdy mama np wracała z zakupów wołała od progu dzieci mam coś słodkiego !!!to zawsze brat był pierwszy" to własnie potwierdza teorię o grzybicy jelit, jednym z objawów jest ogromny apetyt na słodkie. wiem wiem że wszystkie dzieci lubią ale jak on niby nie słyszy a na słowo słodycze reaguje to chyba co innego

podałam konkretny przykład brat miał badany układ pokarmowy nie wykazano żadnych nieprawidłowości były też inne sytuacje reagował na słowa mamy że trzeba się kąpać, iść spać histerią ... to wskazywało że słyszy co się wokół niego dzieje

Gość moja siostra ma dziecko
z autyzmem,u niego stwierdzono ta chorobe juz w wieku 2 lat, objawy podobne do opisanych tutaj,jako niemowlak gaworzył ,ale do tej pory a ma ponad 4 lata nie mowi nic,tez czesto zachowuje sie jak głuchy,choc poczynił duzo postępów,i reaguje na niektóre słowa. ona o tyle ma zle,ze ma napady płaczu i histerii,podobno ma bółe brzucha(często takich dzieci zdarzają się bóle niewiadomego pochodzenia-to bardzo dziwna choroba o nieznanej etiologii). poztym te nieskoordynowane dziwne ruchy tak jak opisujesz ,czasami bieganie bez sensu tak i spowrotem,ogólnie widać,że cos nie tak znim.

mój brat był pierwszy raz u specjalisty 18 lat temu wtedy mało kto wiedział o autyźmie obecnie medycyna ruszyła dużo do przodu nikogo już nie dziwi fakt rozpoznania autyzmu w wieku 2 lat

Gość moja siostra ma dziecko
dziewczyny,ale powiedzcie mi da się z tej choroby wyjść całkowicie ,moja siostra jest czasami załamana,on bardzo dużo płacze czasami