Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

realistka

jak pomóc dzieciakom olewanym przez wszystkich

Polecane posty

Więc zacznę od opisania sytuacji i liczę że znajdzie się ktoś, kto podpowie co robić. Tak więc wiemy że nasze Państwo stworzyło instytucje powołane do sprawowania pieczy nad rodzinami patologicznymi i dysfunkcyjnymi(piękne określenia). Rzeczone instytucji mają zająć się także dziećmi z takich rodzin. Więc pytam czemu nie można umieścić dzieci w wieku 6 i 10 lat w palcówkach opiekuńczych gdy ich matki głównym zajęciem jest picie i szukanie wrażeń. Dodam że owa mamusia straciła męża około 1,5 mca temu a teraz jest w 2 mcu ciąży ale nie ze zmarłym mężem lecz przyjacielem. Oprócz tego owa dama ma 18 letnią córkę która ma 1,5 roczne dziecko (18latka jest po podstawówce i prowadzi styl życia mamusi), 17 letnią córkę która skończyła w końcu gimnazjum i 15 letniego syna który trafia do poprawczaka. Niby opieka czuwa nad nimi, niby mają swego kuratora tylko czemu dzieciaki które miałaby szansę jeszcze wyrwać się w inny świat tkwią przy tej osobie i nic nie robią rzeczone instytucje. Ich warunki bytowe to brak bieżącej wody, co, łazienki, a mieszkanie to zagrzybione 2 pokoje z kuchnią. Pomimo ciąży mamuśka nadal ciągnie jak smok papierochy i chla jak wytrawna menelka. Jeżeli ktoś ma konkretne rady to proszę o nie.

wygląda to tak jak wygląda i moim zdaniem takie ciąże nalezy skrobać za wczasu bo wyrastają z tego kolejne pokolenia patologii

Droga realistko, różnie z tą pomoca bywa.Rodzice to zawsze rodzice, nawet tacy, co piją. NIe zawsze umieszczenie dziecka w placówce jest lepszym wyborem. Jest tam masa patologii, gwałty lub kontakty seksualne między dziećmi no i zbbiorowość, wszystko robisz pod godzinę. Dobrym wyjsciem ale to nie bylo przeznaczone dla rodzin patologicznych był program starszy brat starsza siostra.Po prostu wolontariusze chodzili do wybranego dziecka, rodziny 2razy w tyg i wspólnie spedzali z tymi dziecmi czas. pomagali w nauce, pokazywali jak ciekawie spędzac czas, okazywali zainteresowanie itp..

a jak to staczanie się w dół tych dzieciaków już będących przy życiu przerwać, przecież jak się opatrzą to wezmą za pewnik że takie jest życie

Gość kejrhgfklewjewkrle
Co to są palcówki opiekuńcze???

taka tam literówka powinno być placówki, widzę że ktoś czuwa ale nie o ten kierunek czuwania mi chodzi

Dla mnie jak ktos chce im pomagac to niech pomaga ale ze swoich pieniedzy bo ja nie po to płace podatki żeby utrzymywać i wychowywać efekty pijackich libacji

Gość kejrhgfklewjewkrle
Hehe. Tak mi się rzuciło w oczy, sorry! Tak już mam!

racja jak stąd do nieskończoności ale jak im się nie pomoże to tworzą automatyczne zagrożenie dla naszych dzieci

tacy wolontariusze moga pokazac alternatywę... Niestety swiata sie nie zmieni. Ja bylam w tym programie i przez przypadek trafilam na rodzine patologiczna. robilam chyba wszystko,zeby im pomoc, informowałam mops, prosilam o pomoc, NIKT sie nie zainteresował. N I K T.

taaak więc ci co mogą to nie pomogą (np mops) a ci co chcą to też nie mogą. Dzieciaki zwłaszcza najmłodszy ma szansę wychowywać się w rodzinie zastępczej(są ludzie którzy mogliby się nim zająć) ale to mops musiałby najpierw uruchomić te ich urzędowe procedury ale im się nie chce stwarzać sobie problemów.