Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rozmstanika

Rozmiar stanika - pomocy. Głaszczka na pomoc!

Polecane posty

71/83 To 65(30)C ale możesz też mierzyć 65D. Staników mam tylko 7, ale za to każdy dobrze dobrany :) Kiedyś miałam z 15, a żaden nie pasował. Zakładam codziennie taki, jaki mi pasuje pod spód, dzisiaj np przebierałam się dwa razy, rano miałam stanik biały, teraz mam turkusowy :) Piorę co kilka założeń, ręcznie, a raczej moczę w misce z płynem, potem tylko trochę przecieram, bo szorowania to one nie potrzebują. W pralce piorę tylko Panache Inferno - niezniszczalny. Kiedyś prałam wszystko w pralce i po kilku praniach wychodziły fiszbiny. Teraz nic takiego się nie dzieje.

Gość dvsfbsbhdhjjh
a moze zajrzyj na bra swap i do ciucholandow?Wasze rozmiary powinny dosc latwo dac sie znalezc

Gość rozmstanika
Nie ma mowy żebym bieliznę kupiła w ciucholandzie ;) Owszem ubrania chetnie, ale bielizny i butów nigdy ;)

Gość wykrakałam
Głaszczko ale czy aj będę miała co włożyć w te 65C? bo zawsze kupuje 75A czasem 75B no i push-up Mam maleńkie piersi a po ciąży już nie takie jędrne :(

Gość dvsfbsbhdhjjh
majtek bym tez nie kupila,ale staniki mam wszystkie uzywane, bo nie stać mnie na nowe i nie narzekam,ale co kto woli:)

Gość wykrakałam
no muszę pomierzyć jakieś 65C jak oglądam na stronach internetowych tabele rozmiarów to zawsze wychodzi 70a, 75a to jak wy to liczycie?

Ja mam dwa używane, wyglądają jak nowe :) Odkupione od użytkowniczek z balkonetki i nie widzę w tym nic złego, chociaż w lumpeksie bym chyba nie kupiła. Tak przynajmniej wiem, że stanik był dobrze traktowany :)

Gość wykrakałam
myslalam ze a to malenkie miseczki a c to na ogromne biusty ;)

Nic dziwnego, tak samo jak Ty mysli wiekszosc spoleczenstwa:) Na stanik składa sie pas obwodu i miska, nie ma czegos takiego jak sama "miska C"

Jeżeli patrzysz do tabeli Triumpha, to się nie dziwię, że Ci tak wychodzi. Ale na 71 pod nie możesz nosić 75 albo 70, bo to Ci się strasznie rozciągnie i nie będzie trzymać, a w dobrze dobranym staniku obwód to podstawa. Zazwyczaj od obwodu (mierzonego bardzo ciasno na wydechu) odejmuje sie 5 cm, czyli u CIebie wychodzi 66 cm i zaokrąglasz w dół do najbliższego obwodu. Wychodzi 65. U szczupłych kobiet można zaniżać mniej, ja np na 66 mierzone bardzo ciasno noszę głównie ścisłe 65, chociaż wg tego pomiaru powinnam 60. Przy trochę grubszych osobach zaniżyć trzeba bardziej, bo mają więcej tłuszczyku. Wtedy czasem może być potrzebne zaniżenie nawet o ponad 10 cm.

"miska C" oznacza jedynie około 16cm różnicy między obwodem w biuście a obwodem stanika. Różnica między realnymi obwodami będzie wynosiła około 10-12 cm. Myslisz, że C to duże, bo koleżanka ma duży biust i nosi 75C. Co z tego, że nosi, jeżeli powinna nosić np 65F... Tak się już przyjęło, że A to małe, B średnie, C duże, D bardzo duże, E wielkie, a powyżej nikt już nie widział. Ale trzeba to zmienić, bo rozmiar 65F to biust raczej średni :)

Gość wykrakałam
dzięki za informacje :) wychodzi na to że całe życie noszę zły stanik ;) no ale miseczki zawsze były ok zwłaszcza jak miałam push-up tylko w obwodzie zawsze za luźno przez co czasem się podnosił i często musiałam go poprawiać

No ale to oznaka źle dobranego stanika :) Jeżeli nosiłaś np 75A, to nie możesz zmienić sobie tylko obwodu na 65 i nosić 65A, bo 65A będzie miało już za małą miseczkę. Dlatego potrzeba Ci 65C lub D. Spójrz w link: http://stanikomania.blox.pl/resource/75Cversus65E.jpg miski praktycznie takie same, 65E nawet mniejsze, za to trochę głębsze i 65E ma o wiele krótszy obwód :)

Głaszczka, mi tez pomóż :) najpierw powiedz mi dokładnie, w jaki sposób dobrze zmierzyć obwód biustu..

