Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poloczka

mowa dziecka

Polecane posty

Gość poloczka

witam ,mam synka za miesiąc będzie miał dwa latka,a mówi tylko mama baba dziadzia dzidzi da i czasem lala,czy to normalne w jego wieku,czy mowi troche za mało,i kiedy weasze dzieci zaczęły mówić,pisze o tym bo sie troche martwie,gdyz siostra mego męża ma dzieci ktore mają autyzm i nie mówia nic,proszę o odpowiedzi czy mam sie juz martwic czy mój syn ma jeszcze czas

Gość fajjjjjjjjjjjna
ma jeszcze czas

poszukaj w wyszukiwarce na kafe takich tematow niedawno bylo sporo :) moj maly tez malo moiw ale z dnai na dzien wiecej odkad skonczyl 2,5 roku :)

Gość kijevna
witaj, mój syn ma 22 miesiące i podobnie - nawet nie zwraca się do nas mama czy tata tylko robi takie yyyyy jak coś chce - natomiast dobrze naśladuje odgłosy zwierząt i nawija cały czas coś w swoim własnym języku, który nie jest ani polskim ani angielskim (bo mieszkamy w Szkocji). Wysłałam go 5 miesięcy temu do żłobka, żeby zaczął się uczyć, ale - o ile rozumie dużo w obydwu językach - to niestety nauczył się tylko: ou dear i bye daddy, mam wrażenie, że nie przejawia w ogóle chęci, żeby się uczyć mówić - jedynie te głosy zwierząt uwielbia naśladować. Jeszcze poczekam do drugich urodzin i może wtedy skonsultuję się z kimś, wszyscy wokół mówią, że chłopcy często zaczynają mówić później.

Gość mój też za miesiac będzie miał
2 latka. Mówi pełnymi zdaniami od 3 tygodni. Wcześniej nie mówił prawie nic. Mama tata baba i to wszystko. Jednego dnia wstał rano i zaczął mówić. Byliśmy w szoku. Najpierw powtarzał po nas jak papuga, a potem zaczął mówić sam. Nie masz co się martwić. Dziecko do 3-4 lat powinno zacząć mówić więc twój maluch ma jeszcze czas. Nauczy się i będziesz zaskoczona, ze mu to tak łatwo przyszło.

Poloczka-moj tez za miesiac bedzie mial dwa lata:D Mowi:mama,tata,baba,sisi(siusiu),baba,oko,koko(kura),gol,nie(baaardzo czesto to mowi;) ),tak,ała,am(jeść)..I chyba tyle.. Uważam,że ma jeszcze czas....

To wasze dzieci mówią tyle co mój 13 miesięczny synek: mama, tata, baba, dziadzia, gol, lala, koko (kura), chał chał (pies), am am, daj, nie, dzidzia, bam, brum brum (auto), kawa, woda (troszkę nie wyraźnie ale powtórzy), lampa, pa pa.... reszty nie pamiętam może jeszcze by się coś nawinęło

Ja tez sie martwie o mojego synka:((( ma 20m i nie mowi prawie nic....tata, oooo, kuga (nie wiem co to jest) mało wydaje odglosów, bawi sie w ciszy raczej, czasem jak ma leprzy dzien to cos tam pogada sobie najgorsze ze wczesniej mowil wiecej, kilka słow wiecej teraz jakby sie cofnął i zaniemówił:( jest bardzo ruchliwym dzieckiem wiec moze to przez to? tez sie boje o autyzm, zaczelam o tym w necie czytac i niektore objawy sie zgadzaja.

moja coreczka ma19 m-cy i mowi na wszystkich"mama",obojetnie czy to jej siostra czy babcia:))Oprocz tego"nie","nie ma","niania","niunia","jaja" mowi na lalkę.I to wszystko.Albo koncowki wyrazow krotkich,np gdy upadnie ja mowię" no i bam", a ona powtarza samo"am" bez literki b.

nie przesadzajcie z tym autyzmem,bo widze coraz wiecej takich wpisow:((dzieci rozwijaja sie roznie-mam kolezanki,ktorych dzieci w wieku mojej coreczki mowia całe zdania,a sa tez dzieci starsze o kilka m-cy i nie mowia nic! Uwazam,ze kazde dziecko rozwija sie na swoj sposób i nie ma co na siłe wyszukiwac chorób.Jesli sa jakies niepokojące objawy mozna sie udac do psychologa dziecięcego czy neurologa i rozwiac lub potwierdzic swoje watpliowści.

