Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AnnaR.Gin

ginekolog.odpowiem na pytania

Polecane posty

Gość AnnaR.Gin

witam, moje imię to Anna i jestem ginekologiem od dwóch lat. Nigdy wcześniej nie wypowiadałam się na podobnych forach, jednak pomyślałam ,że w wolnych chwilach mogłabym tu zaglądać i być może niektórym z Was pomóc rozwiązać problemy, odpowiem na pytania. Jeśli ktoś ma jakieś pytania to proszę. Pozdrawiam, Anna.

Gość to ja mam takie pytanie
Czy pcos naprawdę tak bardzo utrudnia zajście w ciążę czy jest to wyolbrzymiona sprawa?

Gość ruwert
zauwazyłam to u siebie ze zaczynaja mnie bolec piersi czasem juz w 12 dniu cyklu i tak bola az do @ a czasem w innym cyklu wcale mnie nie bola czy to jest ok?

Gość ruwert
mam mirene i 39 lat

mam małe pytanko. moja 14- letnia siostra miała ostatnio miesiączkę ponad miesiąc i mama zabrała ją do ginekologa który przepisał jaj tabletki Yasmine. niedawno skończyła 1 opakowanie i dostała kolejną miesiączkę, ale strasznie boli ją brzuch, jak nigdy wcześniej.moje pytanie : czy to może być efekt stosowaniw tych tabletek?

Gość ollaaaawera
jestem w 21 tygodniu ciąży i nie poczułam jeszcze ani jednego ruchu dziecka...:( dwa tygodnie temu bylam na wizycie i słuchałam tętna płodu, lekarz mówiła, że niedługo powinnam czuć ruchy a tu nic////

Gość przyszła młoda mama:)
Jestem w 10 tygodniu ciąży i od początku ciąży boli mnie podbrzusze, czasami bardzo intensywnie, że muszę się położyć i wtedy przejdzie. Lekarz mówił, że to normalne bo macica się powiększa jednak to nie są takie ciągnące bóle tylko jak przed miesiączką. Czy to normalne że mnie tak boli?proszę o odpowiedź.

pcos utrudnia bo jajeczka zamiast schodzić jajowodami zostają w jajniku więc zapłodnienie jest niemożliwe.. wiem, bo mam coś a la pcos, nie wszystkie mam objawy, ale często jajeczka zostają w jajniku i powstają cysty <stopka>wiek: 24, cykl starań 5, planowana @ 18.09</stopka>

Gość ja mam podobnie
no i gdzie ta pani ginekolog?

Gość KOBIETKA 2
Dzień dobry. Kochałam się z mężem 5 sierpnia bez zabezpieczenia i wytryskiem na zewnątrz.Wiem że mógł mieć na członku w wydzielinie plemniki ,zanim włożył do środka.Wtedy były niepłodne dni chyba.Okres dostałam w terminie ,czyli 7 sierpnia.Trwał normalnie 5 dni.Ogólnie cykle mam regularne +/- 1 dzień .Tym razem był cykl 28 dniowy.Czy mam pewność że nie jestem w ciąży?PROSZĘ O ODPOWIEDZ BO WARIUJĘ!!!

Gość plockauhjk
ginekolzka sie zmyła sciemniara

Gość AnnaR.Gin
witam ponownie, czekałam, aż uzbiera się kilka pytań i teraz zamierzam odpowiedzieć na Wasze pytania, ciepliwości, niebawem w jednym poście odpowiem każdej z Was.

