Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama taka jaka

menu rocznego brzdąca :)

Polecane posty

Gość mama taka jaka

dziewczyny mam pytanie dotyczące jadłospisu roczniaków. jak wygląda on u waszych pociech??? o jakiej porze dajecie mleczko (w jakiej ilosci) i czy duzo dajecie dzieciom kaszek?? moj synek nie znosi owoców,jak je przemycic??? najchętniej pilby tylko mleczko.co dajecie na obiady?? dziękuje za porady.pozdrawiam!!! :)

Gość sleep
moj je tak: 8- 180 ml mleka 12- jakiś biszkopt,owoc 15- obiad, zupa z miesem lub ziemniaki 2 i mieso zjada głównie mięso więc warzywa mu musze mielić z mięsem 18- kawalek ciaseczka,owoc 20:30- 210 ml mleka z kaszka i pomiedzy osilkami jak jest na spacerze je chrupki, lub ryżowe krążki

Gość mama rocznego brzdąca
dziewczyny a mleko wasze dzieci piją juz z kubka czy z butelki? i te kaszke na noc łyżeczką podajecie,czy z mlekiem w butli??????

Gość sleep
jeśli je kaszkę w dzień to je łyżeczką, a tą wieczorną to daje z butli i spać :) (210ml mleka 3 łyżeczki kleiku )

prosze powiedzcie czy w takim razie to menu jest ok dla roczniaka: 6.00 kaszka ok 120ml łyżeczką 9-9.30 jogurt naturalny,kawalek jabłuszka,bułeczka-ale rzadko 13 obiad zupka,bardzo gęsta z mięskiem i warzywami 16-17 podwieczorek mus owocowy ze słoiczka/kisiel owocowy 19.30 mleko 260ml z kubeczka chcialabym jakos urozmaicic to jedzonko.wiem ze je za malo ''normalnego'' jedzenia.tylko nie wiem jak i gdzie je wcisnąc do tego menu :(

Gość sleep
moim zdaniem jest ok

Moj je wszystko to co my . Jego stale pozycje w menu to 7kaszka 150- 180ml lub grysik na mleku krowim 12obiad to co my, ale zawsze staram sie zeby byly to warzywa z miesem 16-210ml mleka modyf 20.30-180ml kaszka lb grysik to czego nie bylo na sniadanie miedzyczasie doastaje biszkopty , owoce, czasami kinderki, roznie.... mama roczniaka, a Ty nie przesadzasz z tymi jajkami? Dziecko powinno jesc jajko 1 na 2dni

Gość do mamy rocznego brzdac
moja mala je podobnie jak Twoje dziecko :)

dziewczyny a co dajecie na obiady? bo mam wrazenie ze najprosciej zrobic poprostu zupke warzywnączyli wszystko do jednego garnka plus mięsko.a co jeszcze mozna robic zeby bardziej urozmaicic obiady??? chcialabym dodac kasze ale wtedy ląduje na podlodze i obiad idzie w odstawke

Gość sleep
ale on wazy dobrze 10,5 kg, nie chce jesc więcej więc po co mam mu wciskać wiecej jedzenia?

po przebudzeniu ok 6 pierś ok 8-9 jogurt naturalny+owoc, gęsta kasza (je łyżeczką), kanapka, pomidor, parówki cielęce ok 11/12 pierś i drzemka ok 13/15 obiad - zupa z mięsem, cukina na parze, bez mięsa +miesko z ziemniakami i warzywami miedzy czasie grahamka, ciastko, owoc ok podwieczorek - jakiś owoc, czasami jogurt, ale najczęsciej sa to owoce - gruszka, banan, winogrona, ok 21 kasza, kanapka córka ma 11 i pół mc,

To wy jeszcze rocznemu dziecku osobno gotujecie??? :O Dlaczego nie moze jesc tego co wy na obiad? Oczywiscie mniej doprawione.

Jagoda-ja gotuje ''osobno'' bo sama nie robie obiadów dla siebie.wiec czy chce czy nie gotuje tylko dla dziecka.nie chodzi teraz o doprawianie.tylko o to co gotowac zeby bylo zdrowo dla malucha.przeciez nie dam mu pizzy.

