Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Izabelinda

Urlop wychowawczy płatny

Polecane posty

Gość Izabelinda

Drogie Panie w tym roku po raz pierwszy starałam się o zasiłek rodzinny został mi przyznany a z racji tego że kończył mi się urlop macierzyński wraz z wnioskiem o zasiłek rodzinny złożyłam wniosek o urlop wychowawczy płatny decyzja była taka że dostałam urlop wychowawczy ale tylko na 2 miesiące tak szczerze to nie wiem o co chodzi zawsze myślałam mówiono mi że jeżeli dostane urlop wychowawczy to na cały okres a nie znowu po jakimś czasie będę musiała się o niego starać. Proszę o rade jak to jest

Gość kajjjjjjjda
nie mam pojęcia jak to jesrt

prawdopodobnie dostaas na 2 miesiace bo jakos z koncem pazdziernika konczy sie okres roziczeniowy...i bedziesz musiala skladac ponownie na nowy okres

ja myslalam ze istnieje tylko cos takiego jak zasilek wychowawczy , nie wiedzialam ze mozna dostawac kase.

mozna mozna:) platny wynosi 400 zl przez okres 2 lat o ile spelniasz wymogi i pracodawca ci takiego urlopu udzieli

400zl to cholernie mało i pewnie jak znam ten kraj to dochód na kazdego czlonka rodziny nie moze przekraczac 505 zl?? myle sie czy nie/?

Gość izabelinda
Dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego przysługuje osobie, która jest uprawniona do urlopu wychowawczego na to dziecko i dziecko przebywa pod faktyczną opieką tej osoby. Dodatek przysługuje przez okres: a) 24 miesięcy kalendarzowych b) 36 miesięcy kalendarzowych jeśli sprawuje opiekę nad więcej niż jednym dzieckiem urodzonym podczas jednego porodu; c) 72 miesięcy kalendarzowych, jeśli sprawuje opiekę nad dzieckiem legitymującym się orzeczeniem o niepełnosprawności lub o znacznym stopniu niepełnosprawności. tak powinno być to z jakiej racji mi tylko przyznali na 2 miesiące

Gość przyznali ci do
pazdziernka bo od listopada-na rok- to trzeba nowe dokumenty skladac!

Gość wnioskuje....
a czy to maja byc dochody tylko meza czy moje rowniez? ....jesli chodzi przyznanie urlopu wychowawczego?

Gość wnioskuje....
hallooo....odpowie ktos na moje pyatnie?;-)

z tego co wiem licza dochody męża,bo Twoj dochod bedzie utracony-jesli macie przyznany zasiłek rodzinny to dostaniesz tez wychowawczy,bez tego nie ma szans(czyli magiczne 504zl,chyba,ze dziecko ma orzeczenie o niepełnosprawności-wtedy 583zl)-potrzebne Ci bedzie zasw.ze skarbowki o dochodach za rok 2009 i juz,jesli masz je,bo składałas na rodzinne to musisz tylko przyniesc zgode od pracodawcy i wypelnic wniosek.

Izabelinda nowy okres przyznawania zasiłkow zaczyna sie w listopadzie,wiec w padzierniku powinnas złozyc dokumenty.Skoro dostałas wczesniej -to Ci przedłuża,chyba,ze mąż zarobił więcej... Przeciez mozesz zadzwonic do MOPS-u w swoim miescie i sie wszystkiego dowiedziec