Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 12 no własnie

Zawsze wychodzi mi mętny rosół :( co robie źle

Polecane posty

Gość 12 no własnie

Zbieram szumówką te fyrtle, gotuje na małym ogniu a on i tak wychodzi czarny i mętny:((( zawsze zazdroszcze jak gdzies ide i widze piekny smaczny złoty i przeźroczysty rosołek a mój porażka...:(

Gość nie przykrywaj
I daj cebule opalona na palniku

Gość MV300
a co wchodzi w skład twojego rosołu?

nie przykrywaj, jak ugotujesz możesz przelac przez sitko. Jesli nadal coś pływa można wlać białko i potem je zebrać. Powodzenia

nie przykrywaj, jak ugotujesz możesz przelac przez sitko. Jesli nadal coś pływa można wlać białko i potem je zebrać. Powodzenia

Gość *stokrotka*
a zalewasz mięso zimnąwodą? Ja najpierw wrzucam do zimnej mięso, zagotuje się ściągam szumowiny, dodaję warzywa i gotuję na malutkim gazie, bez przykrywki. Zawsze wychodzi świetny

Gość 12 no własnie
no js gotuje pod przykryciem i wlewałam zazwyczaj ciepłą wode moze to to a te "brudy" zbieram szumówką

Gość martuuulka
nie miesza sie rosolu jak sie gotuje.

Gość wnioskuje....
NIE DAWAJ CEBULI DDO GOTOWANIA BO WYCHODZI METNY

Gość 12 no własnie
całą cebulkę mam zesmażyć i wrzucic do rosołu ?? pierwsze słysze

Gość 12 no własnie
w skład mojego rosołu wchodzi: mieso marchewka pietruszka nać selery i liście pory (małe ilosci) zawsze zbieram szumowiny dokładnie i gotuje pod przykryciem

Gość martuuulka
Ja klade cebule obrana na palni z gazem,jak sie opali wrzucam do rosolu.

Gość cebule na tym najmniejszym
Palniku od kuchenki opal. Nie smaz! Kolor i smak rosolu bedzie lepszy. Poza tym ja robie rosol na kurczaku i kawalku kaczki. Polecam.

Gość *stokrotka*
no to widzisz, i masz odpowiedz. Odkryj garnek i będzie ok. Gotuj na malutkim gazie

Gość moze za duży płomień
cebulę przekrój na pół, połóż na palnik od gazówki jak masz gazówke, podpiecz cebulę i wrzuć do rosołu, nie masz kroić cebulki w kostkę i smażyc, tylko taką całą opiec i dać do zupy. Rosół nie może się gotować, ma woda lekko mrugać, inaczej mętnieje.

Gość karmeneczek89
moj kochany robi znakomity rosol a robi tak wszystko dokladnie oplukane marchew dokladnie obrana wrzuca do garnka zalewa zimna woda i na normalnym gazie stawia w chwili kiedy woda zaczyna wrzec zmniejsza gaz tak zeby sie nie gotowalo tylko warzyło dlugo dlugo potem zbiera szumowiny nie dodaje zadnej cebuli na koniec bo nie ma potrzeby jest żołciutki przezroczysty i zajebisty poprostu szal :D::DD:D 3 ząbki czosnku dodaje na poczatku

Gość karmeneczek89
i natki nie żałować

Gość kansza
ja jeszcze oprócz marchewki pietruszki i opieczonej cebulki dodaje korzeń selera, kawałek pora gałązke kopru i suszonego grzybka i pare ziarenek gorczycy(przepycha) tak mówia ci co jedli

Gość kansza
a i dodaje kostke rosołową i ziarenka smaku drobiowe

Gość karmeneczek89
korzen selera tez musi byc ale kawalek

Gość piękna helga
Mnie wychodzi mętny, jak sama kurę gotuję Jak sie doda troche wołowiny, np. antrykotu, to od razu sie robi klarowny. No i selera dodaj, te bulwę

Gość a ja nie lubie cwiczyc
kostka rosolowa do rosolu? :-0 koszmarrr...

Gość teściowa super
też dodaję ziarenka smaku , ale wiecie co to zależy też od "świeżości" kurczaka , te ze sklepu nieraz ....hkm....;)

zimną wodą zalewaj a nie ciepłą. Nie dziw się że wychodzi mętny wtedy. Gotuj na małym ogniu i nie przykrywaj :)

P.S. ja wrzucam kurczaka marchew, pietruszkę korzeń, seler korzeń, jak mam to i zieleninę z selera albo por, kostke rosołową, opalona na ogniu cebulkę, 3 - 4 ząbki czosnku, liść laurowy, pieprz, pare ziarenek ziela angielskiego i wegety. Zalewam zimna woda i gotuję 2 godziny na małym ogniu. Mniam aż naszła mnie ochota na rosołek :)

Gość siemka sciemka
rosół gotuje sie z kury a nie z pasty do butów ;) a tak powaznie rosół gotujesz od zimnej wody nawet przez 3 godziny na maciupokim ogniu jak tylko widzisz ze babluje dodajesz cebulke połówke a jesli nadal robi ci się mętny to znaczy ze albo zle umyłas kuraka albo dodaj lodowatej wody a jesli nadal to znaczy ze jestes okropna kucharka i zajmij się czyms innym np dziergaj berety