Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość isjciajhiscxa sc

nocnikowanie 8 miesieczniaka

Polecane posty

Gość isjciajhiscxa sc

czy ktoś w tym wieku uczył dziec ko, oswajał z nocnikiem ? jak za to się zabrać itd, prosze o porady

Gość coz, a ja napisze tak...
moja ma 2 lata nadal w pieluchy, no nie chce inaczej i juz! nie mam juz sily ;/

Gość isjciajhiscxa sc
ale zobacz, kiedys babki nie chcialy juz prac tych tetr i wogóle, mama i babcia opowiadają ze wlasnie 7-8 miesieczne dzieci juz uczyly nocnika.

Moja Nastka ma 2,5 roku i też jeszcze w pampersy,pomimo prób. 8 miesięcy to stanowczo za wcześnie,jeszcze chodzić nie umie a już ma wołać?

Dziecko powinno sie sadzac na nocnik jak juz potrafi samo siedziec. Moja siostra pracowala w zlobku i tam tak sie robilo/ robi (pracowala jakies 25 lat temu) Jej corki ( teraz pannice po 16, 18, 20lat) na roczek potrafily juz wolac siku i kupe. Z pampersami jest wygoda ale trudniej dziecko nauczyc czystosci.

Ja mojego syna juz sadzam na nocnik i czasem sie nam uda, niestety przewaznie nie ale coz... warto probowac. Zauwazylam , ze syn wie doczego sluzy nocnik a ma dopiero 14m.

Gość a ja napisze tak...
no le co mam zrobic? zwalszcza jak ja nie nie wychowuje tylko babcia! a ona jej popuszcza te pampersy ;( ja jej w weekedny sikac w kibel nie naucze!mam dosyc ;/

Gość klokkkk
JAGODA TWOJA SIOSTRA MA 50 LAT???

Gość taaa juz uwierze
ze roczne dziecko wola siku albo kupa :D moje dziecko majac rok mowilo tylko mama i ewent sylaby typu gugu :D:D takei pierdoly to jagoda mozesz mezowi wciskac, roczne dziecko powinno byc oswajane z nocnikiem ale nie ze robi na nocnik swiadomie i pieluch sie nie uzywa, mam lat 28, moj brat 46 i jakos moja matka pieluchy prala i jednemu i drugiemu do 3 roku zycia a mnie nawet dluzej :)

mój syn ma 9 miesięcy i wlasnie od ok miesiaca juz sie załatwia do nocnika,teraz pracuję nad tym aby go nauczyć,żeby wołał jak mu się zachce:) a nocnik mam najzwyklejszy disneya..

Gość o tak o
a moja cora ma 2 lata i 2 m-ce i wola ale tylko na siku i tylko jak jestesmy w domu, bo jak sie bawi albo jestesmyy na dworze to zawsze sie w majtki zleje ja ją zaczelam uczyc jak miala 1,5 roku no ale niestety tylko placz byl wiec dalam spokoj po 2 urodzinach zauwazylam ze zawsze chodzi na siku i kupe w jedno miejsce ulubione - kącik za ozeczkiem gdzie jej nikt nie widział :P no i postawilam tam nocnik a po domu biegala bez majtek i wiecie co sama sobie usiadla i zalapala ze trzeba do nocnika sikac a i jeszcze dobra sprawa jest pozwolenie dziecku spuscic wode po siku moja zawsze taka dumna jest z siebie :)

Gość o tak o
a co do dzieci 8 miesiecznych to mysle ze posadzic mozna zeby sie oswoilo z nocnikiem, u takich malych dzieci mozna wylapac kiedy obi kupe i szybko sadzac na przyklad ale ja uwazam ze jednak to za wszesnie zeby dziecko zalapalo o co chodzi i samo mowilo podobno dziecko nie ma mozliwosci trzymania moczu i stolca do 18 miesiaca zycia (u jedych wczesniej u innych pozniej)

Gość u mnie się udało
moja córka miała 14mies. jak już robiła na nocnik. Zaczęłam szybko za namową lekarki, która była starej daty. Kiedy do 1,5 roku max dzieci chodziły w pieluchach, bo nikt się w gównach nie chciał babrać. A w dobie pampersów wciskają nam kity, że dopiero 3latek umie się kontrolować. Zaczęliśmy jak mała miała 9mies. Sadzaliśmy na nocnik z zabawką w łapce kilka razy dziennie. Puszczałam wodę lub robiłam "siiii" i po kilku, kilkunastu minutach zawsze zrobiła. Biliśmy brawo, całowaliśmy, gdy się udało. Z kupką było też łatwo, bo miała zawsze stałą porę tzn. rano :) Jak miała roczek było lato i chodziła w samych majteczkach. Wpadka zdarzała się maksymalnie raz dziennie(czasami np. 3dni się udawało bez wpadek). Po dwóch miesiącach w nocy już nie używała też pieluch. Oczywiście potrzebna jest cierpliwość i każde dziecko jest inne, ale wśród znajomych 1,5 roczniaki w większości chodzą bez pieluch

