Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nerwuska iaia

pisze tu na forum bo moze ktos mial podobny przypadek

Polecane posty

Gość nerwuska iaia

Niewiem co mam robic i gdzie zglosic sie po porade,a chodzi tu o moja dziesiecioletnia corcie,,od ponad 2 lat zaczela miec dziwne triki ,trwaly one roznie,jeden dzien,czasami miesiac i przechodzily...ale od ponad pol roku objawy sie nasilily i sa duzo czestsze :( mruga oczami bardzo czesto bardzo szybko i robi taki trik z glowa (wyglada to tak jakby przeszkadzaly jej wlosy i chciala odrzucic na boki) robi to po kilkanascie razy dziennie ...i zauwazylam ze jak o tym rozmawiamy ona robi to czesciej i widze ze nie ma kontroli nad tym :( dodam ze ja mialam dusznosci jako dziecko ktore tez pojawialy sie i odchodzily a teraz od 5 lat lecze sie na nerwice (zespol lekow napadowych) i nie moge patrzec co sie z nia dzieje..widze siebie kiedy bylam w jej wieku mieszkamy zagranica i nie chcialabym konsultowac tego z tutejszymi lekarzami :( niewiem ,moze jestem nadwrazliwa. martwie sie strasznie o nia ....pomozcie gdzie mam sie z nia udac??

do neurologa powinnas sie udac corke na pewno tez to meczy , a moze nawet krepuje sie idz z nia do lekarza bo po co ma sie meczyc biedna pozdrawiam

Gość eureka120
moj brat kiedy byl w wieku twojej corki tez mial takie nerwowe tiki. lekarz wtedy powiedzial, ze najprawdopodobniej jest to spowodowane tym, ze akurat wtedy strasznie duzo siedzial przed telewizorem i gral w gry telewizyjne. twoja corka siedzi duzo przy komputerze albo oglada duzo telewizji?

Gość eureka120
wiem ze to naprawde potrafi wygladac przerazajaco, bo pamietam jak nie raz moj brat tak obracal oczami ze same bialka byly, i mrugal czesto, mocno zaciskal oczy, wykrzywial usta i wlasnie krecil glowa, tak jakby cos odganial. ale po czasie mu przeszlo.

Gość wololo
poczytaj o zespole tureta (niewiem czy dobrze napisalam )

Gość rozweselacz kafeteryjny
Nie chcę być złym prorokiem, ale wygląda mi to na początki choroby zwanej "Zespół Tourette'a" bez względu na Twoje negatywne opinie o lekarzach na wyspach bezwzględnie powinnaś pójść z nim do specjalisty. http://pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3%B3%C5%82_Tourette%27a

Gość rozweselacz kafeteryjny
Przepraszam, nie doczytałam że chodzi o dziewczynkę i wypowiedziałam się jak o chłopcu. U dziewczynek rzadziej występuje ta choroba, ale jednak jest.

jak byłam w podstawówce i w liceum miałam dokładnie to samo i żadnego zespołu nie mam. To jest reakcja na jakąś stałą, stresującą sytuację np w szkole czy w domu. Tobie może się zdawać, ze dajesz jej duzo miłości a ona może mieć jakiś problem, o którym nie wie jak powiedzieć. Ja miałam bardzo nerwową sytuację w domu i podejrzewam, ze dlatego miałam te tiki, jak skonczyłam liceum to tiki się skonczyły ale zaczeły się nerwicowe bóle brzucha i serca. Ja bym tu raczej poszukała psychologa a nie naurologa. kazdy na stres reaguje inaczej, np siostrzenica mojego męża strasznie się jąka, inny ma tiki, iny jeszcze bóle serca, brzucha itd.

Gość jdjsllojnbhhh
mój kuzyn tez to miał, ale to była reakcja na to że rodzice zostawili go na tydzień u ciotki której nie lubiał to było 20lat temu, lekarz kazał nie zwracać na to uwagi i samo przeszło

Gość nerwuska iaia
ogromnie dziekuje za wszystkie wypowiedzi...obawiam sie tylko zeby nie musiala przechodzic tego co ja przechodzilam,bo nerwica to straszna choroba niewydaje mi sie zeby miala jakies problemy w szkole a tymbardziej w domu,jest wesolym usmiechnietym dzieckiem,chodzi na balet ,ma swoje zainteresowania,z tym ze jak ja bylam u lekarza psychiatry u ktorego sie leczylam powiedzial mi ze nerwice kora mam dostalam od mamy w prezencie,i boje sie zeby i teraz tak nie bylo :(

Gość nerwuska iaia
:( wlasnie czytam na necie i mase dzieci ma ten problem

Pamiętam że moja siostrzenica miała podobnie i to też gdzieś w wieku 10 lat a do tego jeszcze jakby odchrząkiwała. Jeździli z nią do neurologa było to na tle nerwowym jak coś przeżywała i była podekscytowana. Ograniczyli jej wtedy bajki, gry. Trwało to jakiś czas dokładnie nie pamiętam ale samo przeszło. Podobno niektóre dzieci tak reagują na stres.

Przepraszam, ze się wtrące - nie chcę byc złośliwa, ale jak będziesz się pytała lekarza (polskojęzycznego) o to, to pytaj o TIKI, a nie TRIKI :-) Jeśli to tylko Twoja literówka, to przepraszam, ale że pojawiło sie 2 razy, to wolałam uprzedzć :-)

Gość kosmetyczczka30
podnosze