Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ono_Coś

Daleko mi do wiary i Kościoła katolickiego, ALE...

Polecane posty

Gość Ono_Coś

...to jedna z ostatnich instytucji na świecie, która krytykuje styl życia oparty na seksie i alkoholu. Do aseksualności i abstynencji też mi daleko, ale mam w sobie cośtakiego co sięstaromodnie nazywa "wartości" i źle mi się patrzy na to dokąd świat zmierza. A prawda jest taka, że dla coraz większej liczby osób, zwłaszcza choć nie tylko, młodych, liczy się: naćpać się, nachlać i poruchać. Gdzieś zniknęły takie pojęcia jak miłość, przyjaźń, szczerość, uczciwość, skromność, naturalność. Wszystko dziś jest agresywne, rozpite, seksualnie rozbuchane i ironiczno-szydercze. Żyjemy w nie za fajnych czasach, choćefekty tego będzie widać dopiero za dziesiąt lat, tak mi się wydaje. Ktoś się zgadza?

Gość ccdcdfasaxaxasx
nie całkiem prawda...wsród swoim wszyscy prawi, wrażliwi, skromni liczący sie z drugim człowiekiem, nie wiem skąd takie wnioski u Ciebie

Gość Ono_Coś
Co to znaczy "wśród swoim"? To jakiś neologizm?

Gość ccdcdfasaxaxasx
wsród swoich ," sorry za błędy ale nie opłaciłam za energię w tym m-cu i siedze przy świecy :D

Gość ,jfdfjnfd,nmffd
tylko na ile rzeczywiście te apele i "obrona wartości" w wykonaniu kościoła katolickiego jest warta a na ile są to puste slogany? Należy sie też zastanowić czy "obrona wartości" nie jest po prostu samoobroną kościoła przed wyginięciem:o

Gość smutneoczyzony
abstrachujac od Kosciola Katolickiego (ja akurat jestem wierzaca, wiec nie zaglebiam sie w ten aspekt) zgadzam sie z ciezkim sercem, jeszcze nie tak dawno za wiele osob oddalabym glowe...coz, dzis chodzilabym bez glowy, jak ktos kiedy powiedzial...nawet tak bliska mi osoba, jak maz, ktory mial glowe i serce pelne idealow, jeszcze 3 lata temu kochal bez pamieci, nienawidzil zdrady, rozwod to byl dla niego najgorsza rzecza, jaka moze jedna osoba wyrzadzic drugiej, a dla samego siebie uwazal go za abstrakcje...a dzis? zmiana srodowiska, znajomych...i za miesiac bedziemy juz po rozwodzie...papiery leza w sadzie...znudzilo mu sie zycie i patrzenie na "jedna i ta sama twarz"...strach pomyslec, gdzie swiat zmierza...

Gość a tak filozoficznie..
lepiej być szyderczo ironicznym czy ze śmiertelną powagą modlić sie do obrazu i mantrować różaniec?

Gość cos mi tutaj nie gra
autorko, tak samo pesymistycznie widze ten "nowy swiat" :( niby jest wielka wolnosc ale do czego ona prowadzi ??? czy naprawde tego chcielismy ???

Co za smęcenie, trzeba dostrzegać jasne strony życia. W średniowieczu też nie było wesoło, dziewiętnasty wiek też miał swoje słabe strony... I cokolwiek powiedzieć w każdej epoce pojawiali się własnie tacy wieszcze moralnego upadku i... i świat ma się dobrze bo są wciąż na nim dobrzy, prawi i rozsądni ludzie, i póki tacy istnieją iść będziemy do przodu. A i oni nie załamują rąk wieszcząc zgubę, marazm, rozkład i ogólnie "wielkie be", po prostu żyją dla tych prostych (i tych bardziej skomplikowanych) przyjemności życia, przy okazji robiąc coś dobrego. :)

Gość akurat wychowałam sie w
rodzinie ateistów z dziada - pradziada, gdzie jak siegne pamiecią nikt nie pil, nie palił nawet, malzenstwa się kochają, zero agresji, podatki sumiennie płacone ...

Gość cos mi tutaj nie gra
ok. wyjatki potwierdzaja regule :)

Gość Ono_Coś
Bo kiedyś nawet ateiści wyznawali pewne zasady... Po prostu istniało coś co nazywało się normami społecznymi i wstydem. A co mamy dziś? Odpowiadam na post powyżej: nie, nie chodzi o to żeby się modlić do obrazu ze śmiertelną powagą, chodzi o to żeby popatrzeć i się zastanowić czy na pewno chce się uczestniczyć w tym co się dzieje dookoła.