Gość Dominika80
mój ma 22 miesiące i mówi dużo ale pojedynczych słów albo proste zdanie np. mamo daj pić, jeść, mówi takie słowa: mama, tatuś, tunduś (Kubuś) bat (brat) ania, ola, asia, basia, kasia, taś(staś) walduś tonik(konik) gwiazdy, ampa(lampa) pam, pani baba, daj, ma, chep (chleb) bułta (bułka) masło mąka siusi pipi (pizza) mleko noc - dzień pada deszcz leje, lejesz tu, tam, tędy, miś, lala oko, nos, wosy (włosy), upuś (ucho), nósia (noga), papy lub ręce. pecy (plecy), gowa (głowa), brzuś co to jest co to, kto to, okno, kwiaty, pies, auto, bajdy (bajki) tola(cola) sot (soki) dziadziuś, nóś (nóż) łysia (łyżka) pać - spać, pranie, woda, windi (winda) aglum - na dwór choć, słysys (słyszysz), widzis (widzisz) mango(na brzoskwinie), baban (banan), abko (jabłko) i najlepsze KIEŁBASA - PSIAMPSIŚ, OGÓREK - IMBINDIŚ i inne

Moja córka (teraz ma 2 i pół roku) zaczęła bardzo szybko mówić mama już mówiła jak miała 5 m-cy miesiąc później już tata. Jak miała półtora roku mówiła już dużo wyrazów i krótkie zdania po 2 ,3 słowa. Przed drugimi urodzinami mówiła już dłuższymi zdaniami i znała kolory. Teraz już mówi wszystko zna kolory umie policzyć do 5 i zna niektóre litery. Możliwe że już tyle mówi bo ja spędzając z nią całe dnia cały czas z nią rozmawiałam od jak się urodziła opisywałam jej wszystko w około itp Też jestem gaduła może ma to po mnie! Niestety w naszym otoczeniu dzieci w jej wieku jeszcze tyle nie mówią przez co ona nie chce się z nimi bawić bo nie odpowiadają jej na pytania i nie może z nimi porozmawiać lepiej się czuje w towarzystwie dzieci sporo starszych ale znów te nie chcą się bawić z takim "maluchem" :/

Ankula - ja nie znam 2,5 latka, który jak ma wybór, by się chciał bawić z rówieśnikiem, wszystkie jakie znam wolą starszych. Poloczka - Trzeba poczekać z rozwojem mowy i zacząć się niepokoić jak skończy 3 lata i dalej nic. Ważne aby rozumiał polecenia, bo to znaczy, że ma dobry słuch.

adzia no tu gdzie ja mieszkam jest jeszcze 3 dzieci w wieku mojej córki i zazwyczaj bawią się razem dlatego myślałam że tylko moja córka nie chce się bawić z rówieśnikami. Poza tym na początku zawsze idzie do innych dzieci ale jak oni nie chcą jej odpowiadać lub nie reagują na to co ona mówi to już się zniechęca do zabawy z nimi :( Z jednej strony jestem szczęśliwa że tyle mówi ale jak widzę że ona mówi do dzieci a ona nic to mi smutno jak przychodzi i pyta czemu nie chcą z nią rozmawiać czy śpiewać :/

u mojego synka w przedszkolu jest taka dziewczynka co ma 20mcy i mowi wszystko pieknie, do tego jeszcze jest drobniutka malutka, wyglada jak laleczka mala spiewajaca ale biedna mowi na poziomie 4-5 latkow i z tymi maluszkami nei potrafis ie dogadac, placze krzyczy potem itp.. z 1 str fajnie a 2str to bida dla takeigo dziecka

Chłopcy z reguły zaczynają później mówić niż dziewczynki. Moja córa za tydzień kończy 2 latka i pięknie mówi całymi zdaniami poza tym śpiewa wlazł kotek, ogórek i inne piosenki. Wczoraj byłam u koleżanki której synek skończył 2 lata w lipcu i mówi tylko mama i brum brum. Nic więcej. I chyba to całkiem normalne jest:)

Dominika, Ankula, na pewno bardzo pocieszyłyście autorkę i bardzo jej pomogłyście swoim wpisem. Czemu tak jest, że jak ktoś ma problem, to zawsze się znajdzie osoba, która skorzysta z okazji by się pochwalić, że ona tak nie ma, bo jej dziecko, mąż, teściowa to ... tu proszę wpisać superlatywy. Żeby się lepiej poczuć? Na tle czyjegoś problemu? Moje dziecko też nie mówi, dostała teraz skierowanie na badanie słuchu i zobaczymy, czy wszystko w porządku, jeśli tak, to poczekamy, bo do trzeciego roku życia ma czas by się rozgadać, a jeśli nie, no to już inna sprawa, lekarz powie co dalej.

