Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaniepokojona.........

skierowanie.....

Polecane posty

jestem w 2 miesiacu ciazy, chodze prywatnie do ginekologa i kazal mi zrobic badania. I teraz jesli pojde po skierowanie do rodzinnego to ona mi wypisze bez problemu?

Gość aj laf ju
Zależy jakie badania..

Gość aj laf ju
I to gin powinien ci wypisać jakie badania masz zrobić :o Przecież to gin prowadzi ciążę, a nie rodzinny :o

Gość szatynka34
gin powinen Ci wypisac jakie badania masz zrobic i niestety jak chodzisz do prywatnego bedziesz placic za badania bynajmniej ja tak mialam

ja wiem jakie badania mam zrobic, napisal mi to ale chodzi mi o to ze ja nie chce wlasnie placic za badania tylko chcialabym by skierowanie wypisal mi rodzinny by miec je za free..........:o

Gość aj laf ju
Hmmm Może to możliwe, ale musisz rodzinnego zapytać czy może cię skierować na te badania;)

Gość szatynka34
wiesz to zalezy od lekarza moj rodzinny mi nie chcial wypisac powiedzial ze jak mnie stac na prywatnie chodzic do ginka to stac mnie badania robic normalnie chamstwo !wiedz stwierdzilam ze mam go gdzies prosic sie nie bede moze u Ciebie bedzie inaczej dowiedziec sie mozesz powodzonka

Gość szatynka34
sorki za bledy ale chyba jeszcze zaspana jestem:P

Gość aj laf ju
Ja też chodziłam prywanie i płaciłam za badania. Ale też nie jestem pewna czy wszystkie badania, które się robi w ciąży są bezpłatne. Bo glukoza, morfologia, mocz są bezpłatne. Ale te WR, HBS, Toxoplazmoza, HIV to ja nie wiem czy są bezpłatne:o

wprawdzie te badania drogie nie sa ale dlaczego mam placic skoro odprowadzam skladki co msc prawda...?!;-)

Gość tajasne
jakim "cudem" zatem ja chodząc do ginekologa prywatnie mam od zawsze badania darmowe?... ze skierowaniem jest jak z receptą - jesli lekarz ma podpisaną umowe z NFZem i wystawi dokument poprawnie - pacjent ma prawo do refundacji (oczywiscie tego co refundacji podlega). na pewno w to wchodzi badanie ogolne moczu, morfologia i poziom glukozy we krwi.

Gość ciezarowkaa25
jak masz znajomego rodzinnego albo trafisz na jakiegoś dobrego to jest szansa że ci wypisze ale znikoma - z mojego doświadczenia wiem że ciężko wyprosić o morfologie raz na rok od rodzinnego a co dopiero na taki zestaw badań jaki daje gin na poczatku...

Pójdź też do ginekologa w ramach NFZ, wtedy dostaniesz skierowanie na bezpłatne badania-ja tak robiłam.

Skierowanie na badania typu morfologia czy mocz może wypisać lekarz prywatny (jeśli ma papiery lekarza, jest zarejestrowany), a jeśli te badania refunduje NFZ- to możesz je wykonać bezpłatnie w przychodni. Takie skierowanie wypisze Ci ginekolog, bo to on prowadzi ciążę, lekarz rodzinny ich nie potrzebuje bo Cię nie leczy (a to jest warunek wystawiania skierowania- są potrzebne do dalszego diagnozowania czy leczenia dla lekarza który je wystawia). Lekarz prywatny tak samo może dać Ci skierowanie do szpitala, do innego specjalisty czy na badania- wszystko to co jest płatne przez NFZ, masz za darmo o ile wybierasz wtedy przychodnię czy szpital który ma umowę z NFZ. To na jakich zasadach chodzisz do swojego lekarza nie jest tu istotne. Niektóre badania nie są refundowane przez NFZ (jak np. grupa krwi u Twojego męża) nawet jeśli wystawi Ci skierowanie publiczny lekarz.

