Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sara.18lata

trudna sytuacja

Polecane posty

Gość sara.18lata

witam serdecznie i prosze o rade w miarę jak będzie to możliwe. Postaram się wszystko opisać w miare jasno, jeżeli coś Państwu wyda się nie jasne i nie zrozumiałe to przepraszam mam dopiero 18 lat. Otóż mój ojciec zmarł 5 lat tem, niespodziewanie. Nie zostawiał testamentu. Przed smiercią był w seperacji z moja matką, w tym okresie ja zamieszkałam z nim w jego domu, który otrzymał jeszcze przed ślubem z moja matka od swoich rodziców. W czasie małżeństwa wspólnie z matka prowadzili firmę, równiez należała do mojego ojca- otrzymał ja od swojego ojca. W czasie małżeństwa wspólnie z matka zakupili dosyc duże mioeszkanie, które miało być później dla mnie. Po śmierci mojego ojca, matka wprowadziła się do domu w którym ja mieszkałam z tatą. Matka 1.5 roku po smierci mojeego ojca wyszła ponownie za mąż i urodziła bliźniaki, mój ojczym ma córke w moim wieku która również mieszka w tym domu. Teraz gdy ukończyłam 18 lat, mam zamiar walczyc z nimi o firmę i o dom... gdyż był on mojego ojca... no bo kto inny mógłby dzidziczyć, chyba nie nowe dzieci mojej matki, albo moja przybrana siostra, bądź ojczym? dodam że od lat nie jestem traktowana jak członek rodziny, a ojczym twierdzi że mieszkanie powinno być na spółke mojej i przybranej siostry... czy miałabym szanse odebrać im dom i część firmy, która nie należy do mojego ojczyma, ale do rodziny mojego ojca, którą on później dostał . dodam że dziadkowie jeszcze żyją, i będą minie w tym spierać zarówno finansowo jak i psychicznie.. co państo o tym sądzicie

Gość aguskaaa
sama nie wiem.. walcz to twoje

Gość należy Ci się spadek po ojcu
i o to walcz. Nowe dzieci matki mogą żądać podziału spadku po matce, ale spadku po Twoim ojcu - nie.

Gość sara.18lata
ale tak ściślej to chciałabym im odebrać ten dom, część firmy albo całą - gdyż należała do ojca i część mieszkania ... czy mam szanse

Gość ciiekawska
masz !

Najlepiej zrobisz jak pójdziesz do prawnika :) On Ci wszystko wyjaśni, a tak na mój rozum to nie wiem czy uda Ci sie odzyskać cały dom i firmę, bo tu działa chyba współwłasność małżonków.

Gość sara.18lata
dom został zapisany TYLKO na ojca jeszcze przed ślubem, tak jak firma ale matka w niej pracowała więc zapewne jakis tam udział ma... hmmm a mieszkanie, czy ojczym ma teraz jakieś prawa do majątku

jesli nie ma testamentu to dziedziczy zona i dzieci czyli ty masz polowe calego majatku ojca i twoja mama. co do jej nowej rodziny to ona nie dziedziczy nic po twoim ojcu.

Gość sara.18lata
c zyli połowa domu, firmy, mieszkania jest moja... więc jeśli tak to moge rzadać aby się wyprowadzili i moje moimi udziałami w firmie może zarządzać kogo wytycze?

Wg mojej wiedzy (aczkolwiek mogę się mylić), wygląda to w ten sposób... - dom był własnością jedynie ojca, nie wchodził do wspólnego majątku, bo został nabyty przed zawarciem małżeństwa, więc matka nie ma do niego żadnych praw i dziedziczysz po ojcu całość (jeśli ojciec nie miał innych dzieci) - mieszkanie wchodziło do wspólnego majątku rodziców, oboje mieli 50 % własności, zatem Ty i matka dziedziczycie po 1/2 części ojca, tzn. matka ma 3/4 mieszkania, a Ty 1/4 - z firmą może być większy problem, zależy jak to formalnie było załatwiane, ale generalnie powinnaś mieć prawo do całości

Gość sara.18lata
tak dom jest tylko na ojca, z tego co już czytałam, nie wchodzi on w wspólny majątek, jak i firma - wszystko mój tata dostał jeszcze przed ślubem... matka pracowała w firmie ale nie była współwaścicielką, pracowała tylko jako księgowa i dostawała pensje

no więc najprawdopodobniej będzie tak jak pisałem wyżej, z domem i mieszkaniem sprawa jest w sumie jasna i klarowna: dom cały Twój + 1/4 mieszkania, i jeszcze będziesz dziedziczyć po matce jakiś udział, kiedyś. Poczytaj sobie w googlach tematy o spadkach: http://www.google.pl/search?hl=pl&source=hp&q=sprawa+spadkowa&aq=0&aqi=g10&aql=&oq=sprawa+s&gs_rfai= dowiesz się co nieco jak to wszystko pozałatwiać, gdzie się udać, jak to ugryźć itp. ;)

Gość sara.18lata
i jeszcze jedno ojczym został zatrudniony w tej firmie, jeśli ją przejmę to mogłabym go zwolnić? nie wiem właśnie jak z tym jest... bo dotąd matka nią kierowała

Gość dsffsg
Jak już przejmiesz tę firmę, to jak najbardziej możesz zwolnić swojego ojczyma. Poza tym wszystko się zgadza - dom + 1/4 mieszkania Twoja, a do tego cała firma.

Gość sara.18lata
a czemu 1/4 mieszkania... dla kogo te 3/4