Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fbghhhggh

matura z j ang poziom rozszerzony czy podstawe? które uczelnie wymagają rozszerz

Polecane posty

Gość fbghhhggh

zdałam do drugiej klasy liceum. Słyszalam, ze niektóre uczelnie jeśli nie podchodziło się do matury rozszerzonej to w ogóle nie biorą pod uwagę. Z tym, że jeszcze nie wiem co chcę studiować, jestem w klasie mat-fiz, wiem na pewno że matematykę rozszerzoną, polski podstawę a co z angielskim nie mam pojęcia. Na ang. jestem w grupie zaawansowanej, książka Intermediate ale mam trochę braków na tym poziomie, większość ze słownictwa, bo pozapominałam. Czy podchodzić do matury rozszerzonej? Chęci są, poza tym chcę trochę lepiej znać angielski, chcę zdać ją na jakieś może 40-50%, jak będzie mniej nie załamię się. CHodzi mi najbardziej o to, że jak pisałam słyszałam ze jesli nie podchodziło sie do matury rozsz. to niektóre uczelnie nie przyjmują w ogóle...

Gość fbghhhggh
upppppp

Gość bberberbrebre
jak nie przyjmują? nie osłabiaj mnie... biorą pod uwagę ale moze ci punktów nie starczyc... z resztą jak idziesz na scisły kierunek to tymbardziej się dostaniesz z resztą na politechnikach to zazwyczaj angielski chcą na podstawie, mat fiz na rozsz. chyba że kierunek ekonomiczny to wtedy ang rozszerzony przydałby się nie jest taki wcale trudny, rob cwiczenia maturalne, ja nie chodziłam na korepetycje i zdałam na 70 procent

Gość fbghhhggh
ale własnie nie wiem na co pójdę... ''biorą pod uwagę ale moze ci punktów nie starczyc... '' punktów do czego??

Gość bberberbrebre
proenty z matury są przeliczane na punkty, jak się zdaje rozszerzenie to zazwyczaj jest większy przelicznik. np jak zdasz matematykę na podstawie a rozszerzeniu. zakładając że podstawę zdałaś na 100% to zazwyczaj jest tak, że to wychodzi jakbys rozszerzenie zdała na 60 - 50% Ale wiem że na niektórych politechniach jest tak, że nawet jak masz z podstawy i rozszerzenia powiedzmy po 80% to i tak masz 80 pkt i nie ma do tego przemiotu przelicznika

Gość bberberbrebre
o tych 80% to mowa o angielskim ale najlepiej to sobie sprawdź wymagania na stronah roznych uczelni dot. rekrutacji. jak to jeszczen ie wiesz co chcesz studiować nawet w takim ogólniku - technicznie czy ekonomicznie? Ja w twoim wieku już miałam skonkretyzowany plan dot kierunku, matury, pozniejszej specjalizacji studiów