Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kielczanka - anka

Hej jestem za granicą od nie dawna i poznalam tutaj polaków - ślązaków i mam pyt

Polecane posty

Gość kielczanka - anka

Hej jestem za granicą od nie dawna i poznalam tutaj polaków - ślązaków i mam pytanie - co to znaczy chadziaj, chadziajka, wydawali mi sie fasjnymi ludzmi ale jak tylko nie zauwazyli mnie to powiedzieli ta chadziajka, chadziaje i cos tam jeszcze. Nie zabrzmialo to wcale milo i sympatyczne raczje bym powiedziala ze drwiąco i chamsko i wogole... pirwszy raz sie z takim czym spotkalam...myslalam ze slazacy to sympatyczni ludzie..ja jestem z pod Kielc i nigdy nie mialm stycznosci z Ślązakami :(

Gość fajna?
chadziajka tzn hmm jak ci to napisac...taki ciarach

moze to znaczy "dziewczyna" wiem ze w gorach chlopak to znaczy "chodak" wiec troche podobnie

Gość prosze
Wyraz hadziajstwo oznacza 'ludność napływową, nierdzenną'. Określenie hadziaj jest tradycyjną, choć nieco obraźliwą, nazwą tzw. ludzi zza Buga, por. cytaty (oryginalne, ale miejscami niecenzuralne): „Odesłać hadziajstwo do ruskich na ich tzw.majątki, co by dalej na żerdka chodzili srać'', „Jak patrzę na to zdjęcie, to rdzennych strzelczan nie widzę, tylko wszystko napływowe i to właśnie takie hadziajstwo pojechało nas reprezentować'', „Dolnośląskie to jedno wielkie hadziajstwo, a to, że Wrocław się rozwija, to normalne przy ludności miasta ponad 600 tys.! Różnica jak między Moskwą a wsiami. Na Opolszczyźnie jest inaczej: wieś wygląda lepiej niż miasto, bo w mieście są sami hadziaje!''. Tymczasem w polszczyźnie funkcjonuje jeszcze wyraz haziajstwo, który jest zapożyczeniem z języka rosyjskiego (хозяйство) i oznacza 'gospodarowanie (na roli), gospodarstwo (rolne)'. W jezyku polskim wyraz ten jest używany jako wyraz nacechowany emocjonalnie w swym oryginalnym bądź lekko zmodyfikowanym znaczeniu, por.: „Właścicielami gospodarstwa agroturystycznego była Polka i Niemiec. On, starowina, cały czas pyszczył na nią, że ona leci na jego kasę, ale to ona prowadziła to cale haziajstwo'', „Miejscowy senator nadal stara się rozdawać karty. Otwiera uroczystości, przyjmuje patronat nad, rekomenduje i jak robił to całe życie, ręcznie steruje, uważając całą sferę życia zależną od starostwa, a więc szkolnictwo ponadgimnazjalne, szpital, urząd pracy i parę innych, za swoje prywatne haziajstwo'', „Sprzedam dom, kupię haziajstwo i będę hodował te psiaczki'', „Jeśli nie liczyć oczywiście pewnego wuja, który wżenił się w jakieś wielkie haziajstwo w podrzeszowskiej wsi''. Wtórnie wyraz haziajstwo przeniknął do gwary młodzieżowej, gdzie jest synonimem 'bałaganu, oślizłego brudu, rozpaczliwego chaosu, tandety, taniochy itp.', por. „Jak ktoś ma syf i haziajstwo na podwórku, to mu przeszkadza, że cały świat to widzi'', „Tylne koło od poloneza, zbiornik oryginał; chyba tylko bez kratki, ale mocowania są. Reszty nie jestem pewien. Zastanawiam się, czy kupić to haziajstwo i wszystkie te nieoryginalne rupiecie''.

Gość kielczanka - anka
to znaczy dobrze odczulam ze nie milo o mnie mowili!!!! ale zkąd sie domyslili ze moi dziadkowie pochodzą z pod Kijowa....przecierz nie mam tego wypisanego na czole!!!! i wogole dziwne to...mysloicie ze warto z nimi utrzymywac kontakt i roziwjac te znajomosC!!!!?????

Gość adi6151
Hadziaje jak ja nienawidze tej rasy

Gość gość
ja jestem ze Ślaska a nie mialam pojecia ze takie słowo jest ;P a co dopiero co oznacza....

Gość gość
mi ślązak kojarzy się z zapuszczonym gburowatym wieprzem ale skoro takie towarzystwo lubisz :D

Gość gość
Ty się odpeerdol od ślązaków :P Ja jestem ze śląska i pełno tu przebojowych zadbanych człowieków :)

Gość gość
ja mam kolezanke ze slaska i ona na kazdego, kto nie jest slazakiem, mowi hadziaj

Gość gość
no oczywiscie ze na Śląsk z calej Polski zjezdzaja sie smierdzace zapasione grubasy :O wszyscy sa czrni, chodza w maskach a liscie sa szare :O