Gość Martyna VS Marta
u nas wygląda to tak, przed 7.00 mleko modyfikowane z kaszką kukurydzianą ok 270ml z butelki ok 11-ej jajecznica z jednego jajka lub kaszka owocowa ze zmiksowanymi owocami bo inaczej nie zje ok 180 ml po 15-ej obiadek jednodaniowy najczęściej to co my jemy ok 190 g ok 18-ej danonek lub jakiś budyń itp po 20-ej mleko modyfikowane z kaszka kukurydzianą i zmiksowany banan między posiłkami raczej nic nie je, czasem jakaś chrupeczka lub ciacho

Gość sleep
moje dieta nie jest najlepsza dla malucha. Oczywiscie jesli jemy cos co jest zdrowe to mu daje to samo, ale pizzy,zapiekanych ziemniaków z zoltym serem... mu sie daje.A co robicie dzis na obiad?

Gość Martyna VS Marta
po 20-ej mleko z butelki

Gość sleep
a jak robisz te kluseczki z serka?

ja na dzis mam zupke z kalafiora,marche4wki i ziemniaczka,dodam troche szpinaku mrozonego pod koniec.do tego miesko ze skrzydelka i to wszystko.ugotuje kasze gryczaną moze uda mi sie wmusic :/

dziewczyny moze spiszemy przykladowe sniadania,2 sniadania,obiady,podwieczorki i kolacje co? bedziemy mialy baze przepisow i bedziemy tym samym mogly codziennie podawac rozmaite dania maluchom co? moze najpierw sniadania: u mnie wygląda to tak: zwykle kaszka owocowa lub mleko-naraxzie na pierwsze jedzenie nic wiecej nie dawalam innego.zawsze jedno albo drugie.dziecko jest rano tak glodne ze i tak musze to w pospiechu robic :D

8.00 - 210 ml mleka 9.oo kaszka i tu mozesz przemycic starte jablko 13.00 obiad - je to co my (nie robie zup tylko drugie dania) 15.00-16.00 210 ml mleka 18.00 kolacja najczesciej jajecznica z pomidorem ,kanapki z pasztetem,bialym serem lub tosty z marmolada pomaranczowa(nieznosi dzemow)nalesniki i mnostwo owocow i marchewke gotowana pocieta w paski 20.00 210 mleka moja cora uwielbia mleko,nic nie je pomiedzy posilkami , w zadnym wypadku slodycze i chrupki ktore psuja zeby i zapychaja niepotrzebnie zaladek. a co do owocow proponuje posadzic malucha w krzeselku do karmienia i dac pokrojone truskawki ,winogrono i banana i jak sie tym zacznie bawic to polubi

ja mam dzis na obiad bigos z kabaczka z chlebkiem, a na kolacje jeszcze niewiem, do ulubionych cory naleza; gotawana piers z kurczaka +ziemniaki+mizeria,gulasz+kapusta kiszona zasmazana,pulpety w sosie pomidorowym,jutro mam rolady wolowe...

u nas wyglada to tak : 8.00- sniadanie (jajecznica,kaszka podawana lyzeczka,omlet,jogurt z owocami lub musli z mlekiem) 10.30-drugie sniadanie -tez ktores z powyzszych 13.00- obiad- zazwyczaj zupka z miesem,albo spaghetti ze sloiczka dla dzieci,lazania,risotto,wszystko lubi,a po obiedzie obowiazkowo jakis owoc 15-16- zazwyczaj wtedy wracamy ze spaceru i drzemki i corka dostaje kisiel,owoca,budyn,mus owocowy lub jeszcze cos innego :P 18.30- kolacja- menu podobne jak na sniadanie,czasem daje np buleczke z twarozkiem i dzemem w miedzyczasie chrupki kukurydziane,biszkopty,wafle ryzowe,albo owoce-ostatnio polubila maliny i banany. U mnie problemu nie ma-wystarczy,ze pierwszy kawalek wloze jej do buzki,a pozniej sama sie dopomina.