Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kobieta W Ciążyy

CIĘŻARNA ZAPISANA W URZĘDZIE PRACY ! PYTANIE .

Polecane posty

Gość Kobieta W Ciążyy

JESTEM ZAPISANA W URZEDZIE PRACY I JESTEM W CIAZY CZY MOGE SIE UBIEGAC O JAKAS KASE JAKIES ZASILKI ITD CZY NIE ? JAK TO JEST PYTAM BO SIE NIE ZNAM I NIEWIEM CO SIE NALEZY A CO NIE

Gość tojatojatojatoaj
w UP nie.....

przysługuje ci darmowa opieka medyczna w czasie ciąży i porodu 1000zł becikowego po porodzie a o ewentualne zasiłki to jak dla każdego przy dochodzie mniejszym niż 504zł netto/osobę zasiłęk rodzinny w MOPS-ie

Gość Kobieta W Ciążyy
O TEN ZAISLEK KKEIDY SIE DAJE WNIOSEK ?

Gość ifg
A masz zasiłek dla bezrobotnych? Bo jeśli tak to zostanie on przedłużony o urlop macierzyński, jeśli nie masz to tak jak poprzedniczki napisały- musisz iść do pomocy społecznej (co opłaca się w przypadku jeśli dochód na 1 os. w rodzinie nie przekroczył 504 zł.).

Gość ifg
100 zł. dostaniesz jak juz urodzisz, w MOPSie maja specjalne wnioski o becikowe, jesli dochód nie przekracza 504 zł./os. to dostaniesz też tzw. becikowe socjalne- też 1 tyś. Ale to wszystko dopiero jak urodzisz.

Gość ifg
Oczywiście nie 100 zł. a 1000 zł. :)

Gość Kobieta W Ciążyy
JA NIE PRACUJE NIE JESTEM JESZCZE W MALZENSTWIE WIEC ILE MOJ PRZYSZLY MAZ MUSI ZARABIAC BYM DOSTALA TEN ZASILEK ?

Gość tojatojatojatoaj
504 netto na osobe.......

Gość tojatojatojatoaj
A becikowe dostaniesz bo ci sie nalezy...

Z tą darmową opieką z UP to ostateczność chyba jak się nie ma innej opcji. Mi ostatnio przemiła kobiecina w UP powiedziała, że jak nie przyjmę oferowanej mi pracy to mnie karnie wyrejestruje na 3 miesiące. Na moje tłumaczenie, że jestem w 9 miesiącu ciąży, odpowiedziała, że takie są przepisy. W końcu jej powiedziałam, że jeśli uważa, że ktoś mnie w takim stanie zatrudni to proszę bardzo - chętnie pójdę - praca ma być siedząca do 4 godzin dziennie i umowa o pracę. Wtedy się poddała...

Gość Kobieta W Ciążyy
JA BOGU DZIEKI NIE MIALAM Z TYM PROBLEMU ALE WIDOMO ROZNIE BYWA JA DOPIERO W LISTOPADZIE MAM SIE PRZYJSC PODPISAC WIEC CHYBA NIE JEST ZLE

Gość ifg
rilla_marilla zawsze mówią, że UP to nie darmowa ubezpieczalnia :) Ja poszłam na jedna rozmowę z brzuchem, oczywiście ani ja ni babeczka, która przeprowadzała rozmowę nie chciała mnie zatrudnić i w UP dali mi spokój. Jak poszłam, miałam widoczny brzuch ale nikt się mnie nawet nie zapytał czy jestem w ciązy, nie interesowało ich to, oni "pośredniczą w znalezieniu pracy". Więc się nie dziw. A ubezpieczyć może jeszcze mąż. Autorko jesli będziecie jeszcze w dwójkę to nie mógłby zarabiać miesięcznie więcej niż te 100 zł. z groszem, jak w trójkę to analogicznie 1500 zł. Jeśli ma więcej to z MOPSu zasiłek się nie należy.

To nie moja wina akurat, że nikt nie chce kobiety w ciąży zatrudnić. Ja bym chętnie do pracy poszła (no może nie teraz w 9 miesiącu), ale jestem bezrobotna od 4 miesiąca po tym jak mnie wyrzucili na umowie-zlecenie, gdy się zorientowali, że jestem w ciąży. Wtedy chętnie poszłabym do innej pracy, żeby mieć potem darmowe L4 i macierzyńskie...

Gość dywotka
pragnę zauważyć, że jesli ma się prawo do zasiłku dla bezrobotnych a urodzi się w czasie jego trwania to wówczas on się przedłuża tak jak macierzyńskie. A jeśli np zasiłek kończy się gdy jesteśmy w 8 miesiącu ciąży, to nic się nie nalezy - poza becikowym oczywiście.