Gość u mnie się udało
taaa juz uwierze do 3r.ż. Twoja mama prała TETRĘ? Cierpliwa była :) a moja mała nie wołała tylko mówiła si, a nocnik stał zawsze obok łóżeczka i podchodziła sama zrobić

ja pierwszego synka sadzałam na nocnik już w 6 mies. bo dobrze już siedział, ale załapał w 8 mies. dodam że miał skończone 9 mies. i już chodził. wcześniej nie raczkował

ja pierwszego synka sadzałam na nocnik już w 6 mies. bo dobrze już siedział, ale załapał w 8 mies. dodam że miał skończone 9 mies. i już chodził. wcześniej nie raczkował

Droga autorko, uważam że spokojnie możesz zacząć sadzać swojego 8 miesięcznego maluszka na nocnik! Podzielam zdanie tych dziewczyn które mówią że 1,5 roczne dziecko (a nawet wcześniejsze) potrafi być już bez pieluch! Oczywiście zgadzam się z tym że dzieci są różne, ale potrzeba trochę cierpliwości z naszej strony i pracy nad tym aby nauczyć dziecko robić na nocniku. Ja zaczęłam sadzać swoje dziecko gdy nauczyło się samodzielnie siedzieć (miało chyba 6-7 miesięcy), po czasie załapało że tam robi się siku. Teraz ma 13 miesięcy i gdy go posadzę to od razu robi swoje :) Od niedawna zaczął też powoli wołać że chce siku? Dodam że zaczął chodzić w wieku 10 miesięcy choć nie wiem co ma jedno do drugiego! A jak go nauczyłam wołać? a no tak: gdy zdarzało mu się zrobić na ziemię to pokazywałam mu co zrobił mówiąc : co zrobiłeś? zobacz EE zrobiłeś! tak nie wolno EE robi się na nocniczku! a dlaczego EE? ponieważ jest to coś co dziecko w tym wieku potrafi powiedzieć. Dlatego teraz gdy teraz chce mu się siku, staje w miejscu, i mówi EE EE. Podchodzę do niego, biorę za rączkę i biegniemy na nocniczek. Oczywiście bijemy brawo i razem chodzimy wylać zrobione siku :)

Moja corcia ma dzis 7 miesiecy i przyzwyczajamy juz od 3 tyg na nocniczek,mamy taki grajacy,nie wiem jak to mozliwe ale zawsze cos tam zrobi hehe a my ja wtedy chwalimy i klaszczemy.Przy pierwszej corci tez tak szybko zaczelam najpierw przy kazdej zmianie pieluszki mowilam ze zrobila aaa a potem jak sadzalam na nocniczek to mowilam tak samo zeby kojarzyla,pierwsza cora zalatwiala sie na nocniczek od 12 miesiaca zycie,pampers tylko na noc :)

Gość że zrobiła aaaaaaaaaa?
:O skoro dziecko rozumie "aaaaaaa" to zrozumie tez słowo "kupa"

słowo kupa pewnie rozumie ale roczne dziecko a nawet młodsze napewno tego nie wymówi! A poza tym nie ważne jak się to nazwie, ważniejsze jest chyba by umiało zawołać gdy chce zrobić!

Gość że zrobiła aaaaaaaaaa?
nie szkodzi, ze nie wymówi - ale to dziecko powinno to okreslic po swojemu - obojętnie czy aaaa, uuu czy jakos inaczej, a rodzic powinien mówic jak to się naprawdę nazywa dzieciaki jak nie potrafią czegos wymówic to same znajdują takie zastępniki do czasu, kiedy potrafią artykułowac lepiej

Oczywiście że mówię dziecku że to jest siku albo się go pytam czy chce siku, ale wole już naprawdę żeby moje dziecko mówiło mi że chce aa czy e e mając niespełna roczek niż czekało do 2 czy 3 lat i robiło w pieluchy bo nie potrafi zawołać siku!

