Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ariana.

alimenty od matki.

Polecane posty

Gość ariana.

mieszkam obecnie z ojcem od 10 lat (mam16) i chciałabym podać moją matkę do sądu, aby płaciła mi większe alimenty. do tej pory płaciła mi na początku 100 zł a potem 200 zł. to stanowczo za mało, gdyż wiem, że zarabia duuużo więcej jako nauczycielka w prywatnych szkołach. bardzo proszę o pomoc i o wskazówki, co mam zrobić? czy poniosę za to jakąś karę? dodam, że ojciec popiera mój pomysł. ariana.

Gość nmnmnmn
rozumiem, że się jeszcze uczysz prawda?

Gość ariana.
tak. nadal się uczę.

Gość nmnmnmn
no więc nie ma żadnych problemów, żebyś napisała pozew o podwyższenie alimentów. Kwota jaką w tej chwili otrzymujesz jest naprawdę bardzo mała. Nie będzie żadnego problemu, żeby sąd podwyższył alimenty. A powiedz mi jeszcze kiedy sąd podwyższył z kwoty 100 zł na 200 zł?

Gość ariana.
hm, z 5 lat temu, może 7. to dobrze, dziękuje :) a jakiej kwoty tak mniej więcej mogę się po sądzie spodziewać?

Gość nmnmnmn
O to sporo czasu upłynęło od czasu ostatniej podwyżki. W pozwie napisz na kwotę 600 zł, sąd coś pewnie zbije z tej kwoty, ale jak napiszesz mniej , to bedzie zbijał z mniejszej kwoty i w rezultacie otrzymasz mniej alimentów. Pamietaj, ze za sprawę nic nie płacisz.

Gość ariana.
okej, dziękuję za pomoc :)

Gość nmnmnmn
nmzc, 3mam kciuki-powodzenia :classic_cool:

Gość odludkowa
jestes niepelnoletnia, to ojciec musi podac matke o alimenty a ty mozesz dopiero wtedy gdy skonczysz 18 lat i alimenty nalezą sie jedynie wtedy gdy się uczysz. narazie ty sie takimi sprawami nie zajmoj bo to jest sprawa twojego ojca i jedynie on moze starac sie o podwyższenie alimentow

Gość ariana.
@odludkowa - nadal się uczę i uczyć się będę jeszcze długo. ze szkoły dowiedziałam się, że zazwyczaj piszę się 'zajmuj' a nie 'zajmÓj', więc pozwól, że to ja będę decydowała kto podaje moją matkę do sądu (ja czy mój ojciec), gdyż ja również mam takie prawo(przestudiowałam już kodeks). pozdrawiam.

Gość odludkowa
Obowiązek alimentacyjny w stosunku do dzieci wygasa dopiero wtedy, gdy dziecko nabywa zdolność do samodzielnego utrzymywania się (np. poprzez ukończone studia wyższe). Po osiągnięciu przez dziecko pełnoletności, ono samo występuje o alimenty od osoby zobowiązanej do alimentacji. Jeśli dziecko na skutek wrodzonego lub nabytego kalectwa, nie jest w stanie samodzielnie zdobywać środków utrzymania, obowiązek alimentacyjny rodziców nigdy nie ustaje. http://www.niebieskalinia.org/nowaTest/index.php?option=com_content&view=article&id=47 wybacz mi niedouczonej ten karygodny błąd ortograficzny. wybacz ze pokalała twoją ambicję . jestes bardzo mądra ale pozwolilam sobie wkleic link ze strony w ktorej znajdziesz odpowiedz na swoje pytanie. jeszcze raz prosze o wybaczenie mojego niestosownego zachowania. ty masz 16 lat i wiesz wszystko najlepiej.

Gość ariana.
oczywiście to, że 16-latka wypowiada się na takie tematy jak zwykle wzbudza powód do kpin, prawda? bo to, że ktoś ukończył już 18 rok życia oznacza, że wszystko wie w przypadkach niektórych osób. 16-latka ma takie uprawnienia, aby wraz z ojcem wnieść pozew do sądu.