Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wieszczyniewiesz

badania hormonalne

Polecane posty

Witajcie, byłam dzisiaj u endokrynologa, zleciła mi zrobienie badan p/ciala p/tg p/tpo prl na czczo + 1 tabl mcp po 1 godz lh, fsh, testosteron Orientujecie się, czy jakieś z tych badań może być wykonane na fundusz? Ewentualnie ile może to kosztowac? Będe wdzięczna za informacje ;)

Gość jesli byłaś u endokrynologa
na NFZto raczej każde z tych badań możesz wykonań na NFZ, jeśli myślisz o pójściu do lekarza pierwszego kontaktu po skierowanie to chyba na nic nie może on przepisać. Nie wiem jak pierwsze badania te z przeciwciałami, chyba tylko anty-TPO rozpoznaje o ile to o to badanie chodzi, to zarówno ono jak i hormony kosztują od 20 do 35 zł, zależy które i gdzie. LH, FSH i tesosteron bliżej 20 - pamiętaj że najlepiej aby to był 2-3 dzień cyklu dla FSH i LH. Prolaktyna z MCP bliżej 35 zł - nie wolno współzyc 3 dni przed, powinnaś byc wyspana i wypoczeta i do tego rano to zrobić. Ostrzegam ja się po MCP źle czułam, pół dnia spałam.

Do endokrynologa z NFZ nie sposob się dostać, dlatego nie dostałam skierowania na badania. Pytam - czy np. ginekolog jest coś w stanie przepisać z tego. Co do cyklu... to ciężko ustalić dzień, bo okresu nie mam od jakiegoś czasu. A czy po MCP dam radę prowadzić, czy lepiej załatwić sobie jakis transport?

Ginekolog tez jest wstanie wystawić receptę, nie wiem czy na wszystko ale na LH, FSH, testosteron i prolaktynę na pewno bo to hormony płciowe. Co do jazdy po MCT to ja się zaraz po czułam ok, dopiero w domu mnie zmęczenie ogarnęło i senność. Więc jeśli masz niedaleko to chyba możesz sama jechać bez obawy, jeśli dalej to może się zastanów nad innym środkiem transportu. Oczywiscie reakcja u Ciebie nie musi być jak u mnie, u 10% po jednorazowej dawce taka reakcja występuje: http://www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=3135

Dziękuję za informacje. Trochę się stresuję tym wszystkim, bo mam różne objawy, różnych rzeczy się nasłucham, a później dorabiam teorie...

miało być skierowanie oczywiście a nie receptę ;) Nie martw się na zapas. W sumie najczęstszą przyczyną braku okresu jest wysoka prolaktyna - zarówno ta normalna jak i po MCP. Miałaś robione u ginekologa USG dopochowe? Jak Twoje jajniki? A USG tarczycy?

Usg tarczycy w porządku, usg dopochwowe miałam robione podczas pobytu w szpitalu ( trafiłam tam z silnym, niewyjaśnionym do tej pory krwawieniem), nic podejrzanego nie wyszło. Z zalecenia pani doktor jeszcze je powtórzę. Poki co, na wywołanie okresu mam stosować luteinę dopochwowo 2x1 przez 10 dni. Miejmy nadzieję, że pomoże... :)

Skoro Endokrynolog zleciła Ci badania to zapytaj z którym laboratorium ma podpisaną umowę i po kłopocie.Każdy lekarz może zlecic wykonanie badań a te, które ma zakontraktowane możesz zrobic BEZPŁATNIE w laboratorium , z którym ten kontrakt został zawarty.

Aha no to jak USG w normie jedno i drugie to o tyle dobrze przynajmniej:) A badania kiedy masz wykonać? Masz czekac do okresu czy juz teraz zrobić? Ja na twoim miejscu zrobiłabym też TSH, FT4 i FT3 - czyli właśnie tarczyca, chyba że miałaś już robione. U mnie wyszła zbyt wysoka prolaktyna własnie po MCP i lekko zawyżony testosteron. Lecze się bromergonem i mam nadzieję, że szybko spadnie - wynik przede wszytskim stresu, zmęczenia i antykoncepcji hormonalnej:/

Do lilitka - ona była u endokrynologa prywatnie.

Dokładnie, byłam u endokrynologa prywatnie TSH, FT3, FT4 już robiłam - były w normie, choć TSH w górnych granicach. Badania mam zrobić jak najszybciej, bez czekania na okres. Bo nie wiadomo, czy się pojawi :)

No to powodzenia i daj znać co Ci wyszło