Gość AnnaR.Gin
1)jest wiele czynników,pod wpływem których utrudnione jest zajście w ciążę. Zapłodnienie może być utrudnione np poprzez przebyte choroby, cykle bezowulayjne, czy ze strony partnera- mała ilosc plemników w spermie lub uszkodzone plemniki, różnego rodzaju leki wpływają na komórki jajowe i- co za tym idzie-ich podatnosć na połączenie z plemnikiem w trakcie dni płodnych. 2)bolesnosć i drażliwość piersi w trakcie cyklu może się mnieniać (w niektórych cyklach ból piersi może nie wystąpić wcale i nie jest to żadnym sygnałem o jakichś niekorzytnych zmianach w organiźmie) każdy cykl powoduje, że w pewnym momencie zatrzymana zostaje woda w organiźmie, stąd nabrzmiałe piersi, bolesne sutki. Jest to sprawa indywidualna i nie należy się martwić, że w danym cyklu piersi bolą wcześniej, a w poprzednim bolały w późniejszych dniach i ból nie był aż tak nasilony. Organizm wcześniej, bądź później zatrzymuje wodę w trakcie cyklu. 3)- 4) odpowiadam twierdząco-tak, raczej jest to spowodowane zażywaniem tabletek, hormonów, które podejrzewam niekorzystnie wpłynęły na organizm tak młodej kobiety,jaką jest Pani siostra. Aby ocenić przyczynę długotrwałego krwawienia należałoby zbadać Pani siostrę , nie chcę tutaj podważać decyzji innego lekarza, ale uważam że zastosowanie tabletek antykoncepcyjncyh u Pani siostry nie było zbyt dobrym posunięciem. 5) rzeczywiście, ruchy dziecka powinny byc już odczuwalne, jednak prosze się nie martwić na zapas, tylko pójść do lekarza raz jesszcze po upływie 3 tygodni.Moim zdaniem do tego czasu powinna Pani wyczuć już ruchy dziecka, jeśli nie, wizyta jest niezbędna 6) Rzeszywiśćie, rozciągająca się i dobrze ukrwiona macica, której endometrium jest teraz bardzo grube, może powodować takie bóle, szczególnie w pierwszym trymestrze ciąży, jednak jeśli bóle pojawiają się nagle i są nieznośne wręcz, propnuję pilnie zgłosić się do lekarza 7)- 8- 9) Ciężko mi ocenić, czy będzie Pani w ciąży, czy nie. Należy poczekać i wykonać test (polecam pre-test) lub pójść do lekarza. Teoretycznie , jeśli wytrysk był poza Pani organizmem, to prawdopodobieństwo ciąży jest niezbyt duże.

witam od 2 lat staramy sie z mezem o dzidzie wciaz bezskutecxznie ze mna wszystko ok czy mozliwie ze maz ma slabe plemniki?? czy da sie to wyleczyc i ile to moze potrwac

AnnoR witamy :) moja skromna rada-proponuję zaczernic swój nick,bo ludzie lubią się podszywac. ja też mam pytanie-odnośnie seksu w ciąży. jestem w 5 tygodniu,ciąża rozwija się tak jak trzeba(żadnego krwawienia,bóli brzucha,wycieków,dziwnego śluzu) czy są jakieś przeciwskazania?mąż boi się skończenia w środku,lub zbytniego gniecenia mojego brzucha i nie chce. mam też 2 pytanie:-zaczęlam przyjmowac kwas foliowy dopiero od 4 tygodnia,ponieważ wcześniej nie wiedziałamn że jestem w ciąży,również wtedy paliłam fajki i piłam redbulle:/ czy jest duża szansa że z moim dzieckiem będzie coś nie tak? w mojej rodzionie nie było żadnych poważnych chorób,w rodzinie męża 3 osoby dośc bliskie miały raka.

ja chcialmm sie dowiedziec jak to jest z ta temperatura czy gdy sie juz podniesieto znazy ze wtedy jestesmy najbadziej plodni czy jak??

Gość ruwert
dziękuje

Gość aghaaa
Witam, potrzebuję rady. Otóż mam taki problem - w czerwcu zamiast okresu miałam plamienie, w lipcu normalnie okres, a w sierpniu znowu tylko plamienie. czy to oznacza coś poważnego? Nie brałam nigdy tabletek anty, ciąza odpada (brak współżycia). Do tej pory dostawałąm okres regularnie. Proszę o radę.

Gość nie mam nic przeciwko
po orgazmie cz podnieceniu mam silne bole macicy,skurcze i wzdecia mi sie robia w okolicy macicy umieram z bolu.... help..zapalenie przydatkow, chlamydia,endometrioza czy cytologia moze to wykazac? usg w porzadku...

