Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość WnerwionaZłośnica...

Angielski czy niemiecki?

Polecane posty

Gość ann111
katrem78. Wydaje mi się, że angielski wystarczy. Jeżeli ktoś musi lub takie ma zainteresowania językowe, to owszem można uczyć się niemieckiego, greckiego, itd. Angielski to podstawa - wystarczy odrobina samozaparcia i dobra szkoła językowa. Czasem przytrafiają się różne promocje, czy tańsze kursy wakacyjne.

Gość katrem78
Zgadzam sie z Tobą, a masz jakies konkretne kursy na mysli ?

Gość Hania wwwww
Na pewno ang. jest łatwiejszy pod względem gramatycznym od j. niem. Angielski ma tylko jedną wadę! Jest tam bardzo dużo czasów! Natomiast język niemiecki to język używany w wielu krajach : - w Niemczech, -w Belgii (jest belgia- francusko języczna i niemiecko języczna) - w Austrii -w Luksemburgu -w Szwajcarii

Gość ann111
Hania, w takim wypadku należałoby jeszcze wymienić, choćby hiszpański. Angielski jest językiem, którym najczęściej komunikują się między sobą osoby różnych nacji. To jest podstawowa przesłanka do nauki akurat tego języka.

Gość gość
na angielski powinnaś się zdecydować

Gość bożena3333
Dokładnie sie z Wami zgadzam. Tutaj na pewno podstawa jest wybór odpowiedniej szkoły językowej. Potem już bedzie z górki i sami bedziemy łapać słówka.

Gość katiiinka
A czemu nie można połaczyć ze sobą tych dwóch jezyków ? Zwłaszcza ze teraz przecież na przykład patrząc na tą szkołe jest to mozliwe http://www.syllabus.com.pl/

Gość gość
terz mieszkam w takim rejonie gdzie liczy sie tylko niemiecki

Gość ejeska2
Ja raczej tylko angielski. Oczywiscie niemiecki nie jest zły,ale na pewno warto jest postawić na taki język dzieki któremu będzie nam po prostu łatwiej.

Gość gość
Najlepiej oba :-D Why not? Warum nicht?

Gość liinkowska23
Moze i od razu własnie angielski i niemiecki. To na pewno bardzo dobry pomysł i plus dla nas, bo za jednym zamachem :) nauczymy sie jezyka.

Gość ccecccylia
A czy w szkole Speakup mozna uczyc sie tylko angielskiego czy jest tez jakiś inny język ?

Gość gość
Moja córeczka teraz od wrzesnia zaczełam chodzić w Krakowie do Syllabusa. Postawiłam na taką szkołe bo po prostu chce zeby uczyła sie angielskiego w najlepszym miejscu.

Gość gość
niemiecki to jezyk hitlera , tylko idioci sie go uczą .

Gość elizzzza
No ale fajnie jest własnei znac i angielski i niemiecki. Dla mni eto jak najbardziej na tak.

Gość jolalojallna
Ja teraz tez tak mysle ze chyba zdecyduje sie na szkołe SpeakUp. W sumie warto jest własnie wybrać taka szkołe w której sami bedziemy wiedzieli ze nauczymy sie języka.

Gość gość
Czyli nie pozostaje mi nic innego jak tylko nauka jezyka obcego.Zwłaszcza ze mamy dostęp do tylu szkół.

Gość monnnliska
Szkoły językowe na pewno są wystarczajace, zwłaszcza jesli myslisz o Syllabusie. Warto sie zapisać i zobaczyć jak duzo sie mozemy nauczyc.

Gość violletowa
Zgodzę się z Tobą ze kurys jezykowe, ogólnei obcowanie z lektorem to na pewno bardzo pomaga w przyswojeniu języka obcego. A jesli jeszcze trafimy na dobre kursy to sukces w nauce murowany.

Gość rabatka
Violletowa, kursy bardziej konieczność niż pomoc w nauce języka. Myślę podobnie jak jolalojallna, że ucząc się w miarę szybko powinniśmy widzieć postępy.

Gość gość
Zdecydowanie wole iśc do szkoły językowej chociaby do Speak'up, poniewaz tu przynajmniej mamy pewność ze uczą nas wykwalifikowani nauczyciele.

Gość gość
jakbym miała wybrać któryś język z tych dwóch to postawiłabym na angielski, jest to język wszechobecny, więc warto go znać i naukę pewnie rozpoczęłabym w jakiejś szkole np w http://www.snatch-school-legnica.edu.pl/

Gość gość
Ja stawiam na niemiecki, bo od zawsze wszyscy w mojej rodzinie sie go uczyli i jakos mi zaszczepili sentyment do tego języka :) Obecnie już sie ucze na poziomie C1 w http://www.warszawa.oei.org.pl/ i niebawem bede zdawać certyfikat :D

Gość gość
tez chcialam zdawac niemiecki bo wydawalo mi sie ze z ang jest u mnie lipa, ale poszlam na korki do swietnej babki, i mature z ang zdalam na 98%. z niemieckiego nic juz kompletnie nie kumam, te slowa, ten akcent doprowadzaja mnie do szalu mysle ze ang jest prostszy- ja ogladam mase wywiadow, seriali czy wiaodmosci i to mi bardzo pomaga

Gość gość
oczywiście obecnie bardziej popularny jest angielski,ale moim zdaniem ważne jest,żeby uczyć się języka z przyjemnością i lepiej osiągnąć biegły poziom chociaż w jednym,dajmy na to niemieckim,niż uczyć się dwóch byle jak... ja np. lubię francuski,uczę się go już ładnych parę lat tutaj www.bestcentrum.pl i idzie mi coraz lepiej. Także mam satysfakcję,że przynajmniej w jednym jestem dobra.

Gość gość
No własnie ja sama sie zastanawiałam ale jednak pomyslałam ze stacjonarne kursy jezykowe beda tutaj najlepszym wyjsciem. Dlatego tez od wrzesnia u siebie w Krakowie mysle poważnie o kursach w Syllabusie.

Gość gość
Rzeczywiscie to jest jednak jeden z lepszych szkół jezykowych jesli chodzi o to aby skutecznie i dobrze nauczyć sie jezyka angielskiego.A to powinien byc pierwszy krok jesli w ogole mamy w planach wyjazd za granice.

Gość gość
Zdecydowanie niemiecki ! Ja sie zakochalam w tym języku :) I podobnie jak osoba wyżej tez chodze do http://www.warszawa.oei.org.pl/ . Jakie masz wrażenia po kursie? Bo ja jestem bardzo zadowolona, co prawda do twojego poziomu C1 jeszcze mi troche brakuje, ale małymi kroczkami...:D

Gość rabatka
Niemiecki jest ok, ale angielski po prostu wypada znać.

Obydwa języki są warte uwagi. Niemiecki, bo to język sąsiadów zas angielski to język dyplomacji. Język zawsze warto znać