Gość zzzxxmdjhfhf
Efekty tego juz widac a nie jest tak ze będzie je widać dopiero później

tylko czy naprawdę TO dzieje sie dookoła?:o takie zachowania typu duże swobody seksualne, alkoholowe zabawy młodzieży itp sa głośne i zauwazane przez otoczenie, media itp ale jest tez masa osob spokojnych i chcacych zyc inaczej, nawet wsród tych na pijackich imprezach znajdzie sie grupa osob którym wcale sie to nie podoba a znalazły sie tam dlatego ze znajomi szli lub nie maja pomyslu na inne spedzenie czasu owszem, jest grupa ktora bez umiaru korzysta z wolnosci i swobód i jest zachwycona takim życiem ale ja jednak twierdze ze to mniejszosc

Gość jesli wziac pod uwagę Polskę
to niestety najlepsi ludzie, z honorem i klasa zgineli w czasie wojny, Niemcy i Rosjanie wybijali głownie inteligencję. Potem komuna zrobiła swoje. Teraz pierwsze czy drugie pokolenie awnsu spolecznego nie ma pojecia, jak sie zachować, jakie miec normy, bo z domu ich nie wyniosło. A chamow niestety jest wiekszosc, wiec oni nadaja ton i tworza obraz spoleczenstwa. Nie ma to wiele wspolnego z wiarą i kosciołem. Wczoraj slyszalam na ten temt ciekawa wypowiedz psychologa. Powiedział m.in. - i ja sie z tym zgadzam - ze jak idzie warszawską ulica elegancko ubrana panienka i mowi przez komórke "nie pierdol", to od razu wiadomo , z jakiego domu pochodzi, jak niedawno jej rodzina "awansowala".

a myslicie że w Niemczech gdzie inteligencji nikt nie wybijał jest lepiej?;) świat sie zmienia globalnie i do nas te znmiany przychodza wlasnie z krajów które na wojnie tak strasznie nie ucierpiały, wojenne straty inteligencji maja już niewielkie znaczenie..

Gość Ono_Coś
A nie wydaje Wam się, że na Kafeterii prym wiedzie chamstwo właśnie? I zawsze stara się sprowadzić dyskusję do kloaczno-seksualnych dowcipów, alkoholu, seksu, cynizmu, ironii, wyśmiewania "wartości"? Ja odnoszę takie wrażenie od dawna, co gorsza wstydzić mają się ci, którzy takiego obrotu rzeczy nie chcą, jako "przeciwnicy wolności". Efektem jest kompletna degrengolada umysłowa widoczna tu jak na dłoni dzięki anonimowości, która, jak się okazuje, sprowadza się do rubaszności rodem z dogorywającego wesela w wiejskiej remizie. Nikogo to nie razi?

Gość anonimowość rodem z wesela?
:) porąbało ci się:)

Gość Ono_Coś
Degrengolada rodem z wesela, sorry za niegramatyczność :)

Gość do a tak filozoficznie
Tez nad tym myslalam - jednak bardzo wielu Niemców- oficerów, wiec inteligentow, zginelo chocby na froncie wschodnim, poza tym porownuję wschodnie postkomunistyczne landy z zachodnimi - w tych drugich jest na ogol kulturalniej i milej, do tego wszytkiego w Niemczech jest olbrzymia liczba gastarbaiterów róznych nacji , a to przeciez nie lordowie od pokoleń... A co do wpływu koscioła - nie mowie, ze w Czechach jest idealnie - ale zwazcie ,ze jest to panstwo o przytlaczjacej przewadze ateistów - jakos w porowaniu z katolicka Polska ani wiecej nie piją, ani nie morduja , a czysciej to juz na pewno bardziej jest...

Gość Ono_Coś
Ale czy lepiej przez to? Czy ludzie nie powielają tych samych błędów?

Niemcy to tylko przykład, tak samo jest w innych krajach zachodniej Europy, po prostu świat sie zmienia w takim kierunku:o być może to efekt dobrobytu i ogólnego rozmiękczenia ludności bardzo długim okresem pokoju

Gość Ono_Coś
To co, zmiana nadejdzie dopiero wraz ze zwycięstwem islamobuddyzmochrześcijaństwa? Takiej hybrydy łączącej stare wartości z new-age'ową nowomową?

zmiana prędzej czy później nadejdzie i to raczej nie zwiazana z religiami, tak sobie myśle że wszystko odbywa sie cyklicznie i za wiele lat hipotetycznie może dojść do jakiegoś upadku a pozniej nastąpi zmiana kierunku

Gość brzózkaaaa20
Zgadzam sie z autorką.Owszem średniowiecze nie było dobre,to czasy fanatyzmu religijnego.Ale teraz jest przegięcie w drugą stronę,kiedyś też były zdrady,naduzywanie alkoholu itd itd.Ale jednak było tego mniej,nie było na to takiego przyzwolenia społecznego jak teraz.świat nie zmierza w dobrym kierunku.

Gość brombalina
nie zgadzam się. Generalizuje aż się kurzy. Nie oceniaj po sobie...

Gość brombalina
poza tym hipokryzją trąca nieco autorka. Znane są skrywane kłamstwa, pedofilia i inne seks ekscesy jakie mają miejsce w kosciele katolickim i papież oraz władze KK centralnie nic z tym nie robią i tuszują sprawy. KK a feeee

Gość brombalina
poza tym to że wasz świat wygląda patologicznie nie znaczy że to wszystkich dotyczy. Swój świat leniuchy trzeba budować i te czasy dają wszystkim takie możliwości, szkoda że tego nie doceniacie.

Gość buahahahahahaha ah hah h
"ycia oparty na seksie i alkoholu. " ale sami wewnątrz własnej organizacji z seksem i alkoholem nie mają problemu :D nawet do mszy dają w szyję