Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wyprawka po raz setny

Jakie sa kosmetyki Penaten? Mozecie mi cos o nich napisac?

Polecane posty

Czy to jest identyczny towar co w opakowaniach Johnson's Baby, czy czyms sie roznia w konsystencji, zapachu, dzialaniu? Bo butelki maja identyzne i producent jest ten sam, a jednak z jakiegos powodu sprzedawane sa pod inna nazwa... Why? Kto mial, kto wie? Kto porownywal z Johnsonami? Kto cos napisze?

up

Nikt nie ma?

Gość ciasteczkowy potwór.......
Ja wiem tyle że J&J uczula nawet dorosłych wiec nie polecam, u nas króluje bambino (NIE ZE WZGLĘDU NA CENĘ bo zaraz tu nowobogackie okrzykną je kosmetykami dla ubogich) ale za konsystencję, zapach, za to że nie uczulają) sprowadzam je dla mojego dziecka do UK więc taniej bym miała J&J

No dobrze, a kto zna Penaten?

Gość Śpiesz się
Ja używałam całej serii dla niemowląt dla pierwszego dziecko, były ogólnie fajne, tylko, że części z nich bardzo malo używałam. To było juz 10 lat temu, teraz bym juz tego nie kupowała... Teraz kupiłabym na początek oilatum i sudocrem na pupę, a później, jak trzeba będzie, kupiłabyym jakiś żel do mycia i szampon do włosów, jak będą gęstsze. Tak na prawdę to każdy kosmetyk może uczulić, wszystko zależy od dziecka. Jeżeli nie widzisz różnicy w tych kosmetykach, kup po prostu tańsze, tym tylko pewnie sie różnią i pewnie lekko zapachem. Tak na prawde pierwszy kosmetyk Penaten to był taki ciężki, wysuszający krem na odparzenia, a z czasem, jak penaten stał się dobra marką, wprowadzili cała reszte, pewnie właśnie to samo co j&j, ale żeby ładnie do siebie pasowało....

Gość wyprawka po raz zsetny
Na tak, ale 10 lat temu to te produkty byly innej jakosci niz te dzisiejsze. Dawniej byly importowane z Niemiec, a dzis sa produkowane w Polsce. Oilatum i Sudocremu nie biore nawet pod uwage bo slyszalam ze to strata kasy, dlatego ze dzieci nie maja odparzen dopoki sie nie "zaniedba" ich pupy ze tak powiem, a ten luszczacy sie naskorek po porodzie jest martwy i musi zejsc tak czy owak i nie oznacza ani AZS ani wrazliwosci skornej dziecka. Zwykly lotion i zasypka wystarczaja, ale firmy lubia zarabiac na niewiedzy rodzicow... :)

Gość emillla6
ja mialam oliwke na rozstepy penaten i po porownaniu skladu z j&j okazaly sie identyczne:( wiec po co przeplacac jak to tylko opakowanie inne i zastosowanie inaczej napisane :/ a sklad ten sam

One kosztuja chyba bardzo podobnie. A w konsystencji i zapachu tez to samo? Jeszcze cos moze porownywalayscie z tej linii?

Ok, dzieki Jagoda. A mozesz mi napisac jakie kosmetyki masz dla dziecka, jakie chustki i pieluchy? Np co sie sprawdzilo, a co nie? Z gory dzieki bardzo za pomocne slowo

Gość Mamiiii
ja mieszkam w Niemchech i tu w testach (kotest) ocene bardzo dobra ze wzgledu na sklad maja chusteczki z lidla sensitive biale (ja je kupuje sa super nigdy dziecko nie mialo odparzenia ,sa bezzapacowe i wilgotne) mialam inne i te sa najlepsze moim zdaniem .Orginalne z pampersa ocenione sa na 3 ,chusteczki z rossmana na 4. Pamersy polecam orginalne i te z rossmana na 3 miejscu bylby u mnie z lidla .W polsce chwala te z biedronki ja nie kupilam ich nigdy wiec nie powiem na ich temat nic. Co do odparzen jesli masz dobre pieluszki zmieniasz czesto (gdy sa grubsze) to nie musisz ciagle smarowac dziecka kremem ja na poczatku smarowalam moze raz dziennie potem wcale i skora super lepiej mniej niz za duzo ,no i wietrzenie bez pampersa tez polecam

Gość ja mialam penaten ale z niemie
niemiec i raz kupilam w PL..Te w polsce niestety nie dorownuja zagranicznym kosmetykom tej serii.

