Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość SylwiaW

Twarde podbrzusze -Ciąża 16 tydz.

Polecane posty

Gość SylwiaW

Witam was kobietki, mam do was pytanie. Jestem w 16 tygodniu ciąży 3 dni temu zauważyłam że mam bardzo twarde podbrzusze a dokładnie przy wzgórku łonowym, tak jak bym jakiś kamień tam miała. Może to pytanie wyda się dla was głupie i śmieszne, ale to moja pierwsza ciąża i nie wiem czy to coś złego. Bardzo prosiłabym was o pomoc ! Szukałam w internecie ale nic konkretnego nie znalazłam .

takie ma byc, pamietam kiedy w 16 tyg polozna sprawdzala mi podbrzusze, powiedziala ze jest twarde i ze takie powinno byc,

Gość SylwiaW
Dziękuję za odpowiedz !:)

podbrzusze nie powinno być twarde, tylko miękkawe. Twarde podbrzusze mówi o stawiającej się macicy, czyli o skurczach. A takie pytanie czy tylko tak na dole masz twardawe, czy raczej takie wrażenie twardej piłeczki. Bo jeżeli tylko sam dół to może być, że maluszek jest tam ułożony, jeżeli całe, to lepiej obserwować i przy najbliższej wizycie u lekarza powiedz o tym

Gość SylwiaW
Właśnie się zastanawiałam czy to mogą być skurcze, ale doszłam do wniosku że jeśli cały czas jest twarde to , to nie to , ale widać się mylę Całe podbrzusze na samym dole mam twarde. Gdy leże, na samym dole jest bardzo twarde, a kiedy stoję lub siedzę to już całe podbrzusze jest twarde ale nie aż tak bardzo. Mam nadzieję Marzka że mnie zrozumiałaś :) bo trochę to pokręciłam Bardzo dziękuję za pomoc

hm bede polemizowac, pytalam sie poloznej czy to wlasnie twarde podbrzusze moze oznaczac , stawianie sie macicy, owszem, jezeli wystepuje nieregularnie, podbrzusze musi byc twardsze ( nie kammienie twarde) niz reszta brzucha..

Sylwia najlepiej powiedz o tym lekarzowi. U każdej może to wyglądać inaczej. U mnie był taki moment, ale to pod koniec pierwszej ciąży, że miałam cały czas twardy brzuch, lekarze dawali mi różne leki rozkurczowe, ale to nie pomagało i w końcu worek owodniowy nie wytrzymał i wody odeszły. Także jeżeli masz twarde podbrzusze i uczucie ciągnięcia w dół, to lepiej tego nie bagatelizuj w szczególności jak towarzyszy jeszcze temu ból. W 16 tc to twarde podbrzusze miałam jak kładłam się na plecach, ale to było maleństwo które się uwidoczniało, ale jak już siedziałam, czy stałam brzuch miałam raczej miękki, a nie twardy, nawet teraz w 20 tc mam miękki, ale jak się mocniej nadusi to można wyczuć gdzie jest macica i jak wysoko sięga

Gość SylwiaW
Marzka wizytę mam dopiero 2 września i dlatego postanowiłam się was poradzić. Mam dokładnie tak jak mówisz, że miałaś w 16 tc. Gdy kładę się na plecach mam twarde podbrzusze i czuję jak bym tak dużą piłeczkę miała tzn czuję że coś tam jest. Gdy stoję to nie jest już taki twardy, ale twardszy niż brzuch nad pępkiem.

jeżeli chodzi o taką twardość to normalne, bo już nie ma tam takiej przestrzeni jak wcześniej ;) Ale pamiętaj twardy brzuch i uczucie ciągnięcia go w dół lepiej skonsultować z lekarzem. Możesz mu wspomnieć na najbliższej wizycie co zauważyłaś i ewentualnie powie Ci na co jeszcze zwracać uwagę

Gość SylwiaW
Dobrze, bardzo mi pomogłaś i uspokoiłaś. Oczywiście że porozmawiam z nim o tym . Bardzo, bardzo, bardzo dziękuję Ci za pomoc !:)