Gość mama29-2010
kochaniutka to chodz tak jak moja przyjaciolka prywatnie i na NFZ do 2 ginow i bedziesz miala z glowy placenie za badania, choc nie rozumiem w czym problem z oplata za badania to koszt niewielki (w prywatnej klinice, ktora znam ok 30zl za wszystkie) a robisz wyniki co 2 m-ce... jesli maz musi zrobic grupe krwi to by zaoszczedzic niech odda honorowo krew to za darmo dostanie oznaczenie grupy krwi i jeszcze kilka czekolad :)

Gość tajasne
ale oznaczenie grupy krwi to kwestia groszowa. u nas kosztuje 7zl, w drugim punkcie - 10zł. wec bez jaj, co to za oszczedzanie...

Gość po pierwsze
Ale dziewczyno, jeśli chodzisz do prywatnego lekarza to rób i badania prywatne, a nie kombinujesz jak koń pod górę. Ja uważam, że jak kogoś stać na prywatnego lekarza to i badania może robić prywatnie. I wcale nie sądzę, aby to było chamstwo, jak ktoś wyżej napisał. Jak chodzę prywatnie i badania też robię prywatnie. Mocz kosztuje 8 zł. O co robisz aferę?

ha! dokładnie po co chodzi prywatnie. wiadomo,ze NFZ nie funduje badań z prywatnych gabinetów

Gość Mamuśka007
No chwila moment! Ja też chodzę prywatnie i chciałabym płacić 30 zł za komplet badań. To jakie Wy badania robicie? Ja ostatnio wydałam 140zł: mocz, motfologia, odczyn Coombsa, OWA, HIV. Toksoplazmoza igm i igg to koszt 70 zł, tak samo cytomegalia. I tych badań NFZ nie pokrywa. HBs to chyba 25 zł. Grupa krwi 40 zł x 2 (bo mąż jeszcze). Kogo obchodzi, gdzie chodzę do lekarza? I tak odprowadzane składki, więc badania powinnam mieć za darmo.

Ja chodzę do ginekologa prywatnie.. na drugiej wizycie lekarz wypisał mi na kartce listę badań które powinnam wykonać. Oczywiście musiałam wykonać badania prywatnie, zapłaciłam 180 zł. Mogłam iść do przychodni po prośbę o skierowanie na te badania, ale jak mam się prosić i patrzeć na krzywe miny 'lekarzy' to dziękuję bardzo.

Gość gość
Za wizytę prywatną płacimy ze względu na inne podejście lekarza do pacjenta.zwolnienie lekarskie od takiego lekarza jest honorowane.cała służba zdrowia się prywatyzuje.dlaczego skierowanie na badanie nie jest honorowane ? dlaczego leki od prywatnego lekarza nie są refundowane ? Mamy niż ? gówno prawda. tak szanuje się nasze matki,kobiety. Polityka prorodzinna nie istnieje .ile kosztują spodnie dla 2 latka a ile dla dorosłego ? jakie są koszty utrzymania dziecka ? czy kogoś to obchodzi ? jeśli płacę za lekarza prywawatnie powinny być jakieś profity

Gość gość
to nie chodzi o to ze kogos nie stac! ja tez chodze do gina prywatnie i mam teraz zestaw badan za ktore zaplace ok 200 zl wiec dobre i 50 zl za mocz morfologie glukoze i tsh :) ale sęk w tym że skoro place skladki na ubezpieczenie zdrowotne to dlaczego mam nie dostac skierowania na badania? dla zasady bym psozla i sie klocila! wiekszosc z nas odprowadza skladki a do lekarzy i tak sie chodzi prywatnie bo czekac kilka miesiecy w kolejce to sie w glowie ie miesci a i na lekarza tez nie mozna zawsze liczyc. ja place za ginekologa 150 zl i za endokrynologa 150zl miesiecznie