Gość A ja mam inne doświadczenie
Mój synek ma 2 lata i 8 miesięcy. Wcześniej próbowałam nocnika, ale generalnie kończyło się histerią, strachem i ogólnym nieporoumieniem. Jak próbowałam jak miał półtora roczku też był problem. Odczekałam i zaczęłam półtora tygodnia temu i to chyba był dobry wybór. Mały po 4 dniach załapał całkiem, zdążamy i jest bez stresu i normalnie.

Gość tak pewnie wasze
dzieci wołały już pełnymi zdaniami mając 8 miesięcy : mamusiu chcę siku, albo mamo chce mi się kupy! Ważne że są efekty, że dziecko załatwia swoje potrzeby do nocnika i sygnalizuje to w jakiś sposób a siku i kupka zacznie wymawiać w swoim czasie, no ale jeżeli wy czekacie do 3 lat żeby dziecko zaczęło samo wołać to nie wiem o czym tutaj rozmawiamy....

Gość ja zaczełąm uczyć syna gdy
miał 22 miesiące. szło ciężko, ale nie żałowałam, bo to był mój wybór żeby zacząć tak "późno". siku szybko załapał chociaż miał okresy, że nei chciał siadać, lub siadał bez efektu. z kupą było gorzej, wiedział że w majtki nie wolno, to robił w pieluchę którą miał na noc. a jak zrobił w majtki w kącie, po kryjomu, to płakał bo wiedział, że to źle. polubił szybko ubikację a nocnik poszedł w odstawkę. pewnego dnia poszedł sobie sam do wc, usiadł i zrobił kupę tam. i tak zostało. pieluchę na noc nadal ma, w razie czego - ma prawie 3 lata, mokra pielucha jest średnio co 7 dni,tak to sucha (śpi 10-11 godzin). spacery, przedszkole -zero problemu nosi majtki od dawna, załatwia się gdy czuje potrzebę. na spacerze albo czeka na powrót do domu, albo pod drzewo w parku idziemy. tylko jest problem w pociągach jak podróżujemy do dziadków - ja nie pójdę do ubikacji (a właściwie kibla) w polskim pociągu, a c dopiero moje dziecko, nie pozwoliłabym mu !!! fujjj. w pociągu ma pieluchę, bo jedziemy zazwyczaj 3,5 godziny...

moja córa już woła sisi :) zaczęliśmy sadzać jak tylko umiała dobrze siedziec i na poczatku tylko siedziała i bawiła sie na nocniku później udało jej sie nasikać (przypadkiem) podczas tej zabay i była zaskoczona niesamowicie co tak leci :) i od tego czasu coraz częściej ... teraz w dzień bez pieluchy juz i na drzemkę tez ale zakładamy na noc ... czasem pampek też jest suchy

ale meczycie te dzieci... * mies. to za wczesniej poczytaj sobie w internecie albo zapytaj pediatry kiedy sadzac. Bo do 18 mies. dziecko nie potrafi kontrolowac zwieracza dopiero jak ma okolo 1,5 roku. A jak zalatwi sie na nocniku wczesniej to zwylky przypadek. Zreszta jak sie sadza takie male dzieci wiadomo nigdzie nie pojda, musza siedziec tak dlugo az zrobia... moj syn wlasnie jak skonczyl1,5 roku sam zacza przynosic nocnik , siadac na nim i sie zalatwiac. Dziecko musi do tego dorosnac.

ale meczycie te dzieci... * mies. to za wczesniej poczytaj sobie w internecie albo zapytaj pediatry kiedy sadzac. Bo do 18 mies. dziecko nie potrafi kontrolowac zwieracza dopiero jak ma okolo 1,5 roku. A jak zalatwi sie na nocniku wczesniej to zwylky przypadek. Zreszta jak sie sadza takie male dzieci wiadomo nigdzie nie pojda, musza siedziec tak dlugo az zrobia... moj syn wlasnie jak skonczyl1,5 roku sam zacza przynosic nocnik , siadac na nim i sie zalatwiac. Dziecko musi do tego dorosnac.

Gość tak pewnie wasze
No jak widać jednak potrafią wcześniej to kontrolować.... Gdybym się słuchała we wszystkim pediatrów to pewnie byśmy jeszcze byli na poziomie niemowlaka... Tymczasem mój maluch ma 14 miesięcy i robi już na nocnik, i nie sadzam go na siłe ani nigdy wcześniej tak nie robiłam. Dla niego to było coś nowego i ciekawego, w formie zabawy a nie zmuszania. Efekty są takie że od roczku woła o siku a ty to dopiero poczekaj sobie do tych 18 miesięcy i może dopiero zacznij uczyć dziecko.... Pewnie jak będzie miało 3 lata to załapie o co chodzi!