Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość makarbra

Jak powiedzieć dziecku, że będzie miało rodzeństwo?

Polecane posty

Gość makarbra

Nawet nie chodzi o to, zeby powiedziec, tylko jak przekonać.Jak miałam 16 lat urodzilm corke Karoline teraz Karola ma 14 lat a ja jestem w drugiej ciąży.Jak jej powiedzialam, ze bedzie miala rodzenstwo to sie oburzyla, czy ONA mi nie wystarcza.Nie planowalam drugiej ciazy ,ale ciesze sie z tego.Neiwem ja ja przekonac.

Gość a właśnie że można
duże z niej dziecko więc myśle ze z czasem przyzwyczii się do tej sytuacji:) Jedyne co możesz zrobić to często mówić jej że ją kochasz i że jest najważniejsza żeby nie czuła się odrzucona

Daj jej czas na oswojenie się z nowa sytuacją. Zapewne już się pogodziła z myślą, że będzie jedynaczką albo co wiecej bycie jedynaczką ją zadowala, była szczęśliwa nie mając rodzeństwa. Nie nalegaj na jakieś oznaki radości z jej strony - jak dojrzeje do do tego sama z siebie zacznie się cieszyć.

Gość makarbra
mama nadzieje, ze sie bedzie cieszyla nie chcialabym ,zeby odrzucala pozniej tego malucha.Sama sie jeszcze z ta sytuacja nie oswoilam mam 30 lat i znowu jestem w ciąży:)

Myslę, że dziewczyna tak ogólnie i teraz przechodzi cięzki czas, dojrzewa i na ogól dzieci w tym wieku wiele rzeczy robią na przekór rodzicom. Powtórze co tu zostało napisane - nie możesz dać jej odczuć że jest teraz numerem dwa. Bądź co bądź przez 14 lat była dla Was numerem jeden.