Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

*Agula85*

Jak nauczyć dziecko mówić?

Polecane posty

Mój dzieciak ma roczek i zastanawiam się co trzeba robić żeby dziecko szybko nauczyło się mówić?

Kazde dziecko rozwija sie w swoim tempie i wg mnie nic na sile sie nie zrobi. Moja ma poltora roku, czytam jej ksiazeczki, duzo do niej mowie, spiewam a i tak poki co niewiele mozi.

Gość kolejny dowod na to dlaczego
mlode siksy nie powinny sie brac za dzieci... :o natury nie pokonasz dziewczyno

Gość dewwe
ale co nic nie mówi???

Dziecko samo uczy się mówić- Ty go tego nie nauczysz. A to kiedy zacznie mówić zależy od danego dziecka. Ja jestem z dzieckiem cały czas, mówię do niego bez przerwy a wcale jakoś dużo nie mówi.... Pozatym podobno chłopcy zaczynają mówić później. No i nie wymagaj, żeby roczne dziecko już mówiło..... Dziecko ma jeszcze sporo czasu, moze zacząć mówić nawet po drugim roku życia i też będzie w porządku. Ważne, żeby potrafiło powiedzieć chociaż parę prostych wyrazów.

Tak, samo się nauczy. Jak to co trzeba robić? Rozmawiać z dzieckiem. Co byś to chciała robić więcej, co?

Gość Autorka tak się broni na
Wpychaj mu kartki z wyrazami do buzi to się nauczy :) PO PROSTU DO NIEGO MÓW ! :O Ot cała filozofia ...

jeszcze będziesz miała dość jak zacznie gadać :) wszystko w swoim czasie

Gość kokojambo
Mówić, mówić i jeszcze raz dużo mówić do dziecka. Przecież nie zmusisz go na siłę do gadania:o

To i ja coś napiszę ;) Chodź byśmy stanęły na rzęsach czasem natura płata figla ;) Jestem z gadułą ,a więc rozmawiałam i wszystko tłumaczyłam.Nie ważne czy w domu czy na spacerze,duperela czy coś "poważnego". Od samego początku twierdziłam że na tv czy komputer ma czas ( a to ponoć nie dobre jest przy rozwoju - oczywiście w nadmiarze!).Tak więc oglądał majki rano 20-30 minut oraz wieczorem.Smak komp0utera poznał dopiero pół roku temu - i to gra tylko w grę edukacyjną,dla jego wieku.A w dodatku 30 minut i tylko raz w tygodniu :P.Za to czytałam mnóstwo książeczek i tak jest do dziś. I co??? Lotto!!!! Synek wieku 3 lat znał do 10 wyrazów (poprawnych!).Zdania 3 wyrazowe skałdał wieku przeszło 4 lat! .Teraz ma 5 i jest coraz bardziej do przodu tak więc sama widzisz :)

Glowa w chmurach - przeczytalam ze ogladal majtki dwa razy dziennie po 30 minut :D hehehe

Gość xxxYxxx
Nie zmusisz go, zeby mówiło. W końcu zacznie, no chyba ze nikt do niego nie mówi, no to nie zacznie. Po prostu do niego gadac, puszczaj mu jakies kasety z bajkami i kiedyś zacznie.

Gość xxxYxxx
i musisz mu po 30 minut dziennie pokazywac majtki ;)

Gość No pewnie ze da sie przyspiesz
Czytaj książeczki,pokazuj różne zabawki i nazywaj je po imieniu.Mów w tym czasie głośno i wyraznie.

Ty możesz jedynie nauczyć dziecko rozumieć naszą mowę oczywiście mówiąc do niego. Sam mówić zacznie, kiedy jego narząd mowy się rozwinie. Jak rozumie polecenia itp. to pozostaje tylko czekać, aż dziecko dorośnie do mówienia.