Dziekuje slicznie Mamiiii. A czy te testy sa opublikowane w necie? Jak wypadl w nich Penaten? Czy sa tez testy akcesoriow dzieciecych? Jesli tak, to jak wypadl Nuk? U nas w Lidlu nie ma bialych chusteczek, tylko zielone (comfort) i rozowe (sensitiv). Toujours ...i Frotto chyba jeszcze. Przy okazji pozwole sobie jeszcze ciebie zapytac czy nie wiesz przypadkiem co za producent robi sloiki Babydream dla Rossamanna? Bo mleko slyszalam ze Humana, ale nie moglam znalezc info na temat sloikow... Gdybys cos wiedziala to napisz Jeszcze raz thanks a million! :)

Znalazlam sobie te stronke OEKO TEST. Bardzo fajnie jest zrobiona, ale nie moge znalezc wyraznych rankingow i ocen produktow jak np na stronie ADAC. Tzn sa opisy i zdjecia produktow z proby poddanej analizie ale wyraznego rankingu brak ...albo moze ja nie potrafie ich znalezc.

Gość Mamiiii
testy publikowane sa w gazetkach okotest sie nazywaja a drugie test.de oby dwie mozna tez kupic przez neta ale normalnie w kioskach co jakis czas sa nowe testy wszytskiego od jedzenia po ubrania i kosmetyki.Mozna tez kupic starsze gazetki jak sie chce konkretne testy. Te rozowe to beda te z lidla firma toujiurs a zielone maja ocene 4 .Sensitive lepsze Ja mam w domu testy produktow dla dzieci rocznik 2010 i tam jest pelno rzeczy . Tak wiec jesli chcesz karmisz mlekiem modyfikowanym od poczatku to wszytskie maja oceny 3 i 2 zaden nie ma 4 i 5 no bo najlepsze mleko to te od mamy:) .Dobra jest humana ja po 4 miesiacach jak juz nie karmilam to wlasnie zdecydowalam sie na humane, slabo wypadaja mleka nan Co do sloiczkow nie wiem kto robi ale w testach maja dobre oceny .Hipp jest zle oceniany bo u nich znalezli substancje rakotworcze jak benzan i fluran (efekt uboczny podgrzewania sloiczka do wysokich temperatur) .Tak wiec ja polecam samemu gotowac bo wczesnie pisza ze tak jest najlepiej i najzdrowiej a czasami dac sloiczek .Dobre sa wlasnie od babydream i od nestle .

Gość Mamiiii
co do zabawek dobre sa fisher price i lego (to jak bedzie starszy ) ubranka dobrze oceniane z h&m i c&a ,z tych tanich sklepow czy supermarketow nie sa dobre za duzo chemii w materiale ,farbach itd

Gość Mamiiii
no wlasnie bo to trzeba kupic te testy albo w formie gazetki albo zaplacic przelewem przez net.. nuk jest dobry teraz wszytskie butelki u nas sa wymienione na bpa frei (bez bispenolu a chyba dobrze napisalam nie wiem) bo starego typu czyli te calkiem przezroczyste oznaczone numerem 7 byly rakotworcze poniewaz przy pogrzewaniu wydzielaly sie jakies tam substancje .(mowie ci trzeba miec oczy w d.. bo ciagle cos nowego wynajda) ja osobiscie polecam avent poniewaz ma wygodny smoczek z kazdej strony jest taki sam a przy nuku musisz patrzyc z jakiej strony wsadzasz smoczek.no i mozna potem doczepic butelke do laktatora dodac plastikowe raczki zeby dziecko moglo butelke trzymac i wymienic smoczki na dziubki po 6 miesiacu. ja mam 18 miesiecznego synka i jestem w 7 miesiacu wiec mam juz swoje ulubione rzeczy mam nadzieje ze moje rady ci sie przydadza:)

One sa w necie ale wygladaja tak, ze sa opisowe i potrzeba sporo czasu zeby wszystkie sczytac... O tyle dobrze ze jest lista i zdjecia produktow. Wezmy dla przykladu kaszki (bo na nich sie zatrzymalam). Wyglada to tak: - proba http://emedien.oekotest.de/cgi/index.cgi?artnr=38331;bernr=07 - i opis http://www.oekotest.de/cgi/index.cgi?artnr=38331;bernr=07;co= A wlasnie brakuje mi takich tabel porownawczych jak w testach ADAC na przyklad, albo zwyklego rankingu 1,2,3,4 itd od najlepszego do najgorszego. Te opisy nie bylyby moze zle gdyby nie byly tak 'politycznie poprawne', bo niestety zadko padaja tam nazwy producentow ktorzy uzyskali lepsze/gorsze wyniki.

