Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mleko w ciąży

Ile mleka pijecie w ciąży?

Polecane posty

Gość mleko w ciąży

hej, ile mleka pijecie w ciąży?

Gość antyjagoda hehehe
No to smacznego matkoizono... :O

Gość mama29-2010
wogole nie pije mleka, jem platki na mleku czy zupy mleczne tak co 2-3 dni, pije kakao... to wszystko

Gość tojatojatojatoaj
nie pije mleka, pije same jogurty...staram sie codziennie jeden ale zazwyczaj jest co 2 dni

Gość agnmar
ja wcale nie piłam bo nie mogę a dziecko całe i zdrowe nie ma takiej konieczności by pić mleko

Gość agnmar
produktów z mleka typu jogurty kefiry też nie przechodzą mi przez gardło

Gość mleko w ciąży
Oczywiście, że nie ma konieczności, jednocześnie wapń z mleka jest najlepiej przyswajalny. 1 szklanka mleka (jogurtu - to przeciez tez mleko) dostarcza 300 mg wapnia. Według dotychczasowych norm, dieta kobiety w ciąży powinna zawierać dziennie 1200 mg wapnia.

możesz zastępować produkty mleczne jajami, rybami, orzechami, fasolą itd. ale nie radzę ich unikać, bo może odbić się to na Twoich zębach- ja mam słabe i jak nie jem nabiału psują się w zastraszającym tempie ja jem codziennie zupę mleczną lub kanapki z serem, jogurt, czasami do tego piję kakao lub kawę na mleku

Gość begi82
ja przed ciążą nie mogłam patrzeć na mleko, a teraz w 7 miesiącu to 3 szklanki wypijam minimum - mleko z płatkami, kakao, kasza manna

dużo, ale ja odkąd pamiętam, to głównie nabiałem się odżywiam. Będe do końca życia pamiętać smak mleka pitego zaraz po udoju, jak dziadek przychodził z wiadrem i nam nalewał w kubeczki (wiem, że niektórych to obrzydza, a ja z sentymentem wspominam). 1200 mg ile to szklanek mleka?

Gość gość
250ml to 1 szklanka

Ale ja pytałam ile mg wapnia jest w jednej szklance mleka. Ale już się doczytałam, że 300mg. Wygląda na to, że 4 szklanki mleka załatwiaja temat. To dużo, ale przecież są sery i kefiry zamiennie, to do ogarnięcia jest.

Gość zorrrrrooooo
a wiesz o tym że jak będziesz tyle mleka pić to dziecko może mieć skazę białkową?? mleko samo w sobie nie jest wcale takie zdrowe, lepiej jogurt, maślanke albo kefir wypić.

Ja nei piję wcale, bo nigdy nie przepadałam za mlekiem. A po lekturze o zdrowym odżywianiu przychylam sie do teorii, ze dorosłe osoby nie powinny pić mleka - co więcej - ono im szkodzi. Pije za to kefiry i jogurty, maślanki (tylko naturalne, bez cukru). Jem żółte sery (tylko te niespulchniane azotem), twarogi, czasem jajko. Jem pestki dyni, słonecznika, orzechy, czasem rośliny strączkowe. I codziennie z pół łyżeczki zmielonych skorupek od jajek.

Gość cooocoocoooo
co ty jesz?? skorupki od jajek????

Gość tajasne
dziecko nie dostaje skazy białkowej od tego że matka pije mleko. skaza białkowa to forma alergii, dziecko albo jest alergiczne albo nie. jak jest to chocby matka nie wypiła kropelki mleka przez całą ciążę - dziecko i tak bedzie reagowac. jak dziecko nie jest alergiczne to żadna ilość mleka mu nei zaszkodzi. a to czy jest alergiczne czy nie to juz kwestia m.in. genów.

Gość cooocoocoooo
ta jasne-----------------------> ale brednie gadasz!!!

Słyszałam, że w ciąży nie zaszkodzi. Dopiero jak się karmi piersią. Zresztą wokół mleka narosło tyle mitów, że trzeba się zdrowym rozsądkiem kierować. Ja średnio jedną szklankę mleka wypijam. Lubię i już. Na razie mi nie szkodzi. resztę w serach, kefirach itd. Ja mi się coś zacznie dziać to odstawię. Jak się dziecko urodzi, to w pierwszych tygodniach się powstrzymam, potem będe pomału próbować.

Gość gość
Różnie, bardzo różnie. Zależało od dnia :) Sporo fajnych rzeczy można znaleźć na http://babymama.pl/ - tam jest naprawdę fajnie. W ogóle wychodzi o wiele, o wiele korzystniej niż w innych miejscach po wpisaniu: dlamamy w koszyku :) Wyskakuje zniżka, polecam!