Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lutowa

Praca w ciąży

Polecane posty

Gość lutowa

Cześć dziewczyny, może wy mi doradzicie, bo jestem już kompletnie skołowana. Jestem w 8 tyg ciąży, jeszcze nic po mnie nie widać. Umowa na czas określony wygasa mi w połowie września, ale szef zapowiedział, że chce ją przedłużyć, bo szykuje się spore zlecenie i będę mu potrzebna. Nic nie wie o mojej ciąży. Zastanawiam się, czy mu powiedzieć, ale boję się, że wtedy nie zaproponuje mi dalszej współpracy. Co zrobić, być uczciwą i powiedzieć o całej sytuacji, czy poczekać do połowy września i dopiero wtedy?

Gość Kayah.
przeciez nie moze rozwiazac z Toba umowy jesli jestes w ciazy.

Gość lutowa
wiem, musi przedłużyć do dnia porodu, a potem pozostaje mi zasiłek macierzyński. Jak mu nie powiem, to będę miała urlop macierzyński i wychowawczy. Problem jest inny, waham sie, czy go okłamać i podpisać umowę, kiedy wiem, że się z niej nie wywiąże.

Gość tajasne
a dlaczego masz sie nie wywiązac? przeciez nie ma przeciwwskazan do pracy w ciązy?...

Gość kjdkjdkewlrkew
Skoro się nie wywiążesz to jej nei podpisuj :o Bo jeżeli podpiszesz to będziesz się musiała wiwiązać. Zrobisz to świadomie i oszukasz szefa:o I gdzie tu logika. Najlepiej powiedz mu prawdę, żebyś później nie miała problemów i żeby ci nie powiedział, że go oszukałaś:o

Gość podpisz ta umowe
i powiedz, ze sie pozno dowiedzialas o ciazy, nie jedna osoba dowiaduje sie w 3 miesiacu:) patrz na swoje dobro a nie szefa, on sobie poradzi, a tak zawsze masz wychowawczy, ktory moze trwac rok. jak po wychowawczym nie zdecydujesz sie wrocic do pracy to staz pracy Ci sie liczyl, czyli za ten rok urlopu wychowawczego dostaniesz jeszcze kuroniowke

ale jeśli umowa kończy Ci się sama przed 12tc to nie musi Ci jej przedłużać. Będziesz miała pełne 12tc?

Gość mama-mama
minia85 nie wprowadzaj dziewczyny w blad!!!!!!!!!!!!!!!!! w Polsce kobieta w ciazy jest chroniona od 1-szego dnia ciazy. wyjatek jesli umowa na okres probny konczy sie przed 12tyg ciazy

nie, zgodnie z kp : Art. 177 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu. sama byłam w takiej sytuacji i wiem, jak jest

Gość z tego co pamiętam
minia masz rację. Ochrona od 1dnia obejmuje w przypadku umowy na czas nieokreślony lub określony, która nie wygasa przed upływem 3mies. czyli pełnego 12tc. Jeśli wygaśnie w 11tc, nie musi być przedłużona

Monia ma rację.Autorko, nie masz obowiązku informować szefa o ciąży ale miej na uwadze, że sytuacja ma dwie strony medalu.Powiesz przed przedłużeniem (jeśli umowa kończy się przed 12 tc): możesz wyleciećPowiesz po przedłużeniu: szef może mieć Ci za złe, że ukryłaś ten fakt przed nim.Wszystko zależy od tego czy zależy Ci bardziej na zapewnieniu sobie środków podczas ciąży i w trakcie macierzyńskiego, czy na tym, by stosunki w pracy układały się ok. I, oczywiście zależy też od tego jakim szef jest człowiekiem.

Gość mama-mama
Minia Ty sie naucz czytac ze zrozumieniem- bo dokladnie to samo napisalam (tylko biorac pod uwage sama umowe na okres probny) tylko patrzac z innej strony. nie musisz mi sypac przepisami bo sama skonczylam prawo i na codzien stykam sie z takimi sytuacjami w pracy (nie jako prawnik) a autorka nie pisala ile czasu juz pracuje u tego pracodawcy wiec nawet niepotrzebnie zaczynasz temat i mieszasz.

mama-mama to Ty namieszałaś pisząc, że wyjątek stanowi umowa na okres próbny - a umowa na czas nieokreślony NIE JEST tożsama z umową na okres próbny. Nie przyznawaj się, że jesteś po prawie ;)

mama-mama ale autorka napisała, że ma 8tc, a w połowie września wg moich obliczeń będzie to 10-11tc. Oczywiście nie sprecyzowała dokładnej daty, ale tyle wychodzi. Liczyc nie umiesz?