A w tych gazetkach to sa normalne rankingi czy takie same opisy jak na ich stronce?

A oceny w gazetkach sa w skali malejacej? Tj 5 jest ocena najwyzsza? Bo z tego co wiem to niemiecka skala ocen jest odwrocona i 1 to jest sehr gut, a 5 mangelhaft. Jestes pewna co do niej? :) Jesli chodzi o butelki to upatrzylam sobie Nuk First Choice (jest z polipropylenu czyli BPA frei) http://www.nuk.de/#path=produkte/flaschen/nuk_firstchoice/productdetail&p=10.215.063&lty=m&lid=28&m=1 Masz moze ta ksiazeczke: https://shop.oekotest.de/cgi/best.cgi?co=jab;heftnr=J1001;ak=si ? Kurcze, szkoda ze nie mozna powiekszyc stron :/ Co pisza o Ikei? I Graco?

Test.de mają fajne zestawienia ale testują stosunkowo niewiele produktów, np tu: http://www.test.de/themen/kinder-familie/test/Babypflegetuecher-Parfuemfrei-ist-gut-1793948-1794808/ niby wszytsko fajnie ale zapomnieli o chusteczkach z Reala, Kauflandu, Mothercare, Fixies.. spacerowek testowali jeszcze mniej, bo tylko 14, a szkoda.

Gość fajna ta butelka :)

tak w gazetce sa ocena od bardzo dobry do niedostateczny .Niemiecka skala jest na odwot ale tak stoi napis bardzo dobry tak samo ja kosmetykach czy jedzeniu . no nie wszytsko jest testowane nie wiem czemu . ikea ma meble i materace,zabawki ocenione na polskie 4 co do graco to nie wiem foteliki najlepsze sa z maxi cosi,kiddy,romer z tego co sie orientuje ja mam maxi cosi pierwszy potem kiddy infiniti pro oby dwa bardzo dobrze ocenione nie tylko w adac ale tez innych. co do nuka butelki i smoczki sa dobrze oceniane z tego co pamietam bo u nas w sklepie jest ocena z testu na opakowaniu produktu ale ja kupuje avent bo sa wygodniejsze jak w nocy chcesz dac wode dziecku to nie musisz wyczuwac palcem gdzie jest zaglebienie w smoczku zeby dobrze wsadzic mu do buzi ,avent ma smoczek taki sam z kazdej strony tak wiec jak dziecko starsze to samo wygodniej moze pic nie musisz patrzec czy ma dobrze wlozony smoczek

ja mieszkam przy niemieckiej granicy,wiec kosmetyki Penatena kupuje w Niemczech- o dziwo sa to jedne z tych tanszych,chyba nawet tansze od Hipp-a :) mam dla mojej corki krem na wiatr i mroz, balsam do ciala,balsam "na dobry sen", krem do pupy,oliwke i rumiankowy plyn do kapieli aaaa i szmapon jeszcze- dwa ostatnie produkty polecam- co do reszty....nie ma roznicy w dzialaniu miedzy ww a np Hippem,ktory tez zdarza mi sie kupowac

ja mieszkam przy niemieckiej granicy,wiec kosmetyki Penatena kupuje w Niemczech- o dziwo sa to jedne z tych tanszych,chyba nawet tansze od Hipp-a :) mam dla mojej corki krem na wiatr i mroz, balsam do ciala,balsam "na dobry sen", krem do pupy,oliwke i rumiankowy plyn do kapieli aaaa i szmapon jeszcze- dwa ostatnie produkty polecam- co do reszty....nie ma roznicy w dzialaniu miedzy ww a np Hippem,ktory tez zdarza mi sie kupowac

Gość ja używałam jeszcze w PRL-u
i kupowałam w Pewexie :) Na tamte czasy były doskonałe. Szczególnie krem rumiankowy na odparzenie pupy. Rewelacja.

Dziekuje Mamiiii. Tak o ta sama ksiazeczke mi chodzilo i wkleilam do niej tam wczesniej link, ale Kafe jak zwykle rozwala linki wiec trezba wykasowac spacje. Moze teraz sie uda: https://shop.oekotest.de/cgi/best.cgi?co=jab;heftnr=J1001;ak=si Link do butelki tez widze ze rozwalony. Echhh. :) Agawerka, tobie rowniez dziekuje za informacje.