Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jamajka888

Osobowosc antyspoleczna

Polecane posty

Gość jamajka888

Witam! Od jakiegos czasu chodze na spotkania z psychologiem,, bo nie radzilam sobie z moim zwiazkiem. Mam jakis tam swoj problem, ktory probuje rozwiazac ale przy okazji tych wizyt opowiadajac o moim partnerze, jego zachowaniu, traktowaniu mnie i innych ludzi terapeutka powiedziala mi, ze ma on wiele cech osobowosci antyspolecznej. Moje pytanie do Was-czy ktos z Was mial do czynienia kiedykolwiek z taka osoba? Jak z nim postepowac? Czy gdy pojdzie na terapie, cos to pomoze?

Pomoze, o ile bedzie to co sie mu mowi, wprowadzal w zycie. Czlowiek, kazdy, ma w glowie system samoleczenia, ale obawia sie tego, bo to czesto proces bolesny, a gatunek ludzki nie lubi bolu, fizycznego straszne nie lubi, a psychicznego jeszcze bardziej, tak wiec zostawia "wbite drzazgi" w glowie, a one robia swoje... Dobry terapeuta da rade.

Gość jamajka888
Dzieki za pocieszenie, bo juz tracilam nadzieje. Duzo czytam na ten temat i dowiedzialam sie, ze w stosunku do takiej osoby trzeba 'stosowac' tzw. twarda milosc. Ja od dawna probowalam tak robic, chyba bardziej z powodu jakiegos instynktu samozachowawczego niz dlatego, ze zdawalam sobie sprawe, ze tak trzeba. Doprowadzialam do tego, ze on zaczyna mowic o tym, ze chce isc na terapie. Zastanawiam sie na ile jego decyzja jest wynikiem analizy jego wlasnych karygodnych zachowan a na ile wynikiem strachu przed samotnoscia i odrzuceniem z mojej strony (zagrozilam rozstaniem)? Wiem, ze ludzie z takim zaburzeniem predzej zrobia cos w obawie przed skutkami, poniesieniem kary niz z powodu wyrzutow sumienia czy poczucia winy. Boje sie tez, ze gdy do spotkania z terapeuta juz dojdzie moj partner bedzie sie staral udowadniac, ze on 'tak naprawde to nie ma zadnego problemu' (manipulacja innymi ludzmi).