Ankula - trafiła Ci się wyjątkowo rozwinięta córka i myśle, że to nie chodzi tylko o mowę. Moja od dawna potrafi bawić się z kimś, ale znam i takie dzieci co tylko wolą bawić się obok siebie a nie ze sobą bo nie są na tyle społecznie rozwinięte. Moja córka (za 2,5 mc będzie miała 3 latka) w związku z tym woli zawsze bawić się ze starszymi bo one już potrafią jej pokazać co i jak, coś wytłumaczyć a równolatki tylko sie na siebie patrzą i nie wiedzą co zrobić. Chyba że lepiej się znają to zabawa im wychodzi, choć jest więcej nieporozumień niż przy starszych. Na szczęście z wiekiem jest coraz lepiej.

Gość mama 30***
moja córeczka za tydzien skońćzy 15 miesiecy i tez nic nie mowi tez sie zaczynam martwic jak miala 9 mcy to mowila baba tata a teraz niby powei ale nie sama od siebie, tylko powtarza po mnie i to nie zawsze mowi tylko NIE, IDE jak zapytam czy ma kupe a to mowie NIE chyba ze ma to w tedy nie odpowaida nic :-) nie wołama mama ani tata ani baba :-(

Temat wątku nie brzmi- pochwal sie mową swojego dziecka, ktore z nich mowi najwiecej... falea- a ile ma twoje dziecko?. ja naprawdę sie martwie:((( nawet spać ostatnio przez to nie mogę, ten autyzm nie schodzi mi z mysli

Mnie martwi tez to ze moj synek jakby cofnął sie w mówienie dawniej mowil mama, tata, baba (nie dokońca ze zrozumieniem), pa (lampa),kaga (kasza), auto i kilka innych teraz mowi tylko tata, oooo, i kuga i tyle:(

Skończyła dwa miesiące temu dwa lata. Jak prosimy ją by powtórzyła jakiś wyraz, to robi zdecydowane yy, albo jeszcze dobitniej NIE! Nie chce mówić i już. Ale po chińsku, a właściwie po jego północno wschodniej odmianie mówi bardzo dobrze, niestety my jej nie znamy.

Gość Dominika80
faela ja nie chciałam nikomu sprawić przykrości, bo ja ciągle słyszę że mój mały mało mówi, znajoma ma synka 01.09.08 co prawda jest starszy od mojego o 6 tygodni ale ten chłopiec to już na wiosnę mówił dużo więcej niż mój synek, pediatra nam powiedziała że każde dziecko rozwija się inaczej i że dzieci które wcześnie zaczęły chodzić później zaczynają mówić i to jest prawda

Lenusia, z tym cofaniem to coś jest, bo takie samo wrażenie mam ze swoim dzieckiem, do stycznia rozwijała się normalnie, zaczęła mówić, powtarzać, a potem stop, dziecko się w sobie zamknęło i koniec. No ale, tak jak już tu nieraz pisałam, mogła to być reakcja po szczepionce, ale nikt mi tego nie potwierdzi.

Felea- jeśli corcia mowi po "chinsku" to mysle ze to dobry znak bo cos mowi. Moj żyje bardziej w ciszy, rzadko cos do siebie gada jak sie bawi:( tez mi na mysl przychodza te pieprzone szczepionki! nie wiem czy to zbieg okoliczności ale niedlugo po tym zauważyłam ze sie cofnął i zamknął w sobie mam nadzieje ze to minie

A! I jeszcze mowi,jak cos go wkurzy,np zabronie mu cos zrobic to krzyczy: O NIEEE! A jak sie przewroci to krzyczy :"uuu"..Tak smiesznie:p A tak to powtarza za mna caly alfabet np,jakies slowa,ale tak zeby sam z siebie to nie za bardzo,nie nakrecajcie sie tak z tym autyzmem i szczepionkami.Ja swojego syna szczepilam kazda,nawet MMR,pneumokiki,menigokoki,rota itp,itd i uważam,że jest mądry,no poza tym,ze nie chce mu się mówić:p