Gość z tego co pamiętam
mama-mama prawo skończyła, a nie umie czytać ze zrozumieniem ;)

Gość mama-mama
po raz kolejny pisze, ze autorka nie napisala od kiedy pracuje w firmie wiec jesli pracuje pow 3 m-cy to nawet nie ma o czym mowic i zaczepiac tematu bo umowa zostanie przedluzona... napisalam 1-szy post i wzielam pod uwage 1 wyjatek (okres probny) choc tez sa inne... a ogolnie prawo chroni WSZYSTKIE kobiety od 1 DNIA ciazy trudno jest mi to wszystko pisac bo i sporo tego jest a dziewczyna nie potrzebuje polowe tego co zaczepiacie... z reszta z Was tacy prawnicy jak z koziej du** traba- znacie po 2 artykule a sie madrzycie jakbyscie rozumy pozjadaly- AUTORKO -skorzystaj najlepiej z forum prawnego - a nie mamusiek, ktore znaja po 1 artykule p.s. moje zmeczenie i niewyspanie na pewno nie usprawiedliwia mojej kiepskiej polszczyzny - wiem, ze nie potrafie sie wypowiedziec pisemnie...

Gość lutowa
pracuje w firmie od roku (we wrześniu właśnie minie pełen). To nie jest istotne, bo wiem, że w obecnej sytuacji nie może mnie zwolnić i zatrzymam świadczenia do dnia porodu. Pytam bardziej o kwestie moralną. Czy podpisać nową umowę na czas nieokreślony w sytuacji, kiedy wiem, że będę potrzebna szefowi, ale fizycznie przecież nie będzie mnie za chwilę w pracy. Jezeli mu powiem jaka jest sytuacja, to ryzykuje tym, że na moje miejsce znajdzie sobie kogoś innego. O to pytam.

Gość ngfhf
podpisz i sciemniej potem ,ze pozno io ciazy ie dowiedzialas, tzn, dowiedzialas juz po podpisaniu umowy, patzr na siebie, nei na szefa

Gość do mama mama
z ciebie taki prawnik jak ze mnie zajac, glupiutka, nadyfana pomylko jezykowa :D

Gość tajasne
kolejny raz pytam - dlaczego ma Cie ZARAZ w pracy nie byc?... jestes doiero w 8 tygodniu, moze bedziesz w swietnej formie i bedziesz mogła pracowac do wysokiej ciązy. chyba ze WIESZ ze bedziesz na zwolnieniu to cóż, uczciwie by bylo powiedziec szefowi. nawet jak sie nie zwolnisz to on bedzie musial kogos przyjac na zastępstwo, a jesli projekt jest spory jak piszesz, to uczciwie by bylo dac mu czas na znalezienie odpowiedniej osoby. to tylko kwestia Twojej uczciwości.

Gość lutowa
Projekt wejdzie od stycznia. Po prostu nie zdążę go nawet uczciwie rozpocząć, nie mówiąc już o poprowadzeniu. Pewnie, że ciaża to nie choroba, chce pracować jak najdłużej, ale nie oszukujmy się, pod koniec roku będę już mocno brzuchata.

Gość cięzarna cwaniara 44
w ciąży się nie pracuje podejmuje się prace zachodzi w ciąze idzie na zwolnienie a pensja leci

tylko idiotki pracuja w ciąży bo po co chodzić do pracy jesłi ma się płatne zwolnienie? Wstawać rano w zaawansowanej ciąży............. po co ?

praca w ciąży szkodzi

Gość tajasne
po to zeby nie robić z siebie ofiary losu i jakoś sie realizowac, a nie gnuśniec na kanapie.

Gość tajasne
"cięzarna cwaniara 44 - praca w ciąży szkodzi" Tobie juz nic nie zaszkodzi :D

Gość pot
W polsce to już tradycja ,że cięzarna idzie na zwolnienie lekarskie:)

Gość pot
Polska tradycyjny kraj. Więc tradycji musi być za dośc więc ciężarna spierdala na zwolnienie

ja tez miałam podobną sytuację. Umowę przedłożono mi 1 października 2009( na ten dzień wypadał okres który nigdy nie przyszedł), więc podpisując umowę nie podejrzewałam nawet ciąży, dwa tygodnie później plamienia ból i zwolnienie, bardzo długi czas szefostwo( dopóki sie nie doliczyło) uważało że specjalnie o ciąży milczałam. Umowę oczywiście przedłużyli do porodu.