Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość krowkowa

czy po 3 miesiacach pracy przysluguje urlop maciezynski?

Polecane posty

Gość krowkowa

jw mam mozliwosc zatrudnienienia sie jako pomoc biurowa , sek w tym ze jestem w 6 miesiacu ciazy i narazie bede mogla pracowac przez ok 3 miesiace, umowe bede miala normalna na najnizsza krajowa , to jest moja pierwsza praca wiecie moze czy bdzie mi przyslugiwal urlop maciezynski i jak on zostanie wyliczony??

Gość mam taki widzimiś
zalezy jaką dostaniesz umowę. Czy zwykłą na czas określony, czy np. umowa zlecenie albo umowa na zastępstwo.

Gość mam taki widzimiś
Bo jeżeli jest to umowa na czas określony to normalnie od dnia porodu pracodawca udzieli ci urlopu macierzyńskiego. Natomiast gdy to będzie umowa na zastępstwo to będziesz na urlopie do dnia trwania umowy, a potem zasiłek będzie ci płacić ZUS. Na umowie zleceniu przysługuje ci jedynie zasiłek macierzyński, natomiast nie masz prawa do urlopu macierzyńskiego bo to jest uprawnienie pracownicze.

Gość krowkowa
prawdopodobnie na czas nie okreslony moge pracowac do konca ciazy bo wiekszosc i tak mam robic w domu a w biurze mam sie zglaszac co 2 dni na 2- 3 godziny

Gość mam taki widzimiś
Jeżeli na nieokreślony to sprawa jest jeszcze bardziej prosta. Od dnia porodu jesteś na urlopie macierzyńskim 20 tygodni.

Gość krowkowa
ok:) wielkie dzieki:)

Gość zus125
moze to potraktowac jako chęc wyłudzenia swiadczenia i jest ryzyko,ze nie przyzna Ci macierzynskiego