W biuście mierzymy się luźno, tzn nie ściskamy miarki. W przypadku jędrnego biustu możesz zrobić to bez stanika, najlepiej przed lustrem. Miarka musi iść cały czas równolegle do podłogi. Postaraj się ominąć sutki lub je nieco spłaszczyć, bo czasem potrafią zawyżyć pomiar. Jeżeli masz biust mało jędrny lub duży, możesz zmierzyć się w najlepiej dobranym miękkim staniku lub najpierw bez stanika stojąc prosto, a potem w pochyleniu czyli w tzw. "zwisie" :) I następnie wyśrodkować pomiar. Pod biustem mierzymy się ciasno i na wydechu. Warto też zmierzyć się luźno na wydechu. Jeżeli wyjdzie Ci mała różnica między pomiarami, to znaczy, że nie ma potrzeby, żebyś bardzo się ściskała, bo obwód przy niewielkim zaniżeniu będzie już opierał się na żebrach. Jeżeli wyjdzie duża różnica, to znaczy że masz trochę otulinki i możesz potrzebować większego zaniżenia :) Możesz też zmierzyć się luźno na wdechu, wtedy będziesz miała informację, do jakiej wartości obwód stanika musi się minimalnie rozciągać, żeby Cię nie udusić i żebyś mogła spokojnie wziąć oddech ;) Ale do ustalenia rozmiaru podajemy pomiar ścisły na wydechu.

Dzieki, że tak szybko odpisałaś :) a więc tak: pod biustem tak bardzo ciasno mam 67cm, a w biuście luźno lekko ściskając sutki 82cm.. To jaki rozmiar stanika powinnam nosić? Bo nosze standardowe 75B, ale musze zacząć nosić porządne staniki, bo te mnie strasznie wkurzają, są za bardzo szerokie w obwodzie jak dla mnie..

To masz bardzo podobne wymiary do moich :) I też kiedyś nosiłam 75B. Szukaj z firm brytyjskich (Pour Moi, Audelle (Lepel), Discover Mademoiselle, Panache - Cleo) rozmiaru 30(65)C lub D. Z brytyjskich marek unikaj na razie M&S, bo mają nieobliczalną rozmiarówkę ;) Polskich za bardzo nie polecam, chociaż całkiem niezłe staniki ma np Dalia, Ewa Bień. Twój polski rozmiar to też 65C/65D. Unikaj Kostara, Konrada, Kingi, Avy, Gai itp. Z czystym sumieniem mogę polecić Ewę Michalak :) Ale u niej rozmiar musisz wyliczyć na stronie, a najlepiej napisać do samej pani Ewy z prośbą o poradę. Jej staniki robią cuda z biustem :) No i na pewno nie wchodź do Triumpha, nic tam w swoim rozmiarze nie znajdziesz, wcisną Ci tylko znowu byle jakie, za luźne 75B. Jeżeli upatrzysz sobie jakikolwiek stanik, zarejestruj się na www.balkonetka.pl i pooglądaj w katalogu jak on leży na prawdziwym biuście, poczytaj, czy jest ścisły, czy raczej luźny, dużo czy małomiskowy. Jeżeli będziesz miała jakiekolwiek wątpliwości to pisz na forum balkonetki i zawsze ktoś na pewno pomoże :) odwiedź takie strony jak: www.stanikomania.blox.pl http://forum.gazeta.pl/forum/f,32203,LOBBY_BIUSCIASTYCH_.html http://besame.blox.pl/2007/02/Stanikowo-poradnikowo.html

Gość staniczkowa nowa
to i ja poproszę o pomoc bo zamierzam kupić w końcu porządny stanik. w biuście 94, pod 89. Proszę pomóż mi :)

Dzieki :) Tylko jest pewien problem, bo mieszkam w takiej okolicy, że nigdzie blisko nie ma sklepu z takimi biustonoszami :( w ogóle taka rozmiarówkę ciężko trafić... nie wiesz, gdzie w lubelskim mozna cos takiego dostać?? I jeszcze jedno... mam raczej szeroko rozstawione piersi, jaki model bedzie dla mnie najlepszy?

Całe mnóstwo sklepów masz w lubelskim :) Biłgoraj Noszebiustonosze.pl, ul. Iwaszkiewicza 13 Lublin Body, ul. Lubartowska 6-8, NOWY Bravissima, al.Spółdzielczości Pracy 34 (Galeria ,,OLIMP", II piętro lok 119), Łęczna Stanikowa Alternatywa, ul. Braci Wójcickich 9, Puławy Ogród Zmysłów, ul. PCK 9 Zamość Brafiteria, ul. Partyzantów 53 (I piętro) Wiele kobiet myśli, że ma szeroko rozstawione piersi, a wcale tak nie jest ;) Generalnie szukaj staników z wąskimi mostkami, modele plunge zbierają biust do środka i tworzą dolinki. Małe biusty lubią też Half-cupy. Ja najbardziej lubię właśnie te dwa kroje staników. :) Jeżeli zależy Ci na dobrym, zbierającym, dekoltotwóczym plunge'u, to polecam plunge Ewy Michalak, fajny jest też Freya Deco. Przejrzyj na balkonetce jak leżą :) Staniczkowa nowa, zmierzyłaś się na pewno dobrze? Na te wymiary wychodzą okolice 80B.

