Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Mayor of London

Czy ktos przygotowywal dziecko komunie w UK?

Polecane posty

Jak w temacie. Piszcie o swoich doswiadczeniach. Czy tutaj dzieci tez to przechodza jak w Polsce? W tym samym wieku ida do komunii? Jak to wszystko wyglada? Czy zapraszaliscie gosci z Polski do UK? Robiliscie przyjecie? W domu? W restauracji? A co z noclegiem? Jakie sa wymagania kosciola w UK zeby dopuscic dziecko do komunii? Kosciol polski czy angielski?

więc ja napiszę nie o swoim dziecku a o bracie. Kościól polski, wszystko wyglada tak jak w polsce, tylko kłotni więcej, bo wszyscy chcą byc najważniejsi...jak to Polacy, jeden przez drugiego. narzekaniom nie ma końca (i obgadywanie wszystkich), nie wiem czy to tak zawsze ale byłam na przygotowaniu do bierzmowania i komunii, i zawsze matki się żarły (w Kościele!) zero kultury... ale do tego idzie się przyzwyczaić co do wieku: jak rodzice nie zaśpią to dziecko idzie w normalnym wieku do komuni, chociaż zdarza się że się przypomni jak dziecko ma np 12 lat i wtedy wystaje z tłumu ale to żaden problem przecież nauki zaczynają się tak pod koniec września (zależy od kościoła), ale pod koniec września trzeba się dowiedzieć co i jak, żeby nie przegapić trzeba sie przygotowac że będzie trzeba dziecko nauczyc większosci modlitw samemu, bo nauk za dużo nie ma. z goścmi to nie wiem, niech się inni wypowiedza

Gość A po co ta komunia
moi chlopcy nie poszli ja sama nie chodze do kosciola i nie jestem przynajmniej zaklamana

Klotnie miedzy rodzicami o doslownie wszystko, od strojow komunijnych ('kazdy chcial dziecko ubrac inaczej, jedni to nawet w suknie balowe i smokingi) az po wystroj i naprawde malo wazne rzeczy. Nawet niektorzy byli tak zapedzeni ze i ksiedzu sie onerwalo :) takze stres niesamowity, i ogolne zacofanie ( byly np komentarze na temat dzieci par mieszanych, ze co to tutaj robi w POLSKIM kosciele) ehh nie chce za bardzo straszyc, ale nie bylo milo ogolnie gdybym ja miala dziecko i mialoby Ono isc do komuni, to w angielskim kosciele. To co przezylam na przygotowaniach do komuni mojego brata a potem bierzmowania to szok;) ale! Nie mowie ze tak jest wszedzie,

Gość klkjopkl[po]p
z twoim nastawieniem do zycia bynajmniej nie chrzescijanskim po co chlopca do komuni wysylasz skoro zyjesz w ...... pojdziesz do ksiedza i powiesz z iloma spalas.... ps wnioski wysunelam po twoich postach

Gość no przeciez Ty akurat jestes
Agnostykiem .Zawsze to podkreslalas Mayor, hipokrytko.

Gość Nie lubię Cię ale napiszę
Moje dzieci chodzą do katolickiej szkoły.Wzystkiego uczyły się w szkole na lekcjach.Niby mialy coś tam zadane do domu ale to było mało.Dzieci ubiera każdy rodzic jak chce.Szkoła się nie wtrącała.Ostatnie dwa tyg.to były próby w kościele,kto gdzie ma siedzieć,jak iść do komuni.Rodzice nie brali w tym udzialu.Nie był biegania cały rok do kościoła na majowe,różaniec czy roraty.Trochę mi było tego brak:-(Rodzice też nie stroili kościoła,nie był zbierania kasy na prezent dla księdza czy nauczycielki.Kilku rodziców tylko po wszystkim wręczyci piękne bukiety naucycielce.Przyjęcie komunijne to w zależności od liczby gości i portfela robią w domu lub knajpce.Ja robiłam w domu.Z Polski przylatywali chrzestni i dziadkowie.Mam duży dom,więc nie było problemu by ich przenocować przez tydz.Ludzi z Polski raczej nie będzie stać by wynająć hotel.To już musisz sama dogadać z rodziną.

Gość odpowiedz mi na pytanie
"co do wieku: jak rodzice nie zaśpią to dziecko idzie w normalnym wieku do komuni, chociaż zdarza się że się przypomni jak dziecko ma np 12 lat i wtedy wystaje z tłumu ale to żaden problem przecież" wytłumacz mi proszę co to jest ten "normalny wiek" ?

"normalny wiek" - chodzilo mi o wiek 8-9 lat czyli ten w ktorym dzieciaki w Polsce maja komunie :) nie wiedzialam ze tak trudno sie domyslic....

Gość syluchas
ja uwazam ze dziecko [powinno isc z ang.kosciola do komuni tak jak moj syn bez stresu i zbednych ceregieli polecam......

Gość Sąsiadka Ducha
Mayor ,Twój syn nie miał jeszcze I komunii Św?Temat założyłaś rok temu. Moje chodzą do integracyjnej( dzieci różnych wyznań)I szkoła wszystkim się zajmuje.W szkole mają nauki,przygotowania.Idź najpierw do szkoły i tam się dowiedz.

Gość Sąsiadka Ducha
aaa sorki,temat założony w sierpniu.