Gość Mloda Zoneczkaaa
u mnie sprawa wyglada tak, ze pare godzin temu dostalam lekkiego krwawienia tak jakby okres mi sie zaczynal, tylko ze jestem w 20 dniu cyklu a zawsze mam 32-35 dniowe krwawienie to bylo chwilowe i teraz juz jest wszystko normalnie i teraz moje pytanie- czy to krwawienie owulacyjne, czu moze plamienie implantacyjne? a moze cos jeszcze innego? z gory dziekuje za odpowiedz

nie mogę==> owszem moze byc to wina zlej jakosci nasienia wiec Twoj maz powinien zrobic jak najszybciej badanie. Generalnie na poprawę ilości i jkości plamników ma wpływ zdrowy styl życia. Panowie nie powinni przegrzewać narządów płciowych, nosić obcisłych spodni ani zażywac gorących kąpieli. Przy staraniu o dziecko trzeba też koniecznie przestać palić papierosy a także ograniczyć alkohol. Pamiętać też należy, że proces tworzenia plemników trwa ok. 72 dni a ponadto na jakość spermy ma wpływ aktualny stan zdrowia, stres, zmęczenie, czas abstynencji płciowej. Jeśli zatem wyniki badania wyjdą nieciekawe należy je powtórzyć za ok. 2-3 miesiące. Jeśli chodzi o wspomagacze to dla panów najskuteczniejsze są preparaty witaminowe typuSalfazin, Androwit i preparaty z cynkiem, selenem i witaminą E oraz żelazem. Ostatnim odkryciem w tej mierze jest też preparat Maca, zawierający sposzkowany korzeń maki, zwiększający w znacznym stopniu ilość plemników. Na poprawę ruchliwości można zażywać L-karnitynę, zaś na rozrzedzenie nasienia (zwłaszcza przy problemach z nadmierną aglutynacją) wspomniany już wcześniej Mucosolwan. Aby nadać przyspieszenia plemnikom można też na godzinę przed stosunkiem wypić szklankę coli lub kawy (zawarta w nich kofeina działa jak "dopalacz") a codziennie przyjmować witaminę C, która jak się ostatnio okazała ma bardzo dobry wpływ na ich ruchliwość. Ponieważ nie zaszkodzi a może pomóc dobrze jest też razem z żoną łykać kwas foliowy (i tak jest go w naturalnym pożywieniu za mało), magnez (panowie też piją kawę), ewentualnie inne preparaty witaminowe. Przykładowa kuracja na 3 miesiące, polecana zwłaszcza w przypadku kiepskich wyników badania plemników i konieczności ich powtórzenia za jakiś czas oraz w przypadku niepłodności idiopatycznej (niewiadomego pochodzenia) to następujący zestaw: 3 x 1 tabletka Macy 2 x 1 tabletka Salfazinu 2 x 1 tabletka vit. C 1 x 1 tabletka L-karnityny 1 x 1 tabletka kwasu foliowego W przypadku braku konkretnych mikroelementów we krwi można niektóre z tych preparatów zastąpić innymi, zawierającymi te brakujące. Co jakiś czas można je zmieniać i robić przerwy w stosowaniu. Dobrze też pamiętać, że dobroczynny wpływ na plemniki mają pestki z dyni (zdrowa przegryzka zamiast słodyczy), szkodzi natomiast soja w zbyt dużych ilościach. Dobrze jest też wstrzymać się ze współżyciem na kilka dni przed owulacją, aby plemników było więcej.

Gość Deluxes
Mam bardzo nieregularny okres np: styczen 12 dni , luty, marzec, kwiecień - brak, maj 4dni, czerwiec - brak, lipiec 6 dni, sierpień 8 dni, wrzesień, pażdziernik, - brak, listopad 10 dni, grudzień - brak. Czym to moze byc spowodowane? Mam 19 lat i czy to jest gróźne? Czy brak okresu moze w przyszłości spodowodowac, że nie będe mogła zajśc w ciąże?

Gość bernadettaW
Pani doktor. Mam regularne cykle 28-30 dni, ale zawsze przed okresem bardzo się denerwuję, wszystko mnie złości, bolą mnie piersi a pierwsze 2 dni okresu to totalna masakra jest... Nie robiłam zadnych badan ale tyle tu czytałam o castagnusie że łagodzi napięcie itd. Czy mogę go brać bez konsultacji i badań? Jeśli tak to od którego dnia cyklu.

Gość Deluxes
ktoś odpowie?

Tak wg mnie to powinnaś badania hormonalne wykonać. Nie martw się na zapas bo jestes młodziutka.

Gość bernadettaW
Pani doktor prosze o odpowiedz

Gość zajść w ciąże możesz
nawet w dniu który teoretycznie nie powinien być płodny :P