Gość staniczkowanowa
no mysle,że dobrze. A czemu pytasz? jestem dosyć szeroko zbudowana na górze. ważę 54 kg. ale zmierzę sie jeszcze raz , tylko teraz to juz sama nie wiem bo miarka ma dwie strony(jedna żółta, druga biała) i nie wiem którą się mierzyć.

Gość staniczkowanowa
mierzyłam jeszcze raz biust 92 pod biustem 85

Dziekuję bardzo za pomoc :) tylko że ja mieszkam z dala od tych miast, które wymieniłaś :) a piersi mam naprawde szeroko rozstawione... moja mama, babcia tez tak maja :) i dziekuję za podpowiedzi, pora zadbac o swoj biust :)

Staniczkowanowa, mierz się tą stroną miarki, na której są cm :) Z wymiarów wychodzi 80A/80B. Co nosisz teraz? Edyciak, jeżeli mieszkasz w jakimś innym większym mieście to warto pochodzić i poszukać tych rozmiarów. W spisie nie ma ani jednego sklepu w moim województwie :) A w rzeczywistości jest tylko w moim mieście kilka z szerszą rozmiarówką, ale nie są polecane, bo jest tam kiepska obsługa. W spisie i na mapie są tylko sklepy, do których każda z nas może wejść i ma pewność, że zostanie dobrze obsłużona i wyjdzie z dobrym stanikiem :) A jeżeli nie masz takiej możliwości, to kupuj w sklepach internetowych (Only Her, Braheaven, Mambra, Bradreams, Ewa Michalak). Zawsze masz 10 dni na zwrot stanika jeżeli nie będzie pasował. Warto zamówić np dwa, trzy sąsiednie rozmiary i niepasujące potem odesłać :) Zaoszczędzisz na wymianach. Jeżeli w sklepach jednak jest za drogo, to pozostaje allegro, ebay. Ale tam w przypadku osoby prywatnej nie masz możliwości zwrotu. Jest jeszcze balkonetkowy Bra Swap, dziewczyny tanio odsprzedają staniki i nowe, i używane.

Mieszkam w okolicach Białej Podl... owszem, jak chodze po bieliźnianych sklepach to czasem jest jakiś rozmiar inny niż standardowy.. więc może trafie kiedys na swój, a jak cos to pojadę do Lublina,. bo pierwszy wolałabym przymierzyć w sklepie.. a jak juz będę pewna rozmiaru to może na necie zaczne zamawiać..:)

Gość staniczkowanowa
glaszczka noszę 75 b ale i 80 a i 75 c na mnie sa dobre więc sama widzisz ,że nie wiem jaki powinnam nosić.I czy wiesz może czy w zielonej górze znajdę dobry sklep w którym dobrze doradzą. Bo do tej pory to tylko z bazaru nosze staniki :P

Edyciak, rozmiar np 70F, 75G jest jeszcze w miarę łatwo znaleźć, ale gorzej jeżeli potrzeba obwodu 65. No ale poszukaj :) Ja miałam jakieś szczęście, bo swój pierwszy stanik zamawiałam na allegro i trafiłam idealnie, ale bardzo często dziewczyny po kilka razy nie trafiają i się zniechęcają. Dlatego rzeczywiście lepiej pomierzyć, chociaż ja powiem, że w przymierzalni nic jeszcze na mnie dobrze nie leżało :) Wszystkie staniki mam z Allegro i Bra Swapu i wszystkie leżą lepiej niż sklepowe :P Po prostu mało staników u mnie w mieście w sklepach jest. Ale zauważyłam, że potrzebuję około 3-4 dni żeby ocenić, czy stanik leży naprawdę dobrze, muszę nauczyć się go dobrze zakładać itp. Z każdym jest inaczej. Czasem stwierdzam, że stanik leży po prostu dobrze, a następnego dnia założę trochę inaczej i leży rewelacyjnie :) W przymierzalni nie mam czasu pozakładać stanika na 10 sposobów :P Staniczkowanowa, a jak te 75B, 75C leżą? Obwód leży poziomo, równolegle do podłogi? 75tka nie jest za ciasna? Jak leżą miseczki? To są staniki miękkie, usztywniane czy push upy? Po odpowiednim założeniu stanika (http://stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html) pierś tworzy gładką linię czy gdzieś bułkuje a może odstaje? Fiszbina okala dobrze pierś? Po ułożeniu biustu w staniku po kilku ruchach rękoma wszystko zostaje na miejscu czy ucieka z miseczek? Odpowiedz, bo może rozmiar nosisz dobry, a tylko staniki byle jakie :) Zielona Góra KAROline, ul. ul. Wrocławska 17 (Focus Mall, lokal 032, poziom 0)

ja mam pod biustem na wydechu ciasno 83cm, w biuście na stojąco 98 a w pochyleniu 101cm. noszę staNik 85D chociaż stanik stanikowi nie równy:/ trudno znaleźć mi z miseczką D i szerokością 85 taką żeby była dobra:/ bo w większości to jakieś szeroki są. ajj nie wiem czy to po prostu te tanie staniki takie lipne. a jak dobry na szerokosc to miseczka nie taka jak trzeba bo w dekolcie dobra a po bokach piers calej nie wypelnia