Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość HIPOGLIKEMIA

Leczenie hipoglikemii - kto cierpi na tę przypadłość i jak sobie z nią radzi?

Polecane posty

Gość HIPOGLIKEMIA

Witam. Po wielu latach napadów złego samopoczucia, zdarzyło się tak, że miałam okazję zmierzyć sobie podczas takiego napadu cukier. Wyszło chyba 54, po zjedzeniu czegoś słodkiego w ciągu kilku minut objawy - jak zwykle - ustąpiły. Lekarz rodzinny wysłał mnie na krzywą glikemiczną z obciążeniem 75g glukozy. Wyniki to 65 na czczo, 71 po godzinie i 60 po dwóch godzinach. Zaszłam w ciążę nie ustabilizowawszy tego, więc gin skierował mnie do szpitala na badania. Zgodnie z przewidywaniami - na ogół poziom po posiłku wychodził mi poniżej normy - od 70 do 85. Skonsultowała mnie podobno świetna pani profesor. Po ciąży dalsza diagnostyka w rodzaju tomografii trzustki, póki co - regularne odżywianie i do każdego posiłku... węglowodany proste. Druga pani diabetolog, do której poszłam już sama się skonsultować doradziła to samo. Po każdym posiłku zjadać niewielki deser. Dostałam glukometr, mierzę od czasu do czasu cukier, żeby mieć to pod kontrolą. Poza sporadycznymi spadkami glukozy (kiedy to jej poziom wychodzi mi na glukometrze około 50), na które szybko pomaga coś słodkiego, poziom cukru utrzymuje się u mnie na rozsądnym poziomie, od 90 do 120 po posiłku, czyli lepiej niż w szpitalu, zanim zaczęłam się stosować do tej dziwnej wskazówki... Moje wątpliwości płyną stąd, że wszędzie w internecie czytam informację, że osoby z hipoglikemią reaktywną NIE POWINNY SPOŻYWAĆ WĘGLOWODANÓW PROSTYCH. Jedynie w przypadku spadku cukru, natomiast do posiłków WYŁĄCZNIE WĘGLOWODANY ZŁOŻONE. No i zgłupiałam. Jem te proste, tak jak diabetolog kazał, wydaje się, że to odnosi skutek... Dlaczego jednak w sieci wszelkie źródła podają sposób odwrotny? Czy ktoś zetknął się z tym zaburzeniem i potrafi mi to wyjaśnić? Jak to właściwie jest, jakie "leczenie" jest prawidłowe?

Gość HIPOGLIKEMIA
Dziękuję za powitanie;-) I podnoszę.

Gość węglowodany proste
szybko podnoszą poziom cukru we krwi, co jest pomocne w spadku poziomu cukru. Ale po wzroście, dośc szybko następuje kolejny spadek poziomu cukru. Weglowodany złożone podnoszą poziom cukru wolniej, ale podniesiony poziom cukru utrzymuje się dłuzej. Nie wiem zbyt wiele o hipoglikemi, ale to wiem o wpływie węglowodanów na poziom cukru.

Gość HIPOGLIKEMIA
No, tyle to i ja wiem:-) Dlatego dziwi mnie zalecenie dwóch diabetologów, aby regularnie (przy każdym posiłku) jeść węglowodany proste... Tym bardziej dziwi, że zwykle to działa... Jestem naprawdę skołowana.

Gość węglowodany proste
a wiesz cos więcej, jaka jest przyczyna twojej hipoglikemii?

Gość węglowodany proste
tak sobie myśle, ze jeżeli przyczyną Twojej hipoglikemii jest problem z rozkłądem węglowodanów złożonych do glukozy, wówczas przyjmowanie węglowodanów prostych do posiłku miałoby sens

Gość HIPOGLIKEMIA
Niestety nie znam przyczyny. Spróbuję ją znaleźć po ciąży. Wszelkie inwazyjne badania (test insulinowy, tomografia trzustki) obecnie są dla mnie zakazane...

Gość HIPOGLIKEMIA
podnoszę

Gość HIPOGLIKEMIA
podnoszę:-)

Gość HIPOGLIKEMIA
Czytałam kiedyś Tombaka, przyznam, że nie przemawiają do mnie tak do końca te metody. Ale może zajrzę jeszcze raz, może tym razem mnie "natchnie" :-)

Ja też kiedyś czytałam, a później je zarzuciłam. Ale od kiedy przy pomocy jego porad pozbyłam się mięśniaka(na usg ,,guz lity"), zaczęłam jeszcze raz czytać jego książki, a w/w jest najlepsza.Podana tam ,,nalewka tybetańska" zdziałała cuda, szykuję się do jej powtórki we wrześniu, po zbiorach czosnku krajowego.Daj ten przepis swoim rodzicom, naprawdę dobry. On namówił mnie na oczyszczanie wątroby, chociaż sposób Huldy Clark uważam za lepszy, no i tak pomału doszłam do urynoterapii. U Małachowa sporo czytałam o różnych cudnych uzdrowieniach, Cybulska też o tym pisze...Przeszły mi bóle trzustkowe od kiedy stosuję UT.A już się bałam,że rak trzustki, a tu cudnie ustały wszelkie pobolewania, dlatego daję ci taki namiar. Może nie teraz, ale w przyszłości, wiedz,że ,,lekarstwo" istnieje.

Ps. Mięśniaka pozbyłam się pijąc w odpowiedni sposób siemię lniane(połączyłam Tombaka i kogoś z internetu). Bo tak napisałam,że ktoś pomyśli,że wyleczyłam się nalewką tybetańską. Nalewka była później.

Gość ja mam hipoglikemię reaktywną
Ja mam hipoglikemię reaktywną . Mam specjalną dietę : posiłki co 2,5 godziny składające sie z białka i węglowodanow złozonych-razowy chleb,kasza gryczana,ryż dziki.Nie wolno mi grama cukru poniewaz szybko podnosi poziom glukozy we krwi i momentalnie obniza-nastepuje duzy wyrzut insuliny ktora obniza cukier we krwi. Miedzy posilkami jadam pomidory,paprykę i owoce-wolno mi brzoskwinie,jablka ale nie za duzo ,nastawic sie raczej na sałatki warzywne. dodam,ze moj poziom cukru po krzywej cukrowej wyniosł 39 i wylądaowalam w szpitalu.Na pocieszenie powiem Ci że czesto sie zdarza iż po porodzie wszystko wraca do normy :) Pozdrawiam

Gość HIPOGLIKEMIA
No właśnie ja mam jeść węglowodany proste, to mnie zdziwiło. O dziwo - zazwyczaj to skutkuje. Może mam jakiś inny rodzaj hipoglikemii, niż Ty?... Niestety na razie tego nie wiem...

Gość HIPOGLIKEMIA
podnoszę Może jeszcze ktoś się wypowie?:-)

Gość HIPOGLIKEMIA
up:-)

Gość HIPOGLIKEMIA
Trochę czasu już minęło,więc podnoszę:-) może jeszcze ktoś się wypowie.

Gość mama Madzi
Witam. Ja czasem mam bardzo silne zawroty głowy, drżą mi ręce i tak jakby wszystko w środku. W skrajnych przypadkach robi mi się ciemno przed oczami i wydaje mi się,że stracę przytomność:/ czy to może być hipoglikemia? Dodam,że ostatnio w takiej sytuacji jak padłam na łóżko to zasnęłam dosłownie w ciągu kilku sekund i przespałam 7 godzin nie budząc się nawet na chwilę. Nie słyszałam wtedy nawet mojego dziecka;(

Gość daras
być może osłabienia-spadki poziomu cukru towarzyszą miesiączce

Gość gość
Witam! Ja od trzech lat cierpię z powodu niskich cukrów, nigdy nie straciłem przytomności, ale nie mogę normalnie żyć bo non stop ręce i nogi jak z ołowiu i zawroty głowy a posiłek muszę mieć co pół godziny najwyżej godzinę bo inaczej mnie trzęsie i czuję że mdleję. U mnie przyczyną może być zatrucie dopalaczami lub jakimś narkotykiem typu amfetamina bo czymś takim zostałem poczęstowany i głupi przyjąłem kiedy kawa nie wystarczała przy egzaminach na studiach, albo insulinoma. Dlatego podaję poniżej link dla zainteresowanych, pod którym znajdziecie dokładne informację na temat insulinoma trzustki. http://czasopisma.viamedica.pl/ep/article/viewFile/25658/20480

Gość Mała2012
Witam, ja w ciązy miałam cukier 2 h po obciążeniu 75g az 289. NIecały rok po porodzie było wszystko w porządku. Teraz niecałe dwa lata po porodzie mam znów zawroty, ciągle senna i zmęczona jestem, brak koncentracji itp. Na początku zwałam na ciśnienie. W końcu zrobiłam morfologie, TSH (niedoczynność tarczycy też była w ciąży), glukoze na czczo i 2h po obciązeniu 75g. Wychodząc po wynikach myślałam, że padnę tak źle się czułam. Już mysłałam, że cukier poszybował na wyżyny, jednak po paru h otrzymałam telefon ze spzitala, że musze jak najszybciej odebrać wyniki i skontaktować się z lekarzem, bo mój cukier o 36. Na czczo wynik 91. Mój diabetolog wstepnie mi powiedzial ze najprawdopodobniej to poposilkowa hipoglikiemia reaktywna. No i znowu dieta. Kazal weglowodany zlozone, aby organizm od razu ich nie zbijal tak jak proste. I najprawdopodobniej na badania do Gdanska bede musiala jechac, bo on tej strony cukru si enie podejmie leczyc ... Jakie badania miala Pani wykonywane? i cos Pani przypisali oprocz diety ?

Gość donetka
Jeśli chcesz wybrac się do dobrego lekarza w Gdańsku polecam centrum medyczne Lifemedica. Tutaj znajdziesz kontakt: http://lifemedica.pl/specjalizacje/diabetologia/ Sama obecnie cierpię na hipoglikemię.Leczę się tam u pana Marcina Rutkowskiego.Świetny lekarz, posiada bardzo duże doświadczenie w tym co robi. Bardzo mi pomógł swego czasu tak więc jestem bardzo zadowolona,że do niego trafiłam. Warto jest jednak zadzwonić z wizytą trochę wcześniej bo bardzo często ma wielu pacjentów i ciężko jest zapisać się tak z dnia na dzień.

Gość krzys89
witam gdzie mozna leczyć hipoglikemie>?????? badzo prosze o kontakt osoby ktore cos wiedzą. mój mail to kris891@vp